Terug naar het overzicht
cover
Gees / Ehlhart / Tilzer, von Secret Key Masters
€ 14,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Gees / Ehlhart / Tilzer, von

Secret Key Masters

0608917265620

Componist Gees / Ehlhart / Tilzer, von
Titel Secret Key Masters
Artiest Gees, Michael / Ehlhart, Frans / Tilzer, Marion von
Artikel nr. 0072656CC
EAN Code 0608917265620
Aantal CD's 1
Label Challenge Classics
Releasedatum 2015-01-23
# Titel & Artiest Tijd
1 Extempore I — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 006:19
2 Counting the Stars — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 002:51
3 Chicken Dance — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 003:54
4 Apollo 14 — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 007:08
5 Extempore II — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 007:03
6 Floating Stream — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 004:31
7 Ballade über die Enttäuschung — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 005:48
8 Extempore III — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 004:41
9 In MeMirjam — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 005:43
10 Little Story about Love — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 007:43
11 Reshuffling Things — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 006:08
12 Extempore IV — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 007:07
13 Autumn Morning — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 003:04
14 Neighbour's Delight — Gees, Michael / Ehlhart, Frans / von Tilzer, Mario 005:49

Secret Key Masters: een droom vervuld

Het was de grote droom van producer en opnameleider Bert van der Wolf: de pianist-componisten samen brengen bij wier muziek hij een ‘gevoel van thuiskomen’ had. Hij verwezenlijkte zijn droom bij Michael Gees, Frans Ehlhart en Marion von Tilzer. Onder ideale omstandigheden namen zij gezamenlijk hun eigen werk op.

“Hij was in de hemel”, zegt de Duitse pianist Michael Gees lachend. “Het was geweldig om zijn droom te kunnen vervullen.” ‘We vervulden niet alleen zíjn droom, maar ook onze eigen dromen’, zegt de Nederlandse pianist-componist Frans Ehlhart in het cd-boekje. ‘Het was heel bijzonder om naar elkaar te luisteren, onze verschillen en overeenkomsten te ervaren in een fantastische opnamestudio met een grootse Steinway D-vleugel’. Ehlhart vond zijn weg vooral in de pop- en jazzhoek en dat is te horen in zijn opzwepende eigen werk waarin de Amerikaanse jazz en de musical nooit ver weg zijn.

Het werk van Marion von Tilzer, de Oostenrijkse pianiste-componiste die al jaren in Nederland woont en werkt, is gerelateerd aan “de mysterieuze wereld van verhalen en sprookjes”, aldus Gees. Gees is de enige die elke noot op de cd Secret Key Masters volledig geïmproviseerd heeft. “Dat is waar ik mij thuis bij voel, de rol van intermediair. Ik heb geprobeerd de werelden van Marion en Frans bij elkaar te brengen, zodat de cd een overkoepelend verhaal vol verhalen wordt.”

“Elk stuk van mij is een verhaal”, verklaart Von Tilzer desgevraagd. “Ik moet een verhaal hebben, anders komt er geen muziek. Tijdens deze opnamedagen hadden we alle drie echt het gevoel dat alles kon, alles mogelijk was. Dat geeft zoveel vrijheid. Bert gaf ons de ruimte onszelf te zijn, en zo was het ook. Er heerste geen enkele competitie. Het mooie is dan dat je uiteindelijk jezelf ontmoet.”
Gees: “We vertrouwden elkaar, we vertrouwden Bert, dat schiep een band en dat maakte dat we uiteindelijk onbekommerd ons eigen werk konden spelen.”

En dat is precies het geheim van Secret Key Masters. Ieder speelt louter solo – “het was misschien leuk geweest om ook wat samen te doen, maar daar was geen tijd meer voor”, aldus Gees – waardoor de cd blijft verrassen door de verschillen tussen de drie musici. En blijft boeien door het rijkgeschakeerde gezamenlijke verhaal en de opmerkelijke intimiteit die de opname uitstraalt.

“Het is niet mogelijk om iemand anders de schuld te geven in zo’n open sfeer, dus komen je eigen angsten, je eigen demonen boven. En dan zit je met existentiële vragen als ‘ben ik wel goed genoeg?’”, omschrijft Von Tilzer de sfeer van de plaat. ‘Het was bij vlagen emotioneel confronterend’, verklaart ook Frans Ehlhart, die een aantal werken die hij voor zijn inmiddels overleden vrouw had geschreven voor het eerst naar buiten bracht.
“We waanden ons in een gastvrije huiskamer”, zegt Gees. “Dat maakte het verschil, dan ben je op je gemak en wordt het al snel heel persoonlijk.” En dat heeft een opmerkelijk eerlijke, openhartige en afwisselende pianoplaat opgeleverd die fantastisch klinkt bovendien.

Paul Janssen (3-2015)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht