Various

Somewhere

0602527663708

Componist Various
Titel Somewhere
Artiest Jarrett, Keith \ Peacock, Gary \ DeJohnette, Jack
Artikel nr. 0002200ECM
EAN Code 0602527663708
Aantal CD's 1
Label ECM
Releasedatum 2013-05-24
# Titel & Artiest Tijd
1 Deep Space / Solar (Live At KKL, Lucerne / 2009) — Jarrett, Keith / Peacock, Gary / DeJohnette, Jack 015:07
2 Stars Fell On Alabama (Live At KKL, Lucerne / 2009) — Jarrett, Keith / Peacock, Gary / DeJohnette, Jack 007:27
3 Between The Devil And The Deep Blue Sea (Live At KKL, Lucerne / 2009) — Jarrett, Keith / Peacock, Gary / DeJohnette, Jack 010:03
4 Somewhere / Everywhere (Live At KKL, Lucerne / 2009) — Jarrett, Keith / Peacock, Gary / DeJohnette, Jack 019:37
5 Tonight (Live At KKL, Lucerne / 2009) — Jarrett, Keith / Peacock, Gary / DeJohnette, Jack 006:49
6 I Thought About You (Live At KKL, Lucerne / 2009) — Jarrett, Keith / Peacock, Gary / DeJohnette, Jack 006:30

Klassieke Kinderzaken...voor kinderen en andere volwassenen

De Contrabas 
Zijn jullie nieuwsgierig? Ik wel. Toen ik negen jaar was draaide mijn moeder thuis jazzmuziek: Louis Armstrong, Erroll Garner en Ella Fitzgerald. Mijn vader luisterde naar Kurt Weill en Stravinsky's Le sacre du printemps. Ik wist helemaal niet wat klassiek of jazz genoemd werd, maar was nieuwsgierig en wilde meer horen.

Ik vond muziek mooi, of niet. Ik voelde toen (zonder dat ik wist wat voelen is) dat het iets deed met mijn humeur (humeur is hoe je je voelt, bijvoorbeeld goed, slecht, verdrietig, vrolijk of bang). Moet je iets van muziek weten? Als mensen zeggen: “Ik heb geen verstand van muziek”, dan zeg ik altijd: “Ho, dat hoeft niet, luister gewoon of het je bevalt.” Het werkt natuurlijk nooit tegen je om iets over muziek, een muziekstuk of een componist te weten.

In de jazzmuziek is de bas heel belangrijk in de ritmesectie. Daarmee kun je stuwen en swingen door te plukken aan de snaren, pizzicato. Luister eens naar de cd Somewhere van het trio van pianist Keith Jarrett. De cd is uitgebracht om te vieren dat zij al dertig jaar samenspelen. De bassist is Gary Peacock. Jazz is improviseren. Bij een klassieke compositie blijven de noten altijd hetzelfde, bij de jazzmuziek hebben de muzikanten een grote vrijheid maar wel binnen een hekje van afspraken. Keith Jarrett maakt andere akkoorden dan de componist geschreven heeft, en hij omspeelt de melodie. Hij doet dat smaakvol en heel eigen, en dat is de kunst: een eigen muzikale handtekening maken. In de klassieke muziek is daar minder ruimte voor. Ik vind deze cd en dit trio zo bijzonder omdat de muzikanten altijd op avontuur gaan, ze luisteren goed naar elkaar, anders kan een avontuur slecht aflopen. (Veel ouders zouden willen dat de kinderen net zo goed naar hen luisterden als dit trio naar elkaar.)

We gaan luisteren
Track 1. Wat fantaseer je bij de piano in het begin? Wat zie je in je hoofd?
Track 2. Op 4’35” een bassolo. Hoe hoog is zijn hoogste noot in de solo?
Track 3. Opent piano solo, spannend, hij legt de noten verspreid neer, plukje hier, plukje daar. Dan de ritmesectie erbij. De bas huppelend, bouncing, vrij spelend om de piano en het slagwerk heen en dan op 2’19” gaat basmans in vieren, op elke tel een basnoot, poem poem poem poem, dan komt de swing erin… Slagwerk gaat hierin mee. Elke drummer is altijd op zoek naar het bekken van zijn eigen smaak. Dit is het typische, herkenbare geluid van de bekkens van Jack DeJohnette. Ga vanaf nu luisteren naar de verschillende kleuren van een bekken op verschillende jazz-cd’s. Je zult versteld staan. Een andere keer laat ik het verwoestende Chinese bekken horen.
Track 4. Hoe de song Somewhere van Leonard Bernstein overgaat in een eigen compositie, Everywhere. Vondst!
Track 5. Op 0’33”: over swing en bekkens gesproken, en de bas in de hoogte.

In de tijd dat de geluidsversterking in de zaal nog niet zo goed was gingen de mensen vaak praten tijdens een bassolo. Leuke grap, hè Rick? “Hij zal nu wel praten, baas.” “Yeah, iedereen begint te praten bij een bassolo.” *Ik weet niet wie de geestige man is die dit heeft gemaakt, maar misschien vindt hij het leuk dat jullie lachen.

Laat je het mij weten als je nog iets speciaals op beide cd’s hebt gehoord? Mailtjes van alle leeftijden, welkom. edwinrutten@edwinrutten.nl

Als je het lastig vindt om dit stukje zelf te lezen vraag dan je vader, moeder, opa of oma om het voor te lezen. Of in de klas. Dan neem je de cd’tjes mee.

Edwin Rutten (4-2013)

PS vinden jullie het soms ook zo lastig het cellofaantje van een cd af te krijgen? Maar daarna des te meer plezier bij het luisteren!

 

  • cover
Terug naar het overzicht