Terug naar het overzicht
cover
Various Studio 3
€ 11,99 € 21,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Studio 3

0190296800764

Componist Various
Titel Studio 3
Artiest FUSE
Artikel nr. 0190296800764
EAN Code 0190296800764
Aantal CD's 1
Label Fusemusic
Releasedatum 2020-11-27

‘Fuse heeft dat geheimzinnige “meer” dat je niet kunt zien’, kopte NRC al eens. En daar is niets te veel mee gezegd. De groep van zes musici, die al jaren fungeert als de huisband van Podium Witteman, combineert niet alleen jazz, klassiek, wereldmuziek en improvisatie op het hoogste niveau, maar speelt zo aanstekelijk dat elke luisteraar voor de bijl gaat, ook op cd. Het derde album van Fuse, simpelweg Studio 3 genoemd, heeft alles wat de groep ook live tot een sensatie maakt. Oud werk, nieuw werk, klassiek, jazz, met de Fuse-saus erover wordt het gewoon Muziek met een hoofdletter M.

Aangenaam Klassiek 2021

KLASSIEKE KINDERZAKEN

De kalender van 2021
Dit is de laatste Klassieke Kinderzaken van dit jaar. 2021 nadert allegro, vivace, minder fortissimo wat betreft vuurwerk, hopelijk in majeur en met veel variatie. Het jaar 2020 liever niet da capo, dit jaar is te veel mineur.*
Een feestelijk beginnetje met de Klassieke Muziek Scheurkalender 2021. Daar staat op de voorflap ‘Feiten en verhalen waarvan je niet wist dat je ze wilde weten’.

Leuke zin. Bij elk van de 365 dagen staat behalve een verhaaltje ook een QR-code. Huh? De kinderen leggen aan de oudere lezers wel uit hoe dat moet met de mobiel.
Via de QR-code krijg je iedere dag een anekdote, een nieuwtje, componisten, een quote en andere wetenswaardigheden. Je komt altijd op een spoor van iets ‘waarvan je niet wist dat je het wilde weten’. Spannend, want wat lees je op de dag dat je jarig bent of je broertje, zusje, je cavia, je grote liefde, je opa of oma. Elke ochtend als ik achter de compu ga zitten scheur ik een blaadje af.* Nee, ho Edwin, niet stiekem op de vólgende dag kijken, discipline! Op 11 januari ben ik jarig. Ik ga wel alvast op 1 januari m’n schoen zetten. Je weet maar nooit.

Je leest in dit blad hoe je met een spaarkaart de kalender gratis kunt krijgen. Een heleboel muzikale cd-vliegen vang je in één klap. Wie het eerste een spaarkaart vol heeft stuur ik een kadopakketje. Mail me, met je adres.

Cd klassiek
El Nour. Fatma Said. El Nour betekent: het licht. In de auto hoorde ik deze Egyptische zangeres Fatma Said in het programma Diskotabel op Radio 4. Ik hoor graag andere talen. Op deze cd 6 talen. Ik werd ingesponnen door het Arabisch. Op #2 hoor je de ney, een fluit die al duizenden jaren bestaat. Deze fluit hoor je ook in de Egyptische pop en rock ’n roll. En op enkele tracks een jazzbassist en -pianist. Westers en oosters worden door elkaar geweven (niet gewoven, ik zocht het nog even op). Bij #12 en #15 tolde mijn fantasieknopje in het rond.

Cd jazz
The Jazz Influencers. Jazz Orchestra of the Concertgebouw, ofwel JOC. Wat is het heerlijk om de ontwikkeling van al die musici te horen. De meesten ken ik van toen zij op het conservatorium zaten. Zij bouwen voort op de oude jazz-bigband-meesters en zetten nu hun eigen creatieve handtekening. Als je op school een spreekbeurt moet houden, begin dan bij wat je zélf wilt vertellen. Daar is moed voor nodig. En ja, hoe meer kritiek je krijgt, hoe meer je misschien gelijk hebt. Maar dat blijkt (helaas vaak) later.
Gelijk bij #1 gespannen verwachting, op 1’36” hoor je de highblower trompettist net iets langer met de slotnoot, de boef! Schandalig goede solisten. Op #11: het openingsakkoord! Je slingert langs alle grenspaaltjes van de bigbandjazz. Vandaar de koevoet op de cover? Wat jammer dat er geen feestelijke cd-presentatie was en geen tournee. Het lijkt wel of alle muziek dit jaar in de toonsoort C staat met 19 mollen.

Cd klassiek/jazz
Studio 3. Fuse. Adriaan, Daniel, Emma, Julia, Mascha en Tobias. Toen ik ze voor het eerst hoorde viel ik van m’n stoel. Gelukkig heb ik altijd matrasjes om mijn luisterstoel, voor het geval dat. Zij staan open voor alle genres. Zoals zij zelf zeggen: “Het was heel leuk om vanuit onze bezetting aan de slag te gaan met muziek van iconen als Miles Davis, Keith Jarrett en John Cage, met veel ruimte voor improvisatie en interpretatie. Ook zijn we trots op onze samenwerkingen met de Nederlandse componisten Joey Roukens, Erik Visser en Rob Horsting. Een eigenzinnig album, opgenomen in een krankzinnige tijd.” En zo is het.

Tot slot laat ik mij verrassen door vijf Belgische componisten op de cd Pièces à cinq (cinq is 5). Het zijn tenslotte onze zuiderburen.
Tip: met Kerstmis opstaan en ontbijten onder het gelui van de klokken van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. (Op YouTube te horen. 29’49” lang). Dan ga ik verder met een paar delen van het Weihnachtsoratorium en dan gelijk door met enkele delen van de Matthäus-Passion. Zure bommen en spekkies. Allebei even lekker maar het gaat om het contrast. Begin en einde. En natuurlijk de klassieker van Irving Berlin: I’m….

Hebben jullie tips voor mij voor volgend jaar? Mag alles zijn. De halsbandparkiet van tekenaar Milo kiest een leuke e-mail uit. Kadopakketje staat klaar.*
Mailen naar: edwinrutten@edwinrutten.nl. Iedere mailer krijgt de intussen felbegeerde Klassieke Kinderzaken Oorkonde.

Nou dág!
Edwin Rutten (Klassieke Zaken 6-2020)

PS. Wat betekenen de zes muziektermen? Mailen maar. Kadopakketje staat klaar.
PPS. Alle scheurblaadjes leg ik omgekeerd op een stapeltje. Na een jaar
allemaal bekijken.
PS. Ik word graag straatarm van al die cd’tjes die ik stuur.

  • cover
Terug naar het overzicht