Terug naar het overzicht
cover
Various Piano Trio's
€ 14,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Piano Trio's

0608917266221

Componist Various
Titel Piano Trio's
Artiest Van Baerle Trio
Artikel nr. 0072662CC
EAN Code 0608917266221
Aantal CD's 2
Label Challenge Classics
Releasedatum 2014-09-25
# Titel & Artiest Tijd
1 Piano Trio No. 1 in D minor, op. 49 — Van Baerle Trio 009:47
2 Piano Trio No. 1 in D minor, op. 49 — Van Baerle Trio 006:31
3 Piano Trio No. 1 in D minor, op. 49 — Van Baerle Trio 003:39
4 Piano Trio No. 1 in D minor, op. 49 — Van Baerle Trio 008:51
5 Piano Trio No. 2 in C minor, op. 66 — Van Baerle Trio 010:30
6 Piano Trio No. 2 in C minor, op. 66 — Van Baerle Trio 006:40
7 Piano Trio No. 2 in C minor, op. 66 — Van Baerle Trio 003:28
8 Piano Trio No. 2 in C minor, op. 66 — Van Baerle Trio 007:51
1 Piano Trio No. 1 in D minor, op. 49 — Van Baerle Trio 014:31
2 Piano Trio No. 1 in D minor, op. 49 — Van Baerle Trio 006:39
3 Piano Trio No. 1 in D minor, op. 49 — Van Baerle Trio 003:39
4 Piano Trio No. 1 in D minor, op. 49 — Van Baerle Trio 008:05

Aangenaam Klassiek 2014
In 2013 won het Van Baerle Tio een Edison voor de debuut-cd met werk van Saint-Saëns, Loevendie en Ravel. De jury prees de fijnzinnigheid in het samenspel en de grote mate van technische beheersing die "het beluisteren tot een feest maken". Voor de opvolger richtten violiste Maria Milstein, pianist Hannes Minnaar en cellist Gideon de Herder zich op de sprankelende 'Piano Trio's' van Mendelssohn. Inclusief een bonus-cd met de nimmer uitgegeven en opgenomen eerste versie van 'Piano Trio, op. 49, nr. 1'.

Pianotrio's bij de vleet

Column
Gaat het inderdaad zo slecht met de cd-business? Is het over een paar jaar echt afgelopen? En neemt iedereen dan alles tot zich via digitale kanalen, zonder tussenkomst van een platenzaak? Ik kan het me nauwelijks voorstellen, maar ik sluit niets uit. Als ‘ouderwetse’ liefhebber! Het is toch heerlijk om zo’n cd’tje in je hand te hebben, hem in de speler te schuiven en al luisterend het tekstboekje door te kunnen bladeren. Ik kan me – zeker thuis – geen groter muzikaal genot voorstellen. Bovendien is er op het ogenblik geen gebrek aan nieuwe uitgaven. Crisis in platenland? Niks van te merken! De ene na de andere release vraagt om aandacht. Niet zelden omdat ze zo goed zijn. Het blijft moeilijk kiezen uit het soms verrassende aanbod. Ook voor deze rubriek, moet ik eerlijk bekennen. Particulier initiatief viert hoogtij, meer dan ooit. En men vindt zijn weg via de officiële distributiekanalen.

Onder andere bij Harmonia Mundi, dat behalve producties van het eigen (gelauwerde) label, tegenwoordig ook regelmatig aanbod van buitenaf presenteert. Vorige maand nog de kerst-cd van de vocale groep Frommermann: Frommerkerst. Een project dat ook ná kerst het beluisteren waard is. In januari 2015 is daar de cd Sax avec Elan! bijgekomen. De van origine Franse maar al decennia in Amsterdam wonende chansonnier Philippe Elan werkt daarop samen met het Amstel Quartet. Let wel: een saxofoonkwartet! Volgens mij een unicum in dit genre.

Ja, ik weet ook wel dat sommige zaken moeite hebben om een fatsoenlijke omzet te halen. Dat de grote platenmaatschappijen steen en been klagen. Omdat de miljoenen niet meer zo snel binnenstromen als in de begintijd van de cd. Dat de kleine cd-producenten het soms héél moeilijk hebben en dat de in Amsterdam gevestigde distributiefirma Codaex vorig jaar failliet ging. Een verschrikkelijk drama dat uiteindelijk een zelfmoord tot gevolg had. Maar zou een multinational als Universal het makkelijker hebben? Vooral als je ziet dat zelfs de beste historische opnamen tegen afbraakprijzen op de markt worden gebracht. Vaak via kranten. En niet langer via tussenkomst van een platenzaak. Inderdaad: branchevervuiling. Al moet ik zeggen dat ik onlangs aangenaam verrast opkeek dat een doosje met alle vioolsonates van Beethoven, met Clara Haskil en Arthur Grumiaux, nu voor zeven euro over de toonbank gaat. Hoe is het mogelijk, vraag je je af. Feest voor alle fans van die onnavolgbare Haskil, die in deze Beethovens in optima forma is.

Ik merk dat ik door alle commotie van mijn à propos ben gebracht. Want ik had het eigenlijk over twee nieuwe cd’s met pianotrio’s willen hebben. Een van Harmonia Mundi waarop het Wanderer Trio weer eens voor een intrigerende combinatie zorgt. Eerst het nagenoeg vergeten, omvangrijke Pianotrio opus 45 van Gabriel Pierné. Bijna veertig minuten! Daarna een van de laatste werken van Gabriel Fauré: zijn trio opus 120. Wie dit Franse ensemble heeft gevolgd, weet dat de musici constant opnamen van de bovenste plank afleveren. Ook de registratie is top.

Het Amsterdamse Van Baerle Trio trekt meer de aandacht door het jeugdige elan waarmee ze beide pianotrio’s van Mendelssohn te lijf gaan. Al missen hun interpretaties soms iets van het klankraffinement dat het Wanderer Trio zo bijzonder maakt. Maar: hun uitgave krijgt extra betekenis omdat er een tweede ‘bonus’-cd is toegevoegd. Met een vroege versie van Mendelssohns eerste trio uit 1839, dat pas een jaar later officieel werd uitgegeven als zijn opus 49. Voer voor de liefhebbers. En een mooi bewijs van het particulier initiatief waar ik het eerder over had.

Hans Heg (1-2015)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht