Terug naar het overzicht
cover
Beethoven PiCo Part 2
€ 26,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Beethoven

PiCo Part 2

0827949082467

Componist Beethoven
Titel PiCo Part 2
Artiest Inon Barnatan
Artikel nr. 0086824PTC
EAN Code 0827949082467
Aantal CD's 2
Label PENTATONE
Releasedatum 2020-05-01

SPECIAL

De 'Mighty Five'
Ook Inon Barnatan wordt getroffen door de coronacrisis. De meeste plannen om dit jaar Beethovens 250ste verjaardag te vieren komen te vervallen. Nog wel op tijd is zijn cd-cyclus met de vijf pianoconcerten voltooid, in Barnatans eigen woorden ‘het meest intense project van mijn leven’. Hier zijn ze, twee dubbelalbums, die trouwens nog meer te bieden hebben dan de ‘mighty five’.

De 41-jarige pianist Inon Barnatan was tot voor kort ‘artist in residence’ bij de New York Philharmonic, zelfs de allereerste die zich zo mocht noemen. Nu is hij muzikaal leider van het Summerfest van La Jolla Music Society in San Diego. Het is nog niet duidelijk wat daarvan kan doorgaan de komende zomer.

Onlangs vierde Barnatan nog wel in Cincinnati de 250ste verjaardag van Beethoven (die overigens in december werd geboren) met een replica van de Akademie die de componist in 1808 in het Theater an der Wien had georganiseerd om zijn muziek te promoten. Daarin trad hijzelf op als solist in de eerste uitvoering van het Vierde pianoconcert en de Koorfantasie. Het zou zijn laatste optreden als solist in een pianoconcert zijn. Wegens toenemende doofheid zag hij zich gedwongen zijn carrière als pianist te beëindigen. Volgens getuigen was het niveau van de uitvoeringen rampzalig.

Dit jaar in Cincinnati zat Barnatan op de stoel van Beethoven. Niet zo vreemd voor hem, want Beethovens muziek loopt als een rode draad door zijn leven. Toen Inon nog een kleuter in Tel Aviv was, ontdekten zijn ouders dat hij een absoluut gehoor had en kreeg hij pianoles. Hij zegt: ‘Ik werd verliefd op Beethoven nog voordat ik kon lezen. Ik zal toen drie of vier jaar geweest zijn. Hij is altijd bij me gebleven. Vooral de pianoconcerten zijn een constante in mijn leven. Ik heb ze vaker gespeeld dan wat ook, elk jaar weer. En elke keer weer is er iets nieuws in te ontdekken.

Bijzonder aan het project is dat de twee dubbelalbums niet alleen de vijf pianoconcerten bevatten, maar ook het Tripelconcert, de Koorfantasie en Beethovens eigen bewerking van zijn Vioolconcert. Barnatan zegt daarover: ‘Ik zie die werken als een soort familie, net zoals ik met de musici die eraan meewerken, een vriendschapsband en een muzikale band heb. Ze zijn mijn muzikale familie. Volgens mij kun je dat horen aan de opname.’

Zo vormt Barnatan in het Tripelconcert een drie-eenheid met de violist Stephen Jackiw en de celliste Alisa Weilerstein, zowat zijn vaste duopartner in kamermuziek. Ook met de Academy of St Martin in the Fields en de dirigent Alan Gilbert heeft hij vaker samengewerkt. Met deze homogene ‘familie’ kan 250 jaar na Beethovens geboorte de muziek tot klinken komen zoals de componist deze zelf nooit heeft mogen horen.

Eddie Vetter (Klassieke Zaken 3-2020)

  • cover
Terug naar het overzicht