Terug naar het overzicht
cover
Lalo / Sarasate / Bruch Symphonie Espagnole e.a.
€ 22,50 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Lalo / Sarasate / Bruch

Symphonie Espagnole e.a.

0825646982769

Componist Lalo / Sarasate / Bruch
Titel Symphonie Espagnole e.a.
Artiest Capuçon, Renaud / Orchestre de Paris
Dirigent Järvi, Paavo
Artikel nr. 0825646982769
EAN Code 0825646982769
Aantal CD's 1
Label PLG UK Classics
Releasedatum 2016-01-22
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Allegro non troppo — CAPUÇON,RENAUD 007:46
2 2. Scherzando: Allegro molto — CAPUÇON,RENAUD 004:18
3 3. Intermezzo: Allegretto non troppo — CAPUÇON,RENAUD 006:33
4 4. Andante — CAPUÇON,RENAUD 006:10
5 5. Rondo: Allegro — CAPUÇON,RENAUD 008:01
6 Zigeunerweisen op. 20 Nr. 1 — CAPUÇON,RENAUD 007:52
7 1. Vorspiele: Allegro moderato - — CAPUÇON,RENAUD 007:57
8 2. Adagio — CAPUÇON,RENAUD 008:11
9 3. Finale: Allegro energico — CAPUÇON,RENAUD 006:59

PROFIEL

Renaud Capuçon - onweerstaanbare meesterwerken

Wat zegt de datum 27 januari u? Op die gedenkwaardige dag in 1823 werd de Franse componist Édouard Lalo geboren. En op diezelfde dag in 1976, veertig jaar geleden, zag Renaud Capuçon het levenslicht.

Hij/zij was eerste prijswinnaar van..., trad op in zalen als..., werkte met dirigenten als..., is een graag geziene gast bij... Biografieën van musici zijn meestal clichématige opsommingen van wapenfeiten uit hun glanzende carrière. In het geval van Renaud Capuçon lijkt aan dat lijstje geen eind te komen. Tekenen van een heel actief en succesvol violistenleven, en dat voor iemand die nog maar net veertig is geworden. Hij begon dan ook al op zijn vierde.

Om die mijlpaal van de 27e januari luister bij te zetten trok Capuçon met dirigent Paavo Järvi naar de nieuwe Philharmonie, de prestigieuze nieuwe thuisbasis van het Orchestre de Paris. Ze legden er het meesterwerk van zijn verjaarsgenoot Lalo vast: de onweerstaanbare Symphonie espagnole. Geen symfonie, maar een vijfdelig virtuoos vioolconcert, boeiend, uitdagend, typisch Frans maar – vooral in het aanstekelijke slotrondo – sterk gericht op Spaanse volksmuziek, vandaar de titel.

Voor een violist die ook beroemd is om zijn affiniteit met de intieme sfeer van kamermuziek lijkt de keuze voor zo’n paradepaard verrassend, maar Renaud Capuçon houdt van de Symphonie espagnole. Hij vindt dat elke violist die hoort op te nemen. Al zijn grote voorgangers hebben dat gedaan. Capuçon koestert vooral beide opnamen uit 1957 en 1967 van de grote Isaac Stern met het Philadelphia Orchestra onder Eugene Ormandy. Hij heeft daarmee een bijzondere band en is vastbesloten Sterns traditie voort te zetten, want diens grootse Guarnerius-viool uit 1737, de ‘Panette’, bespeelt hij tegenwoordig zelf.

Nog een grote voorganger, Pablo de Sarasate, speelde in 1874 de première van Lalo’s meesterwerk. Zelf was hij de maker van de Zigeunerweisen. Met dat fameuze showpiece voor de vioolvirtuoos laat ook een fijnzinnig violist als Capuçon horen dat hij bepaald niet opziet tegen een partijtje smaakvol schitteren en schmieren. Als twaalfjarig wonderkind speelde hij de Zigeunerweisen al, maar daarna raakte hij het stuk bijna dertig jaar niet meer aan... en ontdekte nu dat het niet alleen vingerbrekend is, maar ook even dramatisch als gevoelig.

Bijzonder is de locatie, want de opnamen zijn gemaakt in de gloednieuwe, in 2015 geopende Philharmonie de Paris. Het is een fantastische zaal om op te nemen, volgens Capuçon, de geweldige akoestiek is zo levendig dat je denkt dat je voor publiek speelt, dat doet die zaal met je. De allereerste opname die in mei 2015 in de Philharmonie werd gemaakt, was die van Capuçon en Järvi met het Eerste vioolconcert van Max Bruch. Net als Lalo zo’n componist die vooral bekend is door één werk, ondanks al het moois dat hij nog meer geschreven heeft. Ook dit concert hebben alle beroemde violisten minstens één keer opgenomen, Isaac Stern zelfs drie keer. Capuçon treedt dus opnieuw in diens voetsporen. En hoe! Prachtig van toon, violistisch superieur, met energie en gevoel. Geweldig om je verjaardag te vieren door eens goed te laten horen wat vioolspelen is.

Gerard Scheltens (1-2016)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht