Terug naar het overzicht
cover
Various Escape to Paradise - The Hollywood Album
€ 18,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Escape to Paradise - The Hollywood Album

0028947929543

Componist Various
Titel Escape to Paradise - The Hollywood Album
Artiest Hope, Daniel \ Royal Stockholm Philharmonic Orchestra
Dirigent Shelley, Alexander
Artikel nr. 002894792954
EAN Code 0028947929543
Aantal CD's 1
Label Deutsche Grammophon
Releasedatum 2014-08-29
# Titel & Artiest Tijd
1 Love Theme (From Ben Hur) — Daniel Hope 003:04
2 1. Moderato nobile (Original Version) — Daniel Hope 009:04
3 2. Romance: Andante (Original Version) — Daniel Hope 007:58
4 3. Finale: Allegro assai vivace (Original Version) — Daniel Hope 007:14
5 Sea Murmurs — Daniel Hope 002:21
6 The Secret Marriage — Daniel Hope 002:45
7 Love Theme (From El Cid) — Daniel Hope 004:25
8 Menuhim's-Song — Daniel Hope 004:16
9 Reminiscences From "Come Back, Little Sheba" (From Come Back, Little Sheba) — Daniel Hope 004:16
10 Tränen in der Geige (From Ich will dich Liebe lehren) — Daniel Hope 002:49
11 Speak Low — Shelley, Alexander 003:14
12 Serenade (Original Version) — Daniel Hope 002:35
13 Prelude And Love Theme (From Spellbound) — Daniel Hope 006:38
14 Love Theme (From Nuovo Cinema Paradiso) — Daniel Hope 003:27
15 Theme (From Schindler's List) — Daniel Hope 003:45
16 American Beauty (Arr. For Violin And Orchestra) (From American Beauty) — Daniel Hope 003:04
17 Irgendwo auf der Welt (From Ein blonder Traum) — Daniel Hope 003:23
18 As Time Goes By (From Casablanca) — Daniel Hope 002:51

Aangenaam Klassiek 2014
Zijn grootouders vluchtten tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Duitsland om zich te vestigen in Zuid-Afrika. Zijn ouders ontvluchtten het Apartheidsregime en vestigden zich in Engeland. Nu richt violist Daniel Hope zijn eigen monument op voor componisten die vlak voor de Tweede Wereldoorlog hun heil zochten in Hollywood. Met onder anderen Sting en Max Raabe herschrijft hij de geschiedenis van de Hollywoodsound van Korngolds 'Vioolconcert' tot het thema uit 'Schindler's List'. Een indrukwekkend lesje muzikale geschiedenis.

Escape to Paradise: het Hollywoodalbum van Daniel Hope
Op zijn nieuwe album, Escape to Paradise, met (film)muziek van 'Composers in Exile', brengt Daniel Hope een eerbetoon aan bekende en minder bekende Joodse componisten die op de vlucht sloegen voor de nazi's.

'Om grote muziek te kunnen spelen, moet je je ogen gericht houden op een verre ster’, luidde een favoriete uitspraak van Yehudi Menuhin, de legendarische meesterviolist die Daniel Hope (1974) als jongetje muzikaal onder zijn hoede nam. Menuhin had in alle opzichten een goede discipel aan hem, want de kleine Daniel hield evenveel van de nachtelijke sterrenhemel als van zijn viool.

Daniel Hope: ‘Op mijn achtste kocht ik mijn eerste telescoop, waarmee ik urenlang naar de maan en de sterren zat te turen. Ik herinner me dat ik erover nadacht wat er door de mens moest zijn gegaan, toen deze zich voor het eerst realiseerde dat wij maar een heel klein deeltje zijn van het ons omringende heelal.’ Van zijn vader, de Zuid-Afrikaanse dichter en schrijver Christopher Hope, leerde de jonge violist de wereld ook vanuit een literair en filosofisch standpunt te bekijken. Toen Menuhin werkte aan zijn project The Music of Man introduceerde hij de teenager Hope bij de astronoom Carl Sagan, die hem de ogen opende voor de oneindige weidsheid van het universum. Hope werd vooral geraakt door de opvattingen over ‘de harmonie der sferen’, zoals voor het eerst geformuleerd door de Grieken. Pythagoras hóórde ‘de hemelse akkoorden van het heelal’ en ‘de allesomvattende harmonische samenzang van de sferen en van de sterren die zich daarlangs bewogen: een melodie, voller en vollediger dan alle aardse melodieën.’

Dit alles bracht Hope – die in Londen afstudeerde bij Zakhar Bron en al snel werd benoemd tot jongste violist ever van het Beaux Arts Trio – ertoe zich bij alle muziek die hij speelt de eeuwenoude vraag te stellen: ‘Is there anything out there?’ Het antwoord hierop probeerde Hope tot nu toe niet alleen te formuleren als violist, maar ook als schrijver, filmproducent, muzikale activist en improvisator.

Het is dus niet verwonderlijk dat Hope zijn nieuwste album, Escape to Paradise – The Hollywood Album, nadrukkelijk lanceert als een historisch gefundeerd en muzikaal coherent concept. Het centrale werk van de cd is het zwierig vertolkte Vioolconcert van Erich Korngold, die op de vlucht voor de nazi’s vanuit Wenen in Amerika belandde. Hetzelfde overkwam de andere componisten van deze ‘filmmuziek- cd’: Miklós Rózsa, John Waxman en Hanns Eisler.

Samen met ‘guest artists’ Sting (arrangement van The Secret Marriage van Hanns Eisler en Bertolt Brecht) en de Duitse zanger Max Raabe (Speak Low van Kurt Weill), weet Hope als kosmopolitische geest en veelzijdige violist bij alle muziek, waaronder ook soundtracks van Schindler’s List, American Beauty en Cinema Paradiso, de juiste snaar te raken. Hope voelt zich dan ook persoonlijk verbonden met de centrale thematiek van zijn nieuwste album: zijn grootouders van moederszijde sloegen op de vlucht voor Hitler en vestigden zich in Zuid-Afrika, vanwaaruit zijn eigen ouders naar Londen vluchtten om te ontsnappen aan het apartheidsregime. Zo belicht de violist Hollywoods sterren vanuit een veelomvattende muzikale belevingswereld.

Wenneke Savenije (5-2014)

  • cover

De Edison Stichting heeft besloten Daniel Hope (Durban, Zuid-Afrika, 1974) een ‘Speciale Edison’ toe te kennen. Het is een prijs die in het leven is geroepen om musici te eren die op baanbrekende manier met hun muziek bezig zijn. De winnaars zijn innovatief, durven te experimenteren, werken hard om nieuw publiek te bereiken, zijn van een uitzonderlijk niveau en hebben al verschillende kwalitatief hoogstaande opnames uitgebracht.

Daniel Hope is in de ogen van de Edison Stichting een terechte winnaar. Al op jonge leeftijd stond hij op de planken, heeft vele prijzen gewonnen en vele cd’s opgenomen. Maar voor hem is dat niet genoeg. Hij ziet zichzelf ook als schrijver, organisator van evenementen, muzikaal activist en media producent. Maar boven alles is hij avontuurlijk en initieert veel nieuwe initiatieven. Daniel Hope staat midden in de muziekwereld en slaagt erin door al het bovengenoemde dicht bij zijn publiek te komen en vele nieuwe harten te veroveren. Hij doet geen concessies aan zijn spel, want dat blijft altijd van uitzonderlijk hoog niveau.

Terug naar het overzicht