Terug naar het overzicht
cover
Einaudi, Ludovico / Fabris, Alberto Seven Days Walking, Day One
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Einaudi, Ludovico / Fabris, Alberto

Seven Days Walking, Day One

0602577445156

Componist Einaudi, Ludovico / Fabris, Alberto
Titel Seven Days Walking, Day One
Artiest Einaudi, Ludovico / Mecozzi, Federico / Hasa, Redi
Artikel nr. 060257744515
EAN Code 0602577445156
Aantal CD's 1
Label Decca
Releasedatum 2019-03-15
# Titel & Artiest Tijd
1 Low Mist Var. 1 (Day 1) — Ludovico Einaudi 002:29
2 Low Mist (Day 1) — Ludovico Einaudi 005:28
3 Gravity (Day 1) — Ludovico Einaudi 005:28
4 Matches (Day 1) — Ludovico Einaudi 002:54
5 Cold Wind Var. 1 (Day 1) — Ludovico Einaudi 004:02
6 Golden Butterflies (Day 1) — Ludovico Einaudi 005:53
7 Fox Tracks (Day 1) — Ludovico Einaudi 003:38
8 A Sense Of Symmetry (Day 1) — Ludovico Einaudi 002:35
9 The Path Of The Fossils (Day 1) — Ludovico Einaudi 008:16
10 Ascent (Day 1) — Ludovico Einaudi 005:37
11 Low Mist Var. 2 (Day 1) — Ludovico Einaudi 005:43

SPECIAL

Seven Days Walking
De succesvolle Italiaanse componist Ludovico Einaudi (1955) – wonend op een wijngaard in Piëmont, kleinzoon van Luigi Einaudi, de tweede president van Italië, en goed voor 1 miljoen streams per dag met zijn uitstekend in het gehoor liggende composities – is terug met een nieuw project waarin hij gedurende zeven maanden een nieuwe combinatie van viool, cello en piano muzikaal zal uitdiepen, maar dan wel met de terugkeer van zijn ‘trademark sound’: Seven Days Walking.

‘Elke reis van duizend mijl begint met een eerste stap’, aldus Lao Tze, Chinees filosoof uit de zesde eeuw voor Christus en een van de stichters van het Taoïsme. Zijn boek Tao The Ching – vertaald als De weg van de hemel, De weg en de wegganger en De weg van het leven – wordt beschouwd als een van de diepzinnigste boeken die ooit geschreven zijn. Het begrip Tao staat voor ‘het doorgaande pad van deelneming en ontdekking’. Hoe vindt een mens volgens Lao Tze de waarheid? Door mee te gaan met de stroom van het leven, in de verlichte wetenschap dat niets op deze aarde bestendig is. Zo ook begint elk muziekstuk met een eerste noot, die overvloeit in volgende noten, totdat aan het muzikale traject een einde komt. Muziek is leven en sterven in klank.

De eerste mens was een wandelaar, die zich op twee voeten over de aarde voortbewoog. Onderweg plukte hij bessen en dronk hij uit riviertjes om in leven te blijven. Lopen is misschien wel de oudste menselijk activiteit. De holenbeer moest eerst achtervolgd worden voordat onze voorouders hem konden roosteren op het vuur. Lopen is leven in het levensritme van de oermens.

Op dat ritme baseert Einaudi zijn nieuwe project, uitgaande van de gedachte dat wanneer iemand zeven dagen lang steeds dezelfde wandeling maakt, hij of zij telkens andere ervaringen op zal doen, afhankelijk van factoren als het weer, het seizoen, de stemming van de wandelaar en de spontane manifestaties van de natuur. Dag 1 zal bestaan uit een thema, dag 2 tot en met 6 zijn variaties op dit thema door cello, viool en piano en dag 7 wordt alleen door de piano verklankt. Alleen dag 1 en dag 7 worden op cd uitgebracht, dag 2 tot en met 6 zullen digitaal verkrijgbaar zijn, en in een beperkte oplage op cd.

Wat wil Einaudi met dit project zijn fans duidelijk maken? Dat we in onze hectische moderne wereld meestal niet meer goed om ons heen kijken, omdat we bijna struikelen over de tijd. Zo snel verplaatsen wij ons per vliegtuig, per trein of per auto, dat onze geest niet meer tot rust kan komen om de wonderen van het leven om ons heen op te merken. Einaudi wil met zijn project een muzikaal alternatief bieden voor ‘mindfulness’, om maar een modieuze term te gebruiken. Zijn muziek brengt de luisteraar als vanzelf in de juiste state of mind.

Oftewel: wandelen laat de verhalen van het stadsleven of het landschap spreken, mits de wandelaar in staat is goed te luisteren, te observeren en te lezen. Het opnemen van de betekenissen en de verhalen van de omgeving wordt mogelijk gemaakt door het fysieke ritme van de wandelbeweging, de ademhaling en de hartslag. Dat is het basisritme waaromheen de melodie ontstaat. En tijdens het doorkruisen van de stad of de velden komt de wandelaar op de klanken van Einaudi weer tot zichzelf.

‘Tijdens de wandeling valt alles op zijn plaats, de orde is volmaakt, niets van buitenaf kan deze orde verstoren, de wandelaar heerst over zijn universum’, schreef Arnon Grunberg eens in NRC Handelsblad. Nietzsche wandelde zes uur per dag om inspiratie op te doen en de Deense filosoof Kierkegaard ontdekte dat verdriet verdreven kan worden met een fikse wandeling. De overgave aan wat je op je pad kan tegenkomen, maakt volgens Thich Nhat Hanh, de Vietnamese goeroe van de mindfulness, nederig en devoot: ‘Als we werkelijk bewust aanwezig zijn, terwijl we over het pad naar het dorp lopen, zullen we iedere stap als een oneindig wonder beschouwen en vreugde zal zich als een bloem in ons hart ontvouwen, zodat we de wereld van de werkelijkheid kunnen binnengaan.’ En dat is precies waar Einaudi de luisteraar met Seven Days Walking toe wil verleiden.

Wenneke Savenije (2-2019)

  • cover
Terug naar het overzicht