Terug naar het overzicht
cover
Passionata Beethoven
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Passionata Beethoven

3760014193651

Titel Passionata Beethoven
Artiest Pashchenko, Olga
Artikel nr. 0000365ALPHA
EAN Code 3760014193651
Aantal CD's 1
Label ALPHA
Releasedatum 2017-07-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Allegro con brio — PASHCHENKO OLGA 011:28
2 2. Introduktion: Adagio molto — PASHCHENKO OLGA 003:59
3 3. Rondo: Allegretto moderato - Prestissimo — PASHCHENKO OLGA 010:26
4 1. Allegro assai — PASHCHENKO OLGA 010:26
5 2. Andante con moto — PASHCHENKO OLGA 006:38
6 3. Allegro ma non troppo - Presto — PASHCHENKO OLGA 008:55
7 1. Das Lebewohl: Adagio - Allegro — PASHCHENKO OLGA 007:05
8 2. Abwesenheit: Andante espressivo — PASHCHENKO OLGA 004:15
9 3. Das Wiedersehen: Vivacissimamente — PASHCHENKO OLGA 006:32

IN GESPREK MET...

Met onuitputtelijke energie
Floris Kortie is wekelijks te zien in het NTR-programma Podium Witteman als trendwatcher en muziekkenner. Daarnaast is hij een van de programmeurs van het festival Wonderfeel en schrijft hij over muziek. Met onuitputtelijke energie probeert hij dagelijks nieuw publiek te bereiken voor klassieke muziek. Waar komt al dat enthousiasme vandaan?

“Ik ben opgegroeid in een gezin waarin muziek een belangrijke rol speelde. We zongen veel en ik speelde piano en accordeon. Ik heb vooral veel van mijn vader geleerd. Toen hij als economieleraar op een school in Vught een schoolkoor had opgericht, kwam hij erachter dat hij veel liever met muziek bezig was dan met economie. Hij zegde zijn baan op, verhuisde naar Amsterdam en ontwikkelde zich tot zangleraar en koorleider. Van hem kreeg ik mijn eerste pianolessen en ik weet nog goed hoe dat is begonnen. Als jongetje van een jaar of acht was ik fan van de meeslepende soundtrack van de film 1492, Conquest of Paradise van Vangelis. Er ging een wereld voor mij open toen bleek dat mijn vader die muziek gewoon op de piano kon spelen en dat hij mij zelfs een versimpelde versie kon leren spelen. Daarnaast heb ik ook veel te danken aan de pianolerares die mijn ouders in de buurt vonden: juf Marjolijn van de Pianoleswinkel Marjolijn, nog altijd een begrip in Amsterdam. Zij heeft mij het plezier in muziek maken bijgebracht.”

“Mijn affiniteit met klassieke muziek is pas écht ontstaan als voorzitter van Entrée, de jongerenvereniging van het Concertgebouw die dit jaar 25 jaar bestaat. Ik mocht spannende concerten organiseren in het Concertgebouw en ik zat om de tafel met de directeur van het Concertgebouworkest, samen met allemaal ontzettend goede professionals. Dat vond ik heel opwindend. Daarnaast mocht ik veel concerten bezoeken, dat was heel leerzaam. Ik vond de sector meteen interessant en ik voelde me er thuis. Tegelijkertijd dacht ik ook: hier heb ik met mijn onbevangenheid en mijn jeugdige enthousiasme misschien wel wat aan toe te voegen.”

En zo is Floris Kortie de wereld van de klassieke muziek ingerold. Hij werkte voor het online platform 24classics en als muzieksamensteller bij Classic FM en sinds 2015 is hij wekelijks te zien bij Podium Witteman. “Ik vind het nog steeds erg leuk om voor dit programma te werken en ik leer iedere week nog nieuwe dingen over klassieke muziek. Soms denk ik weleens: jemig, wat wist ik vijf jaar geleden eigenlijk nog weinig – en dat zal ik over vijf jaar waarschijnlijk weer denken. Het is zo’n enorm universum!”

“Beethoven is mijn favoriete componist. Als ik naar zijn overrompelende muziek luister heb ik zin om te springen en te schreeuwen, ik voel het in mijn buik. Beethoven schreef zijn pianosonates voor fortepiano, de voorloper van onze Steinway. Hij zocht duidelijk de grenzen op van het instrument. Luister bijvoorbeeld naar de prachtige Appassionata-sonate op de recentste cd van Olga Paschenko.”

Noortje Zanen (Klassieke Zaken 3-2019)

  • cover
  • cover

Terug naar het overzicht