Terug naar het overzicht
cover
Schoenberg, Arnold Schoenberg Violin Concerto - Verklärte Nacht
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Schoenberg, Arnold

Schoenberg Violin Concerto - Verklärte Nacht

3149020940099

Componist Schoenberg, Arnold
Titel Schoenberg Violin Concerto - Verklärte Nacht
Artiest Faust, Isabelle / Schreiber, Anne Katharina / Tamesit, Antoine / Swedish Radio Symphony Orchestra / Harding, Daniel e.a.
Artikel nr. 2094009123150
EAN Code 3149020940099
Aantal CD's 1
Label HARMONIA G - O HARMONIA MUNDI
Releasedatum 2020-02-28
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Poco allegro — SWEDISH RADIO SYMPHONY ORCHESTRA DA 013:21
2 2. Andante grazioso — SWEDISH RADIO SYMPHONY ORCHESTRA DA 009:10
3 3. Finale: Allegro — SWEDISH RADIO SYMPHONY ORCHESTRA DA 012:28
4 1. Sehr langsam — SWEDISH RADIO SYMPHONY ORCHESTRA DA 006:10
5 2. Breiter — SWEDISH RADIO SYMPHONY ORCHESTRA DA 005:59
6 3. Schwer betont — SWEDISH RADIO SYMPHONY ORCHESTRA DA 002:17
7 4. Sehr breit und langsam — SWEDISH RADIO SYMPHONY ORCHESTRA DA 009:30
8 5. Sehr ruhig — SWEDISH RADIO SYMPHONY ORCHESTRA DA 004:10

COVERINTERVIEW

Pleidooi voor een miskend vioolconcert
Hoewel het voor musici steeds minder rendabel is om cd’s op te nemen lukt het Isabelle Faust nog steeds om regelmatig nieuwe albums te presenteren. In februari lanceerde de Duitse stervioliste maar liefst twee nieuwe albums met muziek van Schönberg en Mozart.

Wie de concertagenda van Isabelle Faust bestudeert kan bijna niet geloven dat ze in haar drukke schema nog tijd over heeft voor het maken van cd-opnames. Toch verschijnen er met grote regelmaat nieuwe cd’s van haar in verschillende formaties, met werken van zowel oude als nieuwe componisten. “Juist omdat ik zo veel op reis ben voor mijn optredens als solist probeer ik zo vaak mogelijk opnamesessies te plannen met mijn muzikale partners, zoals Alexander Melnikov. Alleen op die manier vinden we tijd om ons uitgebreid te verdiepen in nieuw repertoire. Samen met een orkest een vioolconcert opnemen in de studio komt steeds minder vaak voor. Meestal is het een haastklus die plaatsvindt in de concertzaal, idealiter met voldoende tijd voor het maken van de benodigde correcties na afloop. Iedere keer als het me weer is gelukt, zie ik dat als een kleine overwinning.”

Dat het haar is gelukt om het vioolconcert van Arnold Schönberg op te nemen met Daniel Harding en het Zweeds Radio Symfonieorkest ziet Isabelle Faust zelfs als een heel grote overwinning. “Dit concert heeft een slechte reputatie en wordt daarom niet vaak uitgevoerd. Het zou puur mathematische en onbegrijpelijke muziek zijn die niet tot het hart spreekt en die alleen valt te doorgronden na langdurige studie van de partituur. Bovendien is de solopartij zo ingewikkeld dat Jascha Heifetz het stuk onspeelbaar noemde. Ik moet eerlijk bekennen dat ik aanvankelijk ook weerstand voelde om dit concert te spelen. Dat ik me er toch aan heb gewaagd, heb ik puur aan Daniel Harding te danken. Ik heb zo vaak met hem samengewerkt en hij kent mij zo goed dat ik zijn enthousiaste pleidooi voor Schönbergs miskende vioolconcert serieus heb genomen. Het was een flinke uitdaging om de solopartij in te studeren, maar inmiddels ben ik volledig overtuigd. Het is een geniaal stuk en het zou echt veel vaker geprogrammeerd moeten worden. Ik hoop dat mijn nieuwe cd daarbij kan helpen!”

“Samen met Daniel en het orkest heb ik geprobeerd om de nadruk te leggen op de emotionele kracht van dit vioolconcert. Ik herinner me nog goed dat we tijdens de opnamesessies van de ene in de andere verbazing vielen als we weer een nieuwe frase of passage onder de knie kregen. Dan keken we elkaar aan en verzuchtten we: ‘Wat een verbluffend mooi stuk.’ Juist doordat er op mijn nieuwe cd ook nog een vroeg werk van Schönberg staat, mijn favoriete stuk Verklärte Nacht uit 1899, denk ik dat luisteraars zich makkelijker kunnen openstellen voor het vioolconcert, dat bijna veertig jaar later ontstond. Ik voel me heel rijk dat mijn vrienden en collega’s tijd hebben vrijgemaakt om Verklä- rte Nacht met mij in te studeren voor mijn cd. Gelukkig blijft het niet bij de cd. Eind april gaan we op tournee met een prachtig programma waarin we Verklärte Nacht combineren met een zelden uitgevoerd arrangement voor strijkkwintet van een pianotrio van Beethoven en met een van mijn andere favoriete composities: Fünf Sätze van Anton Webern. Het enige concert in Nederland is op 1 mei in het Concertgebouw in Amsterdam.”

Begin februari is er ook nog een nieuwe cd van Isabelle Faust verschenen met sonates voor fortepiano en viool van Mozart. “Deze cd is onderdeel van een langdurig project met mijn vaste pianist Alexander Melnikov, ik denk dat we in totaal vier cd’s zullen uitbrengen. Aanvankelijk waren we van plan om alleen een paar van onze favoriete sonates te selecteren, maar we konden moeilijk kiezen. De ene sonate is ons nog dierbaarder dan de andere. Hoewel het niet ons doel is om echt alle Mozartsonates op te nemen zullen waarschijnlijk alleen de allereerste sonates ontbreken. Het is een enorme rijkdom om deze fantastische muziek samen met Melnikov te spelen. Ik ken ook collega’s die het liefst met verschillende pianisten werken om zo flexibel te blijven en steeds weer nieuwe inspiratie op te doen van verschillende musici. Maar wat mij betreft is het echt een meerwaarde dat Alexander en ik een vast duo vormen. We voelen elkaar feilloos aan en iedere keer dat we een nieuw programma instuderen krijgt onze samenwerking meer verdieping. Ik kijk nu al uit naar ons volgende avontuur, samen met een paar andere muzikale vrienden: kamermuziek van Schumann!”

Noortje Zanen (Klassieke Zaken 2-2020)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht