Terug naar het overzicht
cover
Pierné Pianoconcert, Divertimento, Suites, Mars
€ 22,50 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Pierné

Pianoconcert, Divertimento, Suites, Mars

0095115163320

Componist Pierné
Titel Pianoconcert, Divertimento, Suites, Mars
Artiest Bavouzet, Jean-Efflam \ BBC Philharmonic \ Mena, Juanjo
Artikel nr. 1516332111386
EAN Code 0095115163320
Aantal CD's 1
Label HARMONIA A - F CHANDOS
Releasedatum 2011-01-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Marsch der kleinen Zinnsoldaten op. 14, 6 — Mena, Juan José / BBC Philharmonic 002:08
2 1. Satz: Allegro — Bavouzet, Jean-Efflam (Klavier) / Mena, Juan José / BBC Philharmonic 007:58
3 2. Satz: Scherzando — Bavouzet, Jean-Efflam (Klavier) / Mena, Juan José / BBC Philharmonic 004:11
4 3. Satz: Final — Bavouzet, Jean-Efflam (Klavier) / Mena, Juan José / BBC Philharmonic 006:33
5 Divertissements sur un Theme Pastoral (für Orchester) — Mena, Juan José / BBC Philharmonic 011:55
6 Nr. 1, 1. Satz: Ouvertüre — Mena, Juan José / BBC Philharmonic 008:18
7 Nr. 1, 2. Satz: Le Jardin de Gracieuse — Mena, Juan José / BBC Philharmonic 004:04
8 Nr. 1, 3. Satz: La Chamber de Franchita — Mena, Juan José / BBC Philharmonic 004:31
9 Nr. 1, 4. Satz: Fandango — Mena, Juan José / BBC Philharmonic 001:55
10 Nr. 2, 1. Satz: La Cidrerie — Mena, Juan José / BBC Philharmonic 001:35
11 Nr. 2, 2. Satz: Le Couvent — Mena, Juan José / BBC Philharmonic 003:51
12 Nr. 2, 3. Satz: Rapsodie Basque — Mena, Juan José / BBC Philharmonic 009:18

Nieuwe vondst van pianist Jean-Efflam Bavouzet

‘Jean-Efflam Bavouzet ziet eruit als een jonge Liszt: golvende haren en een scherp getekende neus, en ook niet slecht op de piano!’ Aldus een internetrecensie over deze jonge Franse pianist. Maar niet alleen op internet regent het loftuitingen. Zo prees de Boston Globe zijn ‘fantasierijke, accurate en prachtige spel’. Duidelijk is dat Jean-Efflam Bavouzet een opzienbarende carrière maakt. Hij is een omnivoor. Want niet alleen prijken Haydn, Beethoven, Bartók en Prokofjev op zijn repertoirelijst, maar ook brak hij een lans voor tijdgenoten als Bruno Mantovani en Jörg Widmann.

Door Frits de Haen

In 1986 zette Jean-Efflam Bavouzet zowel het internationale Beethovenconcours van Bonn op zijn naam als de Young Concert Artists Auditions in New York. Drie jaar later won hij de Steven de Groote Kamermuziekprijs tijdens de Van Cliburn Competition. Het was de start van een glanzende carrière die Bavouzet bij belangrijke orkesten bracht als het Cleveland Orchestra, het London Symphony Orchestra, de London Philharmonic en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin.

Het exclusieve contract van Jean-Efflam Bavouzet bij Chandos leverde al bijzondere cd’s op. Zo werden zijn integrale opnamen van het oeuvre van Debussy talloze malen gelauwerd: in 2009 kreeg Volume 3 de BBC Music Magazine Award en in datzelfde jaar werd Volume 4 onderscheiden met de Gramophone Award. Al eerder vielen Bavouzet twee Chocs de l’année ten deel van het blad Le Monde de la Musique en in 2008 verwierf hij bovendien de Diapason d’or.

Pianoconcert van Pierné krijgt terecht een topuitvoering
Overigens verdiende Bavouzet zijn sporen niet alleen op het podium of in de studio. Hij publiceerde onlangs een transcriptie voor twee piano’s van Debussy’s ballet Jeux. Voor het voorwoord tekende niemand minder dan Pierre Boulez. Met die grote Fransman onderhoudt Bavouzet goede contacten, die zijn ontstaan toen Boulez insprong voor Georg Solti, die de pianist had uitgenodigd. Omdat Solti voortijdig overleed, nam Boulez deze concerten over. Die reeks, waarin Bartóks Derde pianoconcert op de lessenaars stond, markeerde het begin van een hechte vriendschapsband tussen het pianofenomeen en de maître.

Op de meest recente cd van Jean-Efflam Bavouzet vinden we werk van Gabriel Pierné (1863-1937). Niet ten onrechte, zegt het booklet. Pierné werd ooit gerekend tot de belangrijkste Franse componisten maar raakte na zijn dood in de vergetelheid. Deze opnamen laten horen hoe onterecht dat is. Het weinig gehoorde Pianoconcert van Pierné is het pièce de résistance van de cd. Dit werk leert ons Pierné kennen als eclecticus: niet alleen horen we sporen van Rachmaninov voorbijkomen maar ook van Saint-Saëns, door wiens Tweede pianoconcert Pierné zich liet inspireren. Het schijfje wordt gecompleteerd door orkestwerken waaronder de twee kleurrijke suites van Ramuntcho. Een uitstekende manier om kennis te maken met zowel een ondergewaardeerd componist als een bijzonder interessante pianist.

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht