Terug naar het overzicht
cover
Yun, Isang Sunrise Falling
€ 34,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Yun, Isang

Sunrise Falling

0827949069369

Componist Yun, Isang
Titel Sunrise Falling
Artiest Davies, Dennis Russell / Haimovitz, Matt / Namekawa, Maki
Artikel nr. 5186693PTC
EAN Code 0827949069369
Aantal CD's 2
Label PENTATONE
Releasedatum 2018-09-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 009:45
2 2. Kadenz — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 008:07
3 3. Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 008:08
4 4. Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 004:36
5 Interludium A-Dur (1982) — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 011:33
6 Nr. 1 Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 003:56
7 Nr. 2 Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 004:07
8 Nr. 3 Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 003:30
9 Nr. 4 Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 004:38
10 Fanfare und Memorial (1979) — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 016:33
1 1. Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 013:59
2 2. Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 012:36
3 3. Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 013:44
4 Nr. 1 Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 010:17
5 Nr. 2 Ohne Satzbezeichnung — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 007:43
6 Gasa (für Violine und Klavier) (1963) — DENNIS RUSSELL DAVIES - MATT HAIMOV 014:38

INTERVIEW

De unieke stem van Isang Yun
Matt Haimovitz draait al vele jaren op het hoogste niveau mee. De Amerikaans­Israëlische cellist heeft een uitgebreide discografie waarin alle grote cellowerken voorkomen. Toch valt er ook voor hem nog veel te ontdekken. Zoals de Koreaanse componist Isang Yun. De ontdekking resulteerde in een belangwekkende bijdrage aan de dubbel­cd Sunrise Falling.

“Ik moet eerlijk bekennen dat ik het werk van Isang Yun pas drie jaar geleden leerde kennen”, zegt Matt Haimovitz. “Dennis Russell Davies vroeg mij of ik naar het Celloconcert van Yun wilde kijken en het in 2017 wilde spelen om zowel de honderdste geboortedag van de Koreaanse componist als Davies’ afscheid als chef-dirigent van het Bruckner Orchester Linz te markeren.”

Het Celloconcert dat Yun (1917-1995) in 1976 voltooide is een buitengewoon autobiografisch werk. Yun, zelf een uitstekend cellist, zet de solocello tegenover het orkest, wat voor hem de relatie tussen een individu en de gemeenschap markeert. Yun had grote problemen met de Zuid-Koreaanse autoriteiten. Hij werd in de jaren zestig gekidnapt terwijl hij in Darmstadt was, gemarteld en uiteindelijk ter dood veroordeeld vanwege vermeende spionage voor Noord-Korea. Luide protesten van kopstukken uit de muziekwereld voorkwamen voltrekking van het vonnis. Hoewel Yun op vrije voeten kwam, bleef zijn verhouding met de machthebbers precair. Yun zelf streed zijn hele leven voor een herenigd Korea. Het is dit verhaal dat in de ‘georganiseerde chaos’ van het Celloconcert meespeelt.

“Ik werd compleet van de sokken geblazen”, vertelt Haimovitz over de eerste kennismaking met het concert. “De manier waarop het werk voor cello is geschreven is buitengewoon verrassend. Het zit vol oosterse invloeden en nieuwe speeltechnieken om Koreaanse instrumenten te imiteren. Ik had echt nog nooit zoiets gehoord. Het werd mij al snel duidelijk dat dit werk naast de concerten van Dutilleux en Lutoslawski behoort tot de belangrijkste concerten van de twintigste eeuw.”

“Yun is sowieso een van de grote pioniers van de twintigste eeuw”, aldus de cellist. “Daarbij componeert hij geweldig voor de cello. Ook in Glissées, het solowerk dat ik opgenomen heb. Hij begrijpt het instrument en hij schrijft zo lyrisch. Zijn leven balanceerde op derand van chaos, maar in de muziek heeft hij alles onder controle. Hij schrijft dingen die niet mogelijk lijken, maar uiteindelijk heel organisch blijken.”

Haimovitz noemt zijn medewerking aan de dubbel-cd ‘een daad van liefde’. Hij deelt de aandacht immers met violiste Yumi Hwang-Williams, die onder andere het Concert voor viool en orkest van Yun speelt, en met pianiste Maki Namekawi, die Interludium A voor piano solo uitvoert en Hwang-Williams begeleidt in Gasa voor viool en piano. “Dennis Russell Davies wilde heel graag dat wij deze stukken speelden, wat voor hem een daad van vriendschap was. Het is erg goed om op zo’n manier verschillende kanten van een componist te laten zien. Ik hoop dat in de toekomst vaker te doen. Het geeft alles bij elkaar een mooie blik op een componist die vele mensen nog niet kennen. En Yun verdient, zeker in Korea, eenzelfde status als Beethoven. Hij is een unieke stem onder de twintigste-eeuwse componisten. Bovendien vraagt zijn muziek de luisteraar nadrukkelijk om na te denken over persoonlijke en politieke situaties.”

Paul Janssen (6-2018)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht