Terug naar het overzicht
cover
Diverse Componisten Pas de Deux
€ 17,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Diverse Componisten

Pas de Deux

0028948114870

Componist Diverse Componisten
Titel Pas de Deux
Artiest Samuelsen, Mari & Håkon \ Royal Liverpool Philharmonic Orchestra
Dirigent Petrenko, Vasily
Artikel nr. 002894811487
EAN Code 0028948114870
Aantal CD's 1
Label Mercury
Releasedatum 2015-05-22
# Titel & Artiest Tijd
1 Part 1 (Pas de Deux) — Mari Samuelsen, Hakon Samuelsen 009:20
2 Part 2 (Pas de Deux) — Mari Samuelsen, Hakon Samuelsen 013:44
3 Part 3 (Pas de Deux) — Mari Samuelsen, Hakon Samuelsen 004:43
4 Fratres For Violin, String Orchestra & Percussion — Mari Samuelsen, Hakon Samuelsen 010:29
5 Violoncelles, Vibrez! — Mari Samuelsen, Hakon Samuelsen 011:11
6 Divenire — Mari Samuelsen, Hakon Samuelsen 007:04

Het kan verkeren. De componist James Horner, beroemd van de filmmuziek voor bioscoophits als Braveheart, Avatar en Titanic, waarvoor hij een Oscar won, werd door broer en zus Håkon en Mari Samuelsen uitgedaagd om voor het eerst sinds dertig jaar een autonoom klassiek werk te schrijven. Na voltooiing van de compositie – onder de titel Pas de deux – komt hij op 22 juni 2015, kort na het uitkomen van de cd, om bij een crash met zijn eenmotorige vliegtuigje. Hoe tragisch ook, het zal alleen maar bijdragen tot de roem die voor dit dubbelconcert voor cello, viool en orkest in het verschiet ligt. Sommige critici noemden het al het eerste belangwekkende dubbelconcert na dat van Brahms, terwijl anderen bij deze filmische muziek toch de beelden misten. In feite hebben beide kampen gelijk. Pas de deux is een mooi atmosferisch werk dat niet ver afstaat van de lyriek van Horners filmmuziek. Mede dankzij het bevlogen werk van de familie Samuelsen en het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra blijft het concert boeien. Ook de andere werken, van Pärt, Sollima (met een gastrol voor Alisa Weilerstein) en Einaudi, getuigen van de sfeervol welluidende muzikale koers die de Samuelsens voorstaan.

Paul Janssen (4-2015)

Mari & Håkon; een delicate dans voor twee

En opeens zijn daar Mari en Hakon Samuelsen, broer en zus uit Noorwegen. Zij speelt viool, hij cello en samen hebben ze de moed gehad filmcomponist James Horner, de man achter de iconische muziek bij films als Titanic en Avatar, om een dubbelconcert te vragen. Pas de deux heet het concert en het is het speerpunt van hun opvallende debuut op Mercury Classics.

Slechts de oplettende talentwatchers in Nederland weten van het bestaan van cellist Håkon en zijn zus Mari Samuelsen af. Een aantal jaren geleden gaf hij wat concerten in het kader van de door jonge musici zo gewaardeerde International Holland Music Sessions. Verder verschool hij zich met zijn briljan vioolspelende zus op het koude Noorse land en kwamen ze, howel ze beiden de dertig al gepasseerd zijn, niet zo vaak op de grote internationale podia. Ja, hun Klassisk Julekonsert, het kerstconcert dat ze jaarlijks in Noorwegen organiseren met bevriende musici uit binnen- en buitenland en dat in vele landen uitgezonden wordt, is een fenomeen van klassiek, kerst- en volksmuziek op zijn Noors, maar verder? Ze groeiden naar eigen zeggen op in 'the middle of nowhere' waar klassieke muziek geen enkele rol speelde. Het is mede dankzij de opofferingsgezindheid van hun moeder die hen telkens naar Oslo bracht, dat ze met de grote namen van de klassieke muziek in aanraking kwamen en al snel hun richting vonden.
"We volgden een vrij normale klassieke opleiding", zegt Mari Samuelsen in een telefonische pas de trois. "Maar we besloten al snel dat we niet weer de volgende twee klassieke solisten wilden worden die het gangbare repertoire speelden. Ons belangrijkste doel is altijd geweest om het concertrepertoire voor viool en cello uit te breiden. Na het dubbelconcert van Brahms is er niet veel meer gebeurd. We hebben vele componisten ontmoet en gespeeld van de Europese A-lijst, maar dat was niet wat we wilden. Ze hadden fantastische ideeën, wij wilden alleen moderne klassieke muziek voor een breder publiek. Als we nadachten over de muziek die we wilden spelen, kwamen we steeds weer uit bij film en theater. We zijn zelf frequente filmgangers en genieten vaak van de muziek achter de beelden. Dat is de muziek die veel mensen kippenvel bezorgt, dat is de stijl waar wij wat mee wilden."

Het duo richtte de pijlen op James Horner, niet alleeen de man van Titanic en Avatar maar ook van successen als Braveheart en Apollo 13. Maar hoe benader je iemand die zo ver van je klassieke bed staat? De kans kwam toen de twee hun goede Noorse vriend Harald Zwart in Californië opzochten. Hij regisseerde in 2010 de remake van The Karate Kid met de zoon van Will Smith in de glansrijke hoofdrol en had Horner gevraagd voor de filmscore.
"Een middag voorspelen voor Horner was toen snel georganiseerd", zegt Håkon nog steeds vol verbazing. "We hebben hem rechtstreeks gevraagd iets voor ons te schrijven, en hij hapte direct."
"Ik had verwacht dat hij op zijn minst wat bedenktijd zou vragen", voegt Mari toe. "Hij heeft al dertig jaar niet meer voor het concertpodium geschreven."
"Hij heeft wel de tijd genomen", grinnikt Håkon, "maar het resultaat is er naar. Pas de Deux zit dicht bij zijn filmmuziek, maar dat is precies wat we wilden. Het is impressionistisch en atmosferisch zoals een goede filmscore. Bovendien kun je bijna niet horen wie wat speelt. We dansen om elkaar heen, zitten doorlopend in elkaars bereik."
Mari: "Het is een echte pas de deux, een delicate dans voor twee. Het is heel iets anders dan het dubbelconcert van Brahms, maar het is precies het soort muziek dat we naar buiten willen brengen. We zijn al weer bezig met een volgende opdracht in deze richting, maar dat blijft nog even een verrassing."

De cd, die verder even atmosferische stukken biedt als Fratres van Arvo Pärt, Violoncelles, Vibrez! van Giovanni Sollima en Divenire van Ludovico Einaudi, drukt volgens het Noorse duo precies uit wat ze uit willen stralen. "Dit is ons profiel, onze muzikale smaak."
En die willen ze graag verder ontwikkelen. Samen vooral. Håkon: "We spelen al heel lang als duo. We zijn zo opgegroeid. En het is uitgegroeid tot een grote vriendschap en een sterke professionele band. We zijn erg verschillend, ook in onze interpretatie, maar we vinden elkaar altijd en hebben nooit ruzie. Met andere musici moet ik echt oefenen. Met Mari gaat het samenspel organisch."
Mari: "Het is de gift van het broer en zus zijn. We hoeven nooit naar elkaar te kijken en gaan blind met elkaar mee. We mogen dan twee instrumenten zijn, we vormen één stem."

Paul Janssen (3-2015)

Zie ook de site van Sinfinimusic!

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht