Terug naar het overzicht
cover
Haydn String Quartets op.20 Nos.4-6, Vol.2
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Haydn

String Quartets op.20 Nos.4-6, Vol.2

7318599921686

Componist Haydn
Titel String Quartets op.20 Nos.4-6, Vol.2
Artiest Chiaroscuro Quartet
Artikel nr. 0002168BIS
EAN Code 7318599921686
Aantal CD's 1
Label BIS
Releasedatum 2017-06-01
# Titel & Artiest Tijd
1 String Quartet in D major, Op. 20 No. 4 — CHIAROSCURO QUARTET 011:09
2 String Quartet in D major, Op. 20 No. 4 — CHIAROSCURO QUARTET 008:31
3 String Quartet in D major, Op. 20 No. 4 — CHIAROSCURO QUARTET 001:59
4 String Quartet in D major, Op. 20 No. 4 — CHIAROSCURO QUARTET 007:36
5 String Quartet in F minor, Op. 20 No. 5 — CHIAROSCURO QUARTET 011:38
6 String Quartet in F minor, Op. 20 No. 5 — CHIAROSCURO QUARTET 004:21
7 String Quartet in F minor, Op. 20 No. 5 — CHIAROSCURO QUARTET 004:57
8 String Quartet in F minor, Op. 20 No. 5 — CHIAROSCURO QUARTET 003:29
9 String Quartet in A major, Op. 20 No. 6 — CHIAROSCURO QUARTET 009:26
10 String Quartet in A major, Op. 20 No. 6 — CHIAROSCURO QUARTET 004:54
11 String Quartet in A major, Op. 20 No. 6 — CHIAROSCURO QUARTET 002:01
12 String Quartet in A major, Op. 20 No. 6 — CHIAROSCURO QUARTET 003:39

De bijnaam ‘Sonnenquartette’ voor Haydns zes strijkkwartetten opus 20 betekent niet dat de componist hierin de wereld van de zonnige zijde beziet. De naam is afgeleid van de titelpagina van de eerste uitgave, waarop de zonnegod en god van de harmonie Apollo als vignet prijkt. Haydn zet juist het klassieke evenwicht enigszins op losse schroeven door heel gewaagd te experimenteren met de vorm en met asymmetrische frasen. Luisteraars moeten destijds van de ene in de andere verrassing zijn gerold bij al die schijnbaar onevenwichtige ‘Sturm und Drang’. Het Chiaroscuro Quartet maakt na de alom geprezen opname van de eerste drie kwartetten het zestal compleet en geeft opnieuw de dramatiek het volle pond. Het is een internationaal gezelschap, bestaande uit een Russische, een Spanjaard, een Zweedse en een Française. Zij spelen op ‘authentieke’ instrumenten met darmsnaren en gaan zuinig om met het vibrato. Het resultaat klinkt licht en met scherpe randen maar niet al te spichtig, historisch verantwoord maar niet academisch stijf. Ondanks de precisie in de afwerking weten ze de nodige speelsheid en spontaneïteit te bewaren om recht te doen aan de onvoorspelbare surprises van Haydns onvergankelijke muziek.

Eddie Vetter (5-2017)

LABELPORTRET

BIS Records; een groots label
Over de doelen van BIS Records spreekt oprichter Robert von Bahr nog altijd vol trots en passie. En dat is niet zonder reden: het label kan met recht groots genoemd worden.

Dit jaar is goed begonnen voor het Zweedse BIS Records. In januari werd het in 1973 opgerichte label door de jury van de International Classical Music Awards (ICMA) uitgeroepen tot label van het jaar. Daarnaast werden maar liefst twee producties genomineerd voor de BBC Music Magazine Awards, waaronder het album met de Derde, Zesde en Zevende symfonie van Sibelius door het Minnesota Orchestra onder leiding van Osmo Vänskä, een dirigent die door BIS is ontdekt. “We zijn er bijzonder trots op om nieuwe en buitengewoon getalenteerde artiesten te ontdekken en ze te helpen met het bereiken van de positie die ze verdienen,” aldus Von Bahr over dit belangrijke streven. BIS trekt ook gevestigde artiesten aan, zoals violist Vadim Gluzman en het Chiaroscuro Quartet, die dit najaar in Nederland zullen optreden.

BIS valt dan ook niet voor niets in de prijzen. Het label is groots in de beide betekenissen van het woord. Met meer dan 1900 titels is de catalogus op z’n minst indrukwekkend. Elk album dat ooit is gemaakt blijft beschikbaar, niets wordt verwijderd – een unieke kwaliteit voor een groot label. Het repertoire is met de jaren ook omvangrijk geworden: “We zijn omnivoren,” zegt Von Bahr, “maar we hebben een speciale affiniteit met barokmuziek, gespeeld op historische instrumenten, en met hedendaagse muziek.” Zo is een persoonlijke favoriet van Von Bahr het album Nordic Spell, met drie meesterwerken voor dwarsfluit, uitgevoerd door Sharon Bezaly - Bahr gaf zelf de compositieopdrachten en betaalde die uit eigen zak. BIS lanceerde zelfs de internationale carrières van componisten als Schnittke en Allan Pettersson. Het label staat ook bekend om de zogeheten ‘BIS Editions’, zoals de Sibelius Edition met werkelijk alle muziek van Sibelius op maar liefst 68 cd’s. Sinds juli distribueert de productie- en opnamegroep Outhere Music albums van BIS in de Benelux en Frankrijk. “Ik ben altijd een fervent bewonderaar geweest van Outhere en oprichter Charles Adriaenssen, een man die ik enorm respecteer, op professioneel en persoonlijk gebied, met zijn diepgaande begrip van en passie voor muziek,” zegt Von Bahr. “Toen de kans om samen te werken ontstond, was ik erg blij. Ik denk dat dit een significante stap voorwaarts is voor BIS, in het gebied van Outhere.”

Groots presteert BIS ook met waarheidsgetrouw geluid van hoge kwaliteit op Super Audio-cd’s, waar het label als een van de eerste mee ging werken en waarvan het nu ’s werelds grootste producent is. Het is een genot om te luisteren naar opnames die zo transparant zijn dat allerlei details hoorbaar blijven. Dat belooft wat voor de nieuwe cd’s van sopraan Emma Kirkby met muziek van onder anderen Dowland, en van Christian Poltéra en Ronald Brautigam met werken voor cello en piano van Mendelssohn.

Voor de toekomst spreekt Von Bahr de wens uit om met BIS de grootse doelen te kunnen blijven vervullen. Het antwoord hierop kan alleen maar zijn, zoals de naam al zegt: bis, bis!

www.bis.se

Simone Leuven (5-2017)

  • BIS 2168
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht