Terug naar het overzicht
cover
Bruch, M. Scottish Fantasy
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Bruch, M.

Scottish Fantasy

0190758420028

Componist Bruch, M.
Titel Scottish Fantasy
Artiest Bell, Joshua / Academy of St.Martin in the Fields
Artikel nr. 004200219075
EAN Code 0190758420028
Aantal CD's 1
Label SONY CLASSICAL
Releasedatum 2018-06-21
# Titel & Artiest Tijd
1 I. Introduction: Grave, Adagio cantabile — BRUCH, M. 008:50
2 II. Scherzo: Allegro — BRUCH, M. 006:32
3 III. Andante sostenuto — BRUCH, M. 006:35
4 IV. Finale: Allegro guerriero — BRUCH, M. 008:38
5 I. Vorspiel: Allegro moderato — BRUCH, M. 008:47
6 II. Adagio — BRUCH, M. 008:42
7 III. Finale: Allegro energico — BRUCH, M. 007:35

‘One of Bell’s most captivatingly inspired releases’, noemde The Strad zonder aarzelen de opname van het Eerste vioolconcert en de Schotse fantasie van Max Bruch door Joshua Bell en de aloude Academy of St Martin in the Fields. De Amerikaanse violist nam het vioolconcert in zijn jonge jaren al eens op met hetzelfde orkest. Waar ooit de jeugdige bravoure danste, regeren nu de rijpheid en wijsheid van de vijftigplusser. En die passen Bruch als een tweede huid, waardoor vooral Bells pleidooi voor de nog altijd minder gewaardeerde Schotse fantasie aan diepte en kracht wint.

Guido van Oorschot
Aangenaam Klassiek 2020


Het is opmerkelijk hoeveel violisten vroeg of laat aan het dirigeren  slaan.
Jaap van Zweden, Pinchas Zukerman, Nikolaj Znaider en Maxim  Vengerov verruilden hun vioolstok gedeeltelijk of zelfs helemaal voor  het dirigeerstokje.
De Amerikaanse violist Joshua Bell stort zich nu als  solist en dirigent op de muziek van Max Bruch in geoliede dialogen met  ‘zijn’ Academy of St Martin in the Fields.
Bell heeft er al een dertigjarige  solocarrière opzitten,  maar nam nog niet  eerder de Schotse  fantasie van Bruch op, een luisterrijk solowerk dat veel violisten pas laat  in hun carrière op hun repertoire zetten.
Net als bij het fraai vertolkte  Eerste vioolconcert van Bruch staat of valt eigenlijk alles bij de Schotse  fantasie met een zangerige toonvorming en natuurlijk ademende  melodielijnen.  Bell is romanticus genoeg om affiniteit te hebben met de  muzikale inhoud van Bruchs werken, maar zijn zuivere toon neigt wat mij  betreft iets te veel naar het gepolijste om te kunnen raken. Er zouden  meer emoties en kleurnuances in zijn lezing mogen doorklinken.
Maar  als het gaat om oorstrelende perfectie en een bijkans ideale  wisselwerking  met het soepel begeleidende orkest, scoort Bell met  Bruch heel hoog. 
Wenneke Savenije  (Klassieke Zaken 4-2018)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht