Terug naar het overzicht
cover
Rachmaninov Pianoconcerten 2 & 3
€ 14,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Rachmaninov

Pianoconcerten 2 & 3

0822252219227

Componist Rachmaninov
Titel Pianoconcerten 2 & 3
Artiest Trpceski, Simon \ Royal Liverpool Philharmonic
Dirigent Petrenko, Vasil
Artikel nr. 5221922120151
EAN Code 0822252219227
Aantal CD's 1
Label HARMONIA A - F AVIE RECORDS
Releasedatum 2010-03-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Moderato — ROYAL LIVERPOOL PHILHARMONIC ORCHES 010:20
2 2. Adagio sostenuto — ROYAL LIVERPOOL PHILHARMONIC ORCHES 011:39
3 3. Allegro scherzando — ROYAL LIVERPOOL PHILHARMONIC ORCHES 011:51
4 1. Allegro ma non tanto — ROYAL LIVERPOOL PHILHARMONIC ORCHES 016:53
5 2. Intermezzo: Adagio — ROYAL LIVERPOOL PHILHARMONIC ORCHES 010:44
6 3. Finale: Alla breve — ROYAL LIVERPOOL PHILHARMONIC ORCHES 014:18

Het is de droom van ieder orkest uit de tweede divisie: een jonge en charismatische
dirigent die het kan opstoten tot de eredivisie. Het is Birmingham indertijd gelukt met
Simon Rattle, die inmiddels is opgeklommen tot chef van de Berliner Philharmoniker. Ook het Philharmonisch Orkest van Oslo deed in 1979 een gouden greep met de benoeming van Mariss Jansons.

Door Hans Heg

Overal wilde men ineens ‘Oslo’ en zijn vlammende dirigent hebben, wat overigens weer een beetje is weggeëbd sinds Jansons er na twintig jaar trouwe dienst is vertrokken. Het lijkt erop dat het nu de beurt is aan de stad van The Beatles. Het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra glorieert de laatste tijd onder de magische handen van Vasily Petrenko. De internationale uitstraling en de klankcultuur vormen het bewijs. Om de recente cd’s met de jonge Rus op Naxos en Avie kan niemand meer heen. En hij moet nog 34 worden!
In Liverpool, en ook elders in Engeland, lopen ze weg met Petrenko. Samen met Vladimir Jurowski wordt hij tot de meest belovende dirigenten gerekend, met dit verschil dat de man uit Sint Petersburg (Petrenko) een orkest uit de provincie moet zien te inspireren en dat Jurowski (afkomstig uit Moskou) het London Philharmonic tot zijn beschikking heeft. Wat slagvaardig van die orkesten om het avontuur met deze jonge Russen aan te gaan. Laten we hopen dat het Rotterdams Philharmonisch ook zoiets gaat beleven met zijn Yannick, de enthousiaste Canadees. EMI’s Ravel-cd van de Rotterdammers met Nézet-Séguin is in ieder geval overal goed ontvangen.
Petrenko trok kort na zijn aantreden in 2006 buiten Liverpool meteen de aandacht met een imposante opname van Tsjaikovski’s Manfredsymfonie. Daarna is hij voor Naxos begonnen aan een serie met alle symfonieën van Sjostakovitsj. Eerst de vrij onbekende Elfde (Het jaar 1905), daarna de Vijfde plus Negende. Beide cd’s kunnen wedijveren met het beste wat al op de markt is. Vooral de Negende is verbluffend goed gelukt. Bovendien heeft Petrenko het geluk dat de Philharmonic Hall in Liverpool akoestisch een ideale locatie is. Veel beter dan de Barbican in London, waar Valery Gergiev het mee moet doen.
Wat frappeert bij Petrenko is dat hij zijn vak met zoveel technisch overwicht en muzikaal inzicht beheerst. Uiterlijke effecten en briljant orkestspel zijn er uitsluitend ter meerdere glorie van de componisten en niet ten behoeve van zijn eigen imago. Je zult bij hem dan ook meer passages aantreffen die frapperen door sfeer, verfijning en finesse dan door loze orkestrale krachtpatserij. Al kan hij waar nodig ook stevig uitpakken en naar een flinke dramatische climax toewerken. Hét kenmerk van de ware grote dirigent.
De net verschenen cd met drie orkestrale werken van Rachmaninov is door het BBC Music Magazine niet zonder reden uitgeroepen tot Disc of the Month: ‘Vasily Petrenko is a master of expressive phrasing.’ De spijker op de kop en een verdiend compliment. Zelf zegt hij dat het grootste probleem bij het uitvoeren van Russische muziek is dat je het emotionele aspect geen moment, geen seconde uit het oog mag verliezen. Het orkest uit Liverpool volgt hem daarbij op de voet. Alsof het om een toporkest uit Rusland gaat. Wat willen we nog meer?

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht