Terug naar het overzicht
cover
Johannes Brahms Piano Concertos
€ 37,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Johannes Brahms

Piano Concertos

0028948557707

Componist Johannes Brahms
Titel Piano Concertos
Artiest András Schiff / Orchestra of the Age of Enlightenment
Artikel nr. 0269091ECM
EAN Code 0028948557707
Aantal CD's 2
Label ECM NEW SERIES
Releasedatum 2021-06-04
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Maestoso - Poco più moderato (Original Version) — ANDRAS SCHIFF - ORCHESTRA OF THE AGE OF ENLIGHTENM 022:06
2 2. Adagio (Original Version) — ANDRAS SCHIFF - ORCHESTRA OF THE AGE OF ENLIGHTENM 011:57
3 3. Rondo Allegro non troppo (Original Version) — ANDRAS SCHIFF - ORCHESTRA OF THE AGE OF ENLIGHTENM 012:55
1 1. Allegro non troppo (Original Version) — ANDRAS SCHIFF - ORCHESTRA OF THE AGE OF ENLIGHTENM 017:43
2 2. Allegro appassionato (Original Version) — ANDRAS SCHIFF - ORCHESTRA OF THE AGE OF ENLIGHTENM 009:30
3 3. Andante - Più adagio (Original Version) — ANDRAS SCHIFF - ORCHESTRA OF THE AGE OF ENLIGHTENM 010:06
4 4. Allegretto grazioso - Un poco più presto (Original Version) — ANDRAS SCHIFF - ORCHESTRA OF THE AGE OF ENLIGHTENM 010:16

András Schiff moest lange tijd niets hebben van historische instrumenten, maar sinds hij een keer op Mozarts eigen pianoforte mocht spelen, is hij om. Nu vertolkt hij beide pianoconcerten van Brahms op een Blüthner uit 1859, het jaar waarin nummer 1 voor het eerst werd uitgevoerd. Hij speelt niet alleen de solopartij, maar dirigeert ook het Orchestra of the Age of Enlightenment. Schiff zegt dat hij probeert de werken te restaureren en de muziek te bevrijden uit een traditionele uitvoeringspraktijk. Hij wil Brahms ‘ontgiften’. Het zijn grote woorden, maar hij maakt ze allemaal waar. Hier klinken de concerten echt als oud en dus als nieuw. Onder zijn handen zingt de Blüthner als een jonge god. De klank is prachtig helder en rijk aan warme kleuren. De vleugel mengt ideaal met de historische instrumenten van het orkest. Zo vullen pianist en orkest elkaar geweldig aan. Bij al die overweldigende schoonheid krijgen de verschillen tussen de concerten maximaal reliëf. Het ene heeft de vulkaankracht van een twintiger die de wereld wil veroveren, het andere ademt de serene sfeer van een componist die zich niet meer hoeft te bewijzen. Luister maar naar András Schiff.

Eddie Vetter (Klassieke Zaken 3/4-2021)Aanbevolen door...

Voor zijn opname van de twee pianoconcerten van Brahms koos András Schiff het Orchestra of the Age of Enlightenment (zonder dirigent) met zijn ‘historische instrumenten’ als partner. Zelf speelt hij op een historische vleugel die in 1859 door de Leipziger pianofabrikant Julius Blüthner werd gemaakt. Dit is niets minder dan een poging om ‘de werken opnieuw te interpreteren, ze als het ware te restaureren, de muziek te “zuiveren”.’ In de soms kamermuzikale stijl van de opname, vooral overtuigend in de laatste twee delen van het Tweede pianoconcert, ontstaat een interpretatie die het oorspronkelijke klankkarakter benadert, die de lagen van de werken blootlegt en die het dialogische principe tussen solist en orkest benadrukt en zo ook het vooroordeel weerlegt dat het tweede concert een ‘symfonie met obbligato piano’ is. Sterk aanbevolen.

CD Artline, Driebergen
Hans Verdurmen (Klassieke Zaken 3/4-2021)

  • cover
Terug naar het overzicht