Terug naar het overzicht
cover
Reinecke / Wagner / Bruch / Silcher Rheingold: Music by Reinecke, Wagner, Bruch & Silcher
€ 11,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Reinecke / Wagner / Bruch / Silcher

Rheingold: Music by Reinecke, Wagner, Bruch & Silcher

5028421964263

Componist Reinecke / Wagner / Bruch / Silcher
Titel Rheingold: Music by Reinecke, Wagner, Bruch & Silcher
Artiest Ciconia Consort / Dick van Gasteren
Artikel nr. 0096426
EAN Code 5028421964263
Aantal CD's 1
Label BRILLIANT CLASSICS
Releasedatum 2022-02-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Marsch — KARIN STROBOS 003:22
2 2. Arioso — KARIN STROBOS 003:46
3 3. Scherzo — KARIN STROBOS 003:15
4 4. Cavatina — KARIN STROBOS 005:57
5 5. Fughetta giocosa — KARIN STROBOS 004:22
6 6. Finale: Allegretto — KARIN STROBOS 005:21
7 Der Engel — KARIN STROBOS 003:10
8 Stehe still! — KARIN STROBOS 004:02
9 Im Treibhaus — KARIN STROBOS 005:53
10 Schmerzen — KARIN STROBOS 002:25
11 Träume — KARIN STROBOS 004:24
12 1. Allegro moderato — KARIN STROBOS 009:32
13 2. Adagio — KARIN STROBOS 006:38
14 3. Allegro molto — KARIN STROBOS 005:54
15 Loreley (Ich weiß nicht, was soll es bedeuten) — KARIN STROBOS 002:48

Bij de titel Rheingold denken we aan Wagners muziekdrama, de opening van de Ring des Nibelungen. En ja, Wagner wordt geëerd op deze aan de Rijn gewijde cd, met de Wesendonck-Lieder door Karin Strobos. Het is verfrissend om Wagner eens door een klare, pure stem te horen. Even puur is de strijkersserenade van Carl Reinecke, de vergeten negentiende-eeuwer van de Leipziger school die bekender is door beroemde leerlingen (Grieg, Janácek, Albéniz, Bruch en zelfs Cornelis Dopper) dan door eigen verdiensten. Zijn fluitmuziek wil weleens hier en daar opduiken, maar deze serenade verrast door de levendige, puntige stijl en aantrekkelijke melodiek. Hetzelfde geldt voor zijn leerling Max Bruch, veel bekender gebleven, maar dan slechts door dat ene vioolconcert. Diens Concert voor strijkers toont aan dat zijn nijvere componeerarbeid toch echt niet vergeefs was. Met deze transparante, aanstekelijke vertolkingen geven de twintig jonge strijkers van Dick van Gasterens Ciconia Consort een mooi visitekaartje af. Bij de Rijn, de rivier die zoveel schrijvers, dichters, schilders en componisten inspireerde, hoort natuurlijk Heinrich Heines Loreley, en dat populaire lied van Friedrich Silcher besluit deze geslaagde cd. Schwärmerisch, vind ik.

(Klassieke Zaken 1-2022)

Klassiek voor een breed publiek
Het Ciconia Consort heeft onlangs bij het label Brilliant Classics zijn derde cd, Rheingold, uitgebracht en de vierde is alweer in de maak. Steeds hadden we als ensemble de afgelopen twee jaar in plaats van een concertprogramma een plan B klaarstaan, voor de situatie van een nieuwe lockdown. Achter de schermen en zonder publiek mochten we doorgaan. Dus we zijn wat vaker de studio ingegaan voor radio, televisie en cd-opnames. Het programma De weg naar Hollywood met werken van Stravinsky, Herrmann, Barber en Korngold werd in maart 2021 opgenomen door de NTR en is inmiddels acht keer uitgezonden op NPO 2 extra. We zijn al met al best trots hoe we met Ciconia de coronacrisis zijn doorgekomen.

Net als bij de concertprogramma’s van Ciconia proberen we met onze cd’s een verhaal te vertellen. In Rheingold staan de sagen en sprookjes van de Rijn centraal en op de cd American Pioneers de componisten als pionier in het ontdekken van het ‘eigen Amerikaanse’ geluid. De inventiviteit en originaliteit van dirigent en artistiek leider Dick van Gasteren lijkt hierbij onuitputtelijk. Steeds weet hij weer onbekend repertoire uit alle stijlperioden op te diepen en te plaatsen in een aansprekende verhaallijn. Met deze thematische benadering proberen wij klassieke muziek toegankelijk te maken voor een breed publiek, wat ook voor Brilliant Classics een belangrijke drijfveer is. Mede dankzij wereldwijde distributie via Brilliant Classics staat Ciconia ook internationaal in de schijnwerpers. Onze cd’s worden gedraaid in Engeland en Duitsland, en van de VS tot in Australië en Taiwan, en uit alle hoeken van de wereld ontvingen we lovende recensies.

(Klassieke Zaken 1-2022)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht