Terug naar het overzicht
cover
Rachmaninov, S. Piano Concerto nr.3
€ 9,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Rachmaninov, S.

Piano Concerto nr.3

0747313363070

Componist Rachmaninov, S.
Titel Piano Concerto nr.3
Artiest Giltburg, Boris
Artikel nr. 8573630
EAN Code 0747313363070
Aantal CD's 1
Label NAXOS
Releasedatum 2018-05-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Allegro ma non tanto — GILTBURG, ROYAL SCOTTISH NATIONAL ORCHESTRA, CARLO 017:44
2 2. Intermezzo: Adagio - Un poco più mosso — GILTBURG, ROYAL SCOTTISH NATIONAL ORCHESTRA, CARLO 011:08
3 3. Finale: Alla breve — GILTBURG, ROYAL SCOTTISH NATIONAL ORCHESTRA, CARLO 014:54
4 Variationen über ein Thema von Corelli op. 42 — GILTBURG, ROYAL SCOTTISH NATIONAL ORCHESTRA, CARLO 018:10

Aanbevolen door...

Afgelopen december ben ik in het Enschedese Muziekcentrum getuige geweest van een memorabele uitvoering van Rachmaninovs Derde pianoconcert. Een van de grootste krachttoeren in de pianoliteratuur, uitgevoerd door Boris Giltburg en het Orkest van het Oosten. Volgens Boris is het Tweede moeilijker te spelen, niet qua techniek maar vanwege de vele tempowisselingen. Informatie uit eerste hand dus. Na een uiterst succesvolle cd-verkoop met signeersessie moest Boris snel de trein naar zijn woonplaats Haarlem halen. Krijgt u even inzage in hoe het leven van een wereldpianist er ook uitziet. Zelf heb ik al zijn opnames maar gelijk aangeschaft. Briljant!

Boekhandel Broekhuis
Peter Nijland (Klassieke Zaken 1-2020)


Vijf jaar geleden heeft Boris Giltburg de Koningin Elisabethwedstrijd in  Brussel gewonnen met een overweldigende uitvoering van Rachmaninovs  Derde pianoconcert. Dit is een van de moeilijkste concerten uit het  repertoire en daarmee ideaal voer voor gretige klavierleeuwen.
Bij deze  pianist, die in 1984 in Moskou is geboren maar reeds als kind naar Israël  is geëmigreerd, verdwijnt  elke suggestie van bombastisch  vertoon algauw naar  de achtergrond. Hij beschouwt het werk als één lang verhaal, vanaf de  eenvoudige beginmelodie tot aan de triomfantelijke apotheose. Giltburg  heeft duidelijk veel affiniteit met Rachmaninov.
Hij stelt zijn trefzekere  techniek volledig in dienst van de narratieve zeggingskracht. Zo neemt  hij de luisteraars mee in een spannend relaas vol dramatische gebeurtenissen  en lyrische ontboezemingen. Verstilde melancholie en razende  vervoering wisselen elkaar als eb en vloed af in een uitvoering die weinig  te wensen overlaat, ook omdat de musici van het Royal Scottish National  Orchestra onder leiding van Carlos Miguel Prieto zich volledig schikken  naar de solist.
In de Variaties op een thema van Corelli slaan de  golven minder hoog tegen de rotsen op, maar daar treft Giltburg al even  virtuoos de essentie van Rachmaninovs rijke klankwereld. 
Eddie Vetter (4-2018)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht