Terug naar het overzicht
cover
Hasse, Johann Adolf Rokoko - Hasse Opera Arias : Tijdelijk in de aanbieding!
€ 10,00 € 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Hasse, Johann Adolf

Rokoko - Hasse Opera Arias : Tijdelijk in de aanbieding!

8718456023369

Componist Hasse, Johann Adolf
Titel Rokoko - Hasse Opera Arias : Tijdelijk in de aanbieding!
Artiest Cencic, Max Emanuel; Armonia Atenea
Dirigent Petrou, George
Artikel nr. 0141673VKZ
EAN Code 8718456023369
Aantal CD's 1
Label VKZ 2001 VKZ 2001
Releasedatum 2014-01-28

Een opwindende schakel tussen Bach en Mozart

Johann Adolf Hasse had geluk. De fameuze Faustina Bordoni, de bestbetaalde sopraan van de achttiende eeuw, viel op hem. In 1730 trouwden ze en Hasse had zijn muze bij de hand. Een reeks opvallende en succesvolle opera’s van deze schakel tussen de oude Bach en de jonge Mozart volgden. Tegenwoordig is zijn opwindende muziek geen gemeengoed meer. Maar als het aan de sensationele countertenor Max Emanuel Cencic ligt, verandert dat heel snel. De eerste cd van deze uit het beroemde Wiener Knabenchor voortkomende zanger, Alessandro, was volgens Gramophone al een ‘essentiële aankoop’ voor iedere muziekliefhebber. Deze geheel aan de opera’s van Hasse gewijde cd Rokoko is om die lijn door te trekken niet minder dan een absolute must.

Bekijk de volgende recensie en ook in Klassik Akzente en Diapason

LUISTER HIER naar fragmenten 
Max Cencic & Armonia Atenea & George Petrou – Rokoko - Hasse Opera Arias

 

 

 

Max Emanuel Cencic in de bres voor Hasse

Max Emanuel Cencic, ongetwijfeld een van de opwindendste countertenoren van het moment, brengt graag muziek onder de aandacht die hem na aan het hart ligt. Met zijn recentste projecten, een gloednieuwe opname van de opera Siroe, Re Di Persia en de recital-cd Rokoko, richt hij de schijnwerper op Johann Adolf Hasse.

In de 18e eeuw was Johann Adolf Hasse bij leven een van de meest gevierde en bewonderde componisten van Europa. Hij werd wel ‘vader van de muziek’ (padre della musica) genoemd, en de Italianen noemden hem liefkozend ‘hun geliefde Duitser’ (il caro Sassone). Na zijn dood raakte hij echter al snel in de vergetelheid. Hij heeft lang in de schaduw van Händel gestaan; pas de laatste jaren is er meer serieuze aandacht voor zijn composities. Hoe onterecht die verwaarlozing is, laat Max Emanuel Cencic duidelijk horen met een complete opname van de herziene versie van de opera Siroe, re di Persia in een topbezetting, en met de recital- cd Rokoko, een afwisselende selectie van aria’s die vrijwel de gehele componistenloopbaan van Hasse omspant.

Hasse, zelf een verdienstelijk zanger en muziekdocent, was getrouwd met Faustina Bordoni, een van de beroemdste prima donna’s van de 18e eeuw. Daardoor wist hij als geen ander hoe hij voor de menselijke stem moest componeren. En in Cencic vindt de componist een meer dan waardig voorvechter: de muziek lijkt gemaakt voor zijn formidabele stem. Cencic is een zanger die kracht koppelt aan souplesse, en hij is niet bang om af en toe vocale schoonheid op te offeren voor dramatische waarachtigheid. Hij overtuigt zowel in de tedere puurheid van de langzame muziek als in de virtuoze schittering van de opwindende bravoure-aria’s.

In Siroe vormt Cencic in de titelrol, een ten onrechte van samenzwering tegen zijn vader beschuldigde prins, het nobele rustpunt te midden van oververhitte emoties en intriges. Hem vallen vooral de meer introspectieve aria’s ten deel, terwijl het muzikale trapezewerk door de overige zangers wordt verzorgd. Juan Sancho, Franco Fagioli (ook al zo’n fantastische countertenor!), Mary-Ellen Nesi, Julia Lezhneva en Lauren Snouffer weten wel raad met hun vaak extreem veeleisende partijen, met als gevolg dat in deze Siroe de vocale hoogtepunten elkaar in rap tempo opvolgen. Zonder dat de aria’s meteen makkelijk te onthouden meezingers worden, verbaas je je als luisteraar telkens weer over de manier waarop Hasse de dramatische boog steeds gespannen houdt, en over de finesses die hij in zijn composities weet te leggen, waaronder zijn vaak inventieve orkestratie. Luister bijvoorbeeld ook eens op Rokoko naar de prachtige golvende fagotloopjes in de aria Siam navi all’ onde algenti die de onrustige zee imiteren, of de gedempte hobo’s en hoorns die het lieftallige Notte amica begeleiden.

Beide opnames hebben dan ook nog eens het enorme voordeel van de idiomatische begeleiding onder leiding van dirigent George Petrou; zijn secuur en opzwepend spelende Armonia Atenea mag zich tot de absolute top van de hedendaagse barokorkesten rekenen. Max Emanuel Cencic bewijst het met deze twee opnames overtuigend: de wereld heeft meer Hasse nodig.

Benjamin Rous (6-2014)

  • 0028947864189

Terug naar het overzicht