Various

Outcast

0608603324990

Componist Various
Titel Outcast
Artiest Matangi Quartet
Artikel nr. 0332499128081
EAN Code 0608603324990
Aantal CD's 1
Label LABELS M MATANGI QUARTET
Releasedatum 2022-03-11
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Andante — MATANGI QUARTET 006:07
2 2. Agitato — MATANGI QUARTET 007:23
3 3. Pesante — MATANGI QUARTET 008:26
4 Streichquartett Nr. 1 — MATANGI QUARTET 025:06
5 1. Largo — MATANGI QUARTET 005:14
6 2. Allegro molto — MATANGI QUARTET 002:41
7 3. Allegretto — MATANGI QUARTET 004:21
8 4. Largo — MATANGI QUARTET 006:01
9 5. Largo — MATANGI QUARTET 004:18

De jongste cd van het Matangi Quartet presenteert drie piketpaaltjes van Sovjet-Russische dwarsigheid die op vergelijkbaar dwarse wijze gespeeld worden. Outcast heet de cd van het kwartet dat al bijna een kwarteeuw meedraait en tegenwoordig genoeg heeft aan de naam Matangi. Het is een passende verzamelnaam voor de drie strijkkwartetten van Dmitri Sjostakovitsj, Alfred Schnittke en Valentin Silvestrov. Alle drie de componisten gingen op geheel eigen wijze hun gang en trokken zich weinig tot niets aan van de muzikale wetten van het Sovjetregime. Matangi kent de eigenzinnige Sovjet-Russische muziek maar al te goed en onderhoudt zelfs persoonlijke banden met Silvestrov, die in 2017 nog artist in residence was van Matangi’s eigen (Unheard Music Festival. Dat engagement maakt het verschil. Het polystilisme in Schnittkes Derde strijkkwartet met citaten uit onder andere Beethovens Grosse Fuge en het Sjostakovitsjthema bij uitstek dat ook in diens Achtste strijkkwartet aanwezig is, klinkt messcherp. Dat even bekende als bij vlagen hartverscheurende Achtste strijkkwartet van Sjostakovitsj rolt bij Matangi uit de luidsprekers als een existentiële zucht en Silvestrovs Eerste Strijkkwartet uit 1974 zingt als een moderne Schubert. Een cd om steeds weer wat nieuws in te ontdekken.

Paul Janssen (Klassieke Zaken 1-2022)

IN GESPREK MET

Het startpunt van iets groots
Het Matangi Quartet was tweeëntwintig jaar geleden het eerste kwartet van de Nederlandse Strijkkwartet Academie dat een intensieve tweejarige voltijdopleiding volgde. Een flinke investering, die werd bekroond met de prestigieuze Kersjes van de Groenekanprijs en een volle concertagenda. Hoe kijken de kwartetleden terug naar deze flitsende start en wat zijn de toekomstplannen?

“Het begon allemaal met het eindexamen viool van Maria-Paula Majoor”, vertelt altviolist Karsten Kleijer. “Maar ik kende de andere twee musici al veel langer”, vult Maria-Paula Majoor aan. “Toen ik in september 1999 een paar musici zocht, hoefde ik niet lang na te denken. Violist Daniel Torrico Menacho en cellist Nander Cirkel kende ik al heel lang, we zaten samen in de jongtalentafdeling van het conservatorium in Den Haag. En Karsten had ik net leren kennen tijdens een operafestival in Dordrecht. We hadden meteen vanaf de eerste repetitie het besef: hier gebeurt iets bijzonders.” Al snel was duidelijk dat het eindexamen niet het einddoel zou zijn, maar het startpunt van iets veel groters. Karsten: “Toen we het aanbod kregen om de tweejarige opleiding bij de Strijkkwartet Academie te doen, was dat best spannend. Daniel, Nander en ik moesten er onze conservatoriumstudie voor stopzetten, dat was een moeilijke keus. Achteraf lijkt het een heel logische beslissing, maar toen wisten we natuurlijk nog niet dat het kwartet zo’n succes zou worden en dat we zo lang bij elkaar zouden blijven.”

Sinds de oprichting heeft het kwartet één wissel in de bezetting gehad in 2006, toen Nander stopte en werd vervangen door Arno van der Vuurst. Maria-Paula: “Dat was wel even slikken, we moesten elkaar toen diep in de ogen kijken en beslissen of we écht door wilden gaan.” Karsten: “Een ander verschil met vroeger is dat we niet meer met z’n vieren in één huis wonen en repeteren. Nu combineren we allemaal het kwartet met een gezinsleven thuis. Maar zodra we samen op tournee zijn, voelt het meteen weer heel vertrouwd. Maria-Paula: “We zijn alle vier heel verschillend, maar de kern van ons succes is onze jarenlange vriendschap, we delen een groot verleden met elkaar. En nog altijd zijn we heel nieuwsgierig. We vertikken het om in een hokje geplaatst te worden, we zullen altijd buiten de lijntjes blijven kleuren.”

Veel dromen hebben de musici al kunnen verwezenlijken. Karsten: “Carnegie Hall stond lang op onze wensenlijst en wat was het geweldig om daar in 2019 op te treden!” Maria-Paula: “En we hebben ook al vijf jaar onze eigen serie Matangi Moments, waarin we alles kunnen spelen waar we zin in hebben, met gastmusici naar onze eigen keus. Het kwartet is nog altijd het allerbelangrijkst, het blijft steeds in beweging en we hopen dat we dit nog heel lang kunnen volhouden.”

Noortje Zanen(Klassieke Zaken 1-2022)

  • P2. 43 2 Pias 0608603324990 0028 1200px 001
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht