Terug naar het overzicht
cover
Dvorák Quintets op. 81 & 97
€ 24,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Dvorák

Quintets op. 81 & 97

0099925419523

Componist Dvorák
Titel Quintets op. 81 & 97
Artiest Pavel Haas Quartet / Giltburg, Boris / Nikl, Pavel
Artikel nr. 0041952SU
EAN Code 0099925419523
Aantal CD's 1
Label SUPRAPHON
Releasedatum 2017-11-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Allegro ma non tanto — PAVEL HAAS QUARTET - BORIS GILTBURG - PAVEL NIKL 014:58
2 2. Dumka: Andante con moto — PAVEL HAAS QUARTET - BORIS GILTBURG - PAVEL NIKL 014:16
3 3. Scherzo (Furiant): Molto vivace — PAVEL HAAS QUARTET - BORIS GILTBURG - PAVEL NIKL 004:21
4 4. Finale: Allegro — PAVEL HAAS QUARTET - BORIS GILTBURG - PAVEL NIKL 008:29
5 1. Allegro non tanto — PAVEL HAAS QUARTET - BORIS GILTBURG - PAVEL NIKL 009:11
6 2. Allegro vivo — PAVEL HAAS QUARTET - BORIS GILTBURG - PAVEL NIKL 005:48
7 3. Larghetto — PAVEL HAAS QUARTET - BORIS GILTBURG - PAVEL NIKL 009:50
8 4. Finale: Allegro giusto — PAVEL HAAS QUARTET - BORIS GILTBURG - PAVEL NIKL 007:48

Liefhebbers van kamermuziek zijn gewaarschuwd: het Pavel Haas Kwartet verkoopt het pathos niet per ons. De Tsjechische musici staan bekend om het dynamisch bereik van hun samenspel en de gulheid waarmee ze hun expressiviteit etaleren. Drie jaar geleden leerden ze in Nederland de pianist Boris Giltburg kennen, die het jaar daarvoor de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel had gewonnen. Samen gaven ze toen een imposante uitvoering van het Pianokwintet opus 81 van Dvorák. Nu hebben ze het werk voor de cd opgenomen in het Praagse Rudolfinum en de muziek danst met een aardse felheid uit de luidsprekers. Een fijne toets ontbreekt zeker niet. Luister maar hoe Boris Giltburg het weemoedige thema van de ‘Dumka’ inzet en de strijkers hun toon innig op de zijne afstemmen. Eenzelfde directe expressiviteit komt naar voren in het Strijkkwintet opus 97, waarin het Pavel Haas Kwartet zich heeft verrijkt met zijn voormalige altviolist Pavel Nikl. De balans is optimaal. Soms is het alsof een vol strijkorkest met windkracht negen door de huiskamer trekt. Dan moet een luisteraar zich wel overgeven aan de muzikale oerkracht, ook omdat vuur en precisie bij deze musici hand in hand gaan.

Eddie Vetter (1-2018)

LABELPORTRET

Supraphon; Hoeder van de Tsjechische muziek

Bijna iedere klassiekemuziekliefhebber, cd- en lp-verzamelaar wordt warm bij het horen van de naam Supraphon. Het Tsjechische cd-label is niet alleen de hoeder van de Tsjechische muziek, maar ook de bron van vele even mooie als spraakmakende opnamen.

Wat weinig mensen weten is dat de kiemcel voor het latere Supraphon ooit in Amsterdam lag. Aan het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw produceerde een kleine firma in Amsterdam onder de naam Ultraphon langspeelplaten. Een Tsjechisch bedrijf met de naam Ravitas kreeg de exclusieve distributierechten in Tsjechië. Al snel werd Ultraphon het label waarop Ravitas Tsjechische muziek uit ging brengen. Toen Ultraphon failliet ging nam Ravitas de naam over en in 1932 registreerde de firma het merk Supraphon, een merk dat in eerste instantie stond voor de eerste elektrische platenspelers in Tsjechië. Reeds in de verdere jaren dertig kwamen er onder het label Supraphon langspeelplaten uit met werk van Tsjechische componisten als Smetana, Dvorák en Janácek, gespeeld door voornamelijk Tsjechische musici en orkesten.

Toch verscheen pas in 2012 de spraakmakendste Supraphonplaat, verbonden aan de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw. Op 5 februari 1939 voerde dirigent Václav Talich met het Tsjechisch Philharmonisch Orkest het volledige Ma Vlast (Mijn Vaderland) uit van Smetana. Het concert in het Nationaal Theater in Praag werd rechtstreeks uitgezonden door de radio en groeide uit tot een protest tegen de nazi’s en een manifest van patriottisme. Talich hoorde, net als Karel Ancerl en Václav Neumann, tot de grote Tsjechische dirigenten die mede dankzij de internationaal gedistribueerde Supraphonplaten internationaal furore maakten. In 2011 bracht Supraphon de teruggevonden radio-opnamen van dit historische concert uit.

Nog steeds focust Supraphon, dat vanaf 1 november wordt gedistribueerd door Outhere Music, primair op Tsjechische muziek en Tsjechische artiesten en loopt de catalogus van innemende kerst- en volksliedjes tot de grote symfonieën en andere werken van de Tsjechische reuzen. Zo is een van de opvallendste releases van de komende tijd de cd met het Tweede pianokwintet en het Strijkkwintet in Es-groot van Dvorák, gespeeld door het Pavel Haas Quartet, aangevuld met pianist Boris Giltburg en altviolist Pavel Nikl. Het kwartet gooide al eerder hoge ogen met opnamen van Dvoráks strijkkwartetten en nu lenen de musici hun typisch Boheemse sound aan deze twee belangwekkende kwintetten. Met verder onder andere releases van het oratorium The Epic of Gilgamesh van Martinu en strijkkwartetten van de in 2007 overleden Petr Eben, een van de belangrijkere Tsjechische componisten van de tweede helft van de twintigste eeuw, houdt Supraphon ook zo’n tachtig jaar na de eerste langspeelplaten het nationale erfgoed nog steeds hoog.

www.supraphon.com

Paul Janssen (6-2017)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht