Terug naar het overzicht
cover
Rachmaninov, S. Sonata for Cello and Piano e.a.
€ 19,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Rachmaninov, S.

Sonata for Cello and Piano e.a.

0845221052588

Componist Rachmaninov, S.
Titel Sonata for Cello and Piano e.a.
Artiest Krijgh, Harriet / Amara, Magda
Artikel nr. 0005258C
EAN Code 0845221052588
Aantal CD's 1
Label CAPRICCIO
Releasedatum 2015-11-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Lento - Allegro moderato — KRIJGH,HARRIET/AMARA,MAGDA 013:36
2 2. Allegro scherzando — KRIJGH,HARRIET/AMARA,MAGDA 006:28
3 3. Andante — KRIJGH,HARRIET/AMARA,MAGDA 005:58
4 4. Allegro mosso — KRIJGH,HARRIET/AMARA,MAGDA 010:46
5 Nr. 1 Élégie — KRIJGH,HARRIET/AMARA,MAGDA 005:50
6 Nr. 14 Vocalise — KRIJGH,HARRIET/AMARA,MAGDA 006:57
7 Nr. 3 In the silence of the secret night — KRIJGH,HARRIET/AMARA,MAGDA 003:06

En opeens was daar Harriet Krijgh. De Nederlandse celliste genoot haar opleiding grotendeels in Oostenrijk en steeg daar ook snel naar grote hoogte. In Nederland kwam de aandacht een paar jaar geleden met haar vertolking van de Brahmssonates. Op alweer haar vijfde cd laat ze horen net zo verknocht te zijn aan Sergej Rachmaninov. Even melancholisch als verleidelijk zingt haar cello Rachmaninovs sonate en nog wat kleinere stukken zoals de beroemde Vocalise. Krijgh laat daarmee horen dat ze terecht ‘de beste celliste van haar generatie’ wordt genoemd.

Aangenaam Klassiek 2016

INTERVIEW

Harriet Krijgh: "Muziek moet mensen raken"

Harriet Krijgh timmert flink aan de weg. De jonge Nederlandse celliste brengt haar vijfde cd uit en treedt als rijzende ster op in diverse grote Europese zalen. Een gesprek over Rachmaninov, Wenen en haar eigen drijfveren: "muziek moet mensen raken."

Met vijf cd’s in drie jaar behoort Harriet Krijgh (24) tot het selecte gezelschap van topmusici die minstens één keer per jaar met een nieuwe opname komen. Ze duikt telkens weer met veel plezier de studio in. “De cd-opname is jaarlijks mijn belangrijkste les geworden”, zegt ze per telefoon vanuit haar woonplaats Wenen. “Ik leer er heel veel van. Mijn cd-label Capriccio laat me vrij in wat ik opneem en met wie: ik kies telkens voor wat op dat moment het juiste voelt.”

De juiste componist dit jaar was Rachmaninov, wiens uitbundige Cellosonate en fijngevoelige Élégie het hart vormen van Krijghs nieuwe cd. Twee arrangementen van vocale stukken completeren het programma. “Rachmaninov blinkt uit in expressieve, zangerige melodieën die recht uit het hart komen”, aldus de celliste. “Zijn muziek is mij heel dierbaar.” Net als op haar lovend ontvangen Brahms-cd uit 2013 musiceert Harriet Krijgh met de Russische pianiste Magda Amara. De jongedames kwamen elkaar in Wenen tegen en speelden eerst op kleine schaal samen voordat ze besloten een vast duo te gaan vormen. Krijgh is vol lof over haar muzikale partner. “Met Magda voelde het meteen goed. Ze heeft een open houding en ik ervaar vrijheid en ruimte als ik met haar musiceer. Het is een heel natuurlijk proces.”

Toen Krijgh vorig jaar door de Musikverein en het Weense Konzerthaus werd voorgedragen voor de Europese concertserie Rising Stars, besloot ze onmiddellijk Amara mee te vragen. Ze geven dit seizoen recitals in toonaangevende zalen.

Het is niet verwonderlijk dat de stormachtige muzikale ontwikkeling van Harriet Krijgh grotendeels aan Nederland voorbij is gegaan. Op haar veertiende vertrok ze naar Wenen om bij Lilia Schulz-Bayrova te studeren. Ze kreeg ook les van Lilia’s vader, de Bulgaarse cellist Jontscho Bayrov, en bekroonde haar muziekstudie een halfjaar geleden met een mastertitel bij de prestigieuze Kronberg Academy vlakbij Frankfurt. Maar waar hoort ze eigenlijk thuis? “In Wenen ligt een groot deel van mijn hart. Ik woon er bijna elf jaar, heb er een warm muzikaal nest gevonden en veel moois kunnen opbouwen. Maar er komt een tijd waarop ik elders ga wonen, misschien in Nederland. Ik voel me nog heel Nederlands.”

“Ik heb veel geluk gehad om bij Lilia Schulz-Bayrova te mogen studeren. Zij was zeven jaar lang mijn docent en is nu mijn coach en vertrouwenspersoon. Naast de fantastische techniek die ze mij kon leren, heeft ze mij geholpen om me muzikaal uit te drukken. Het allerbelangrijkste is daarbij dat ik met de muziek de mensen wil raken. Tijdens liveconcerten kunnen spontaan heel mooie momenten ontstaan.”

De laatste jaren heeft Harriet Krijgh haar concertpraktijk stapsgewijs kunnen opbouwen, dankzij optredens in kleinere steden en met bescheiden orkesten. Maar de tijd waarin ze in de luwte kon opereren, is definitief voorbij. Haar concertagenda voor dit seizoen is moordend, ze reist door heel Europa en voert met grote orkesten de meest veeleisende stukken uit: het Celloconcert van Elgar bijvoorbeeld, eerst met de Academy of St Martin in the Fields en later met de philharmonie zuidnederland, of nog het Eerste Celloconcert van Saint-Saëns in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Komende zomer maakt ze haar debuut bij het Lucerne Festival.

Zelf blijft ze er nuchter onder: “Ik probeer vooral fit en gezond te blijven. Met al dat reizen is het niet altijd makkelijk. Ik ga altijd veel naar buiten, dat helpt. En bij het plannen van concerten streef ik naar een goede balans tussen kamermuziek en optredens met orkest. In de toekomst hoop ik ook masterclasses te kunnen verzorgen.”

Een jaarlijks hoogtepunt is het kamermuziekfestival ‘Harriet&Friends’ dat ze sinds 2011 aan het begin van de zomer in Burg Feistritz organiseert, halverwege tussen Wenen en Graz. Daar kan ze naar hartenlust nieuwe programma’s ontwikkelen met gelijkgestemde musici.

Opgetogen: “We hebben een heel leuk publiek en mooie zalen, zoals een oude paardenrijschool waar 450 mensen in kunnen, een kleinere ridderzaal en een nog kleinere kapel die zich perfect leent voor de solowerken van Bach. Sinds vorig jaar musiceren wij ook in de mooie dorpskerk.” “Ik verheug me al op de editie 2016. De pianisten Arthur en Lucas Jussen zullen van de partij zijn, net als klarinettist Daniel Ottensamer van de Wiener Philharmoniker. En er komen steeds meer muziekliefhebbers uit Nederland.”

Michel Khalifa (6-2015)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht