Terug naar het overzicht
cover
Various Sonates for three violins
€ 20,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Sonates for three violins

3770004137299

Componist Various
Titel Sonates for three violins
Artiest Ensemble Diderot
Artikel nr. 0413729126156
EAN Code 3770004137299
Aantal CD's 1
Label LABELS A AUDAX RECORDS
Releasedatum 2021-04-30

IN GESPREK MET

Open en nieuwsgierig
“Alles begint met Bach”, volgens de eminente Engelse barokvioliste Rachel Podger. Ze heeft enorme successen behaald met haar unieke interpretaties en bijzondere arrangementen van Bach en zijn tijdgenoten. Een leven zonder muziek kan ze zich nauwelijks voorstellen. Hoe groeide ze op en wat zijn haar belangrijkste drijfveren?

Rachel Podger is geboren in Engeland maar verhuisde op haar achtste naar Duitsland, samen met haar ouders en haar twee jaar oudere broer Julian. “Ik ben al zingend en vioolspelend opgegroeid’, vertelt Podger lachend. “Mijn vader begon ooit als koorknaap aan King’s College in Cambridge en is daarna altijd op hoog niveau blijven zingen, al is hij uiteindelijk geen professioneel musicus geworden, maar priester. Ook mijn moeder is heel muzikaal en speelt allerlei instrumenten, al is ze geen beroepsmusicus. Samen musiceren betekende vooral: samen plezier maken. Op mijn vijfde kregen Julian en ik onze eerste vioollessen volgens de speelse Suzukimethode. Toen duidelijk werd dat we talent hadden kozen mijn ouders er heel bewust voor om ons niet naar een speciale school voor jong talent te sturen. Doordat we op een ‘gewone’ Vrije School zaten konden we ons breed ontwikkelen.”

Toch heeft Podger nooit getwijfeld over haar beroepskeus. “Eigenlijk leidde ik tijdens mijn middelbareschooltijd al het leven van een musicus, want ik had elk weekend wel een concert, tijdens de kerkdiensten samen met mijn vader, of tijdens de optredens met mijn jeugdkoor of met de orkesten en ensembles van school.” De uitvoering die ze zich het best kan herinneren was allesbepalend. “Met mijn jeugdkoor voerden we Bachs Weinachtsoratorium uit en de dirigent had daarvoor een barokorkest uit Keulen uitgenodigd, iets wat aan het begin van de jaren 80 nog helemaal niet zo gebruikelijk was. Als zestienjarige sopraan stond ik vlak achter de violen en ik was totaal gefascineerd. Ik bestookte de violisten met vragen en kreeg zelfs een eerste barokvioolles.”

De immer enthousiaste en energieke barokvioliste heeft een drukke agenda. Naast al haar concerten en cd-projecten geeft ze les aan de Royal Academy of Music in Londen, het Royal Welsh College of Music and Drama in Cardiff en de Juilliard School of Music in New York. Sinds 2005 is ze artistiek leider van het Brecon Baroque Festival. “Ik vind het een eer en een privilege om getalenteerde musici te begeleiden, dat houdt me scherp. Ook werk ik ontzettend graag samen met mijn geniale vriend, de musicus Chad Kelly. Hij heeft de mooiste arrangementen van Bach voor mij gemaakt, zoals de Toccata en fuga voor vioolsolo, net uitgekomen op mijn nieuwe album Tutta sola op Channel Classics, en de Goldbergvariaties voor negen instrumentalisten, die hebben we net opgenomen. Ik sta overal voor open, nieuwsgierigheid is mijn belangrijkste drijfveer. Ik probeer een muziekstuk altijd weer fris te benaderen en blijf vragen stellen. Dat vind ik belangrijk - en het houdt me jong!”

Cd-tip van Rachel Podger: “Ik hou van deze opname. De muziek is zeer goed doordacht en wordt prachtig gespeeld door Johannes Pramsohler en zijn vrienden; je kunt het muzikale plezier horen dat ze beleven aan hun metaforische schermutselingen! Een heerlijke klank.”

Noortje Zanen (Klassieke Zaken 5/6-2022)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht