Terug naar het overzicht
cover
Jóhannsson, Jóhann Orphée - Jóhannsson
€ 9,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Jóhannsson, Jóhann

Orphée - Jóhannsson

0028947960218

Componist Jóhannsson, Jóhann
Titel Orphée - Jóhannsson
Artiest Jóhannsson, Jóhann / Guõnadóttir, Hildur / American Contemporary Music Ensemble e.a.
Artikel nr. 002894796021
EAN Code 0028947960218
Aantal CD's 1
Label Deutsche Grammophon
Releasedatum 2016-09-16
# Titel & Artiest Tijd
1 Flight from the City — Jóhann Jóhannsson 006:32
2 A Song for Europa — Jóhann Jóhannsson 002:34
3 The Drowned World — Jóhann Jóhannsson 002:21
4 A Deal with Chaos — Jóhann Jóhannsson 002:06
5 A Pile of Dust — Jóhann Jóhannsson 004:51
6 A Sparrow Alighted upon our Shoulder — Jóhann Jóhannsson 002:27
7 Fragment I — Jóhann Jóhannsson 001:25
8 By the Roes, and by the Hinds of the Field — Jóhann Jóhannsson 002:39
9 The Radiant City — Jóhann Jóhannsson 003:31
10 Fragment II — Jóhann Jóhannsson 002:12
11 The Burning Mountain — Jóhann Jóhannsson 002:46
12 De Luce et Umbra — Jóhann Jóhannsson 002:29
13 Good Morning, Midnight — Jóhann Jóhannsson 003:18
14 Good Night, Day — Jóhann Jóhannsson 003:58
15 Orphic Hymn — Jóhann Jóhannsson 003:27

Orphée, zo heet het debuut van Jóhann Jóhannsson op Deutsche Grammophon. De IJslandse toetsenist en componist van onder meer de veelgeprezen filmmuziek bij The Theory of Everything neemt de komende jaren exclusief voor het gele label op en zijn DG-eersteling is misschien wel meteen zijn beste plaat tot nu toe. Jóhannsson is schepper van een oeuvre vol stemmige werken die het midden houden tussen elektronische soundscapes en minimal music. Een paar pakkende thema’s, veel herhalingen en dat alles ingebed in een landschap, omgeven door een even wollig als mysterieus wolkendek. En het werkt. Vooral zijn filmscores werden internationaal geprezen, maar ook conceptuele albums als Fordlandia en Copenhagen Dreams vielen internationaal op. Het mooie aan Orphée is dat de stukken een lange incubatietijd kenden en dat er op voorhand geen verhaal vaststond. De eerste zaadjes werden gelegd in 2009, en gedurende een periode waarin er veel veranderde in het leven van de componist veranderde het materiaal mee. Niet voor niets haalt Jóhannsson in een korte toelichting Ovidius’ Metamorphosen en diens versie van de mythe van Orpheus aan. Het verhaal schreef zichzelf uiteindelijk en de muziek is een prachtig korrelige melancholische trip langs memory lane die uitmondt in een door Theatre of Voices subliem gezongen Orphic Hymn.

Paul Janssen (6-2016)

VERKRIJGBAAR VANAF 16 SEPTEMBER 2016

INTERVIEW

Jóhann Jóhannsonn; Orphée

De nieuwe troef in de stal van Deutsche Grammophon heet Jóhann Jóhannsson. De IJslandse componist van de veelgeprezen filmmuziek bij The Theory of Everything maakt dit najaar zijn debuut op het label met zijn eerste solo-cd: Orphée.

"Ik houd niet van het woord iconisch, maar als iets iconisch is dan is het Deutsche Grammophon”, zegt Jóhann Jóhannsson over het gele label dat de komende jaren zijn exclusieve muzikale thuis is. “Maar de belangrijkste reden dat ik heb getekend is het team achter de schermen. We hebben twee jaar met elkaar gesproken en het voelde alsof men mij en mijn muzikale processen begreep. Het zijn enthousiaste muziekliefhebbers die zich niet op een bepaald genre blindstaren.”

En dat is van belang voor Jóhannsson, want hij is een componist en musicus met een zeer brede smaak. “Ik houd niet zo van namen noemen”, zegt hij gevraagd naar zijn belangrijkste invloeden. “Ik ben een absolute omnivoor. Mijn wortels liggen in het Amerikaanse en Europese minimalisme van onder anderen Reich, Glass en Andriessen, maar ook de elektronische muziek van iemand als Stockhausen en de Franse musique concrète boeien mij enorm.”

Voeg daarbij een muzikale achtergrond in de alternatieve popmuziek, een voorliefde voor allerhande soundscapes en wat uitstapjes naar de muziek van de renaissance en barok, en het plaatje is compleet. “Ik laat mij in eerste instantie leiden door mijn instinct en zet zoveel mogelijk kritische functies uit”, zegt de vriendelijke IJslander over zijn werkwijze. “In een staat waarin je receptief bent voor ideeën komen de mooiste zaken naar boven. Daarna is het de tijd om bewust structuur en vorm aan te brengen.”

Vandaar dat Jóhannsson de tijd nam voor zijn DG-debuut en jongste soloproject Orphée. Hij begon er aan in 2009 en de voortgang werd enigszins belemmerd door zijn stijgende succes als filmcomponist dat vorig jaar culmineerde in een Oscarnominatie voor de score van The Theory of Everything, de veelgeprezen film naar de memoires van Jane Hawking over haar huwelijk met de wetenschapper Stephen Hawking. In zijn spaarzame vrije tijd werkte hij aan Orphée, wat hij ‘een melancholische en optimistische muzikale reis, gebaseerd op de mythe van Orpheus’ noemt. “Het is door de lange ontstaansperiode een soort dagboek geworden”, verklaart hij zich nader. “De muziek ging een eigen leven leiden en volgde mij gedurende deze jaren waarin er voor mij veel veranderde. Oude relaties werden verbroken, nieuwe gestart, ik heb Kopenhagen achter mij gelaten en mij gevestigd in Berlijn. Dat alles resoneert in mijn muziek.” Die muziek moet samen met het werk van onder anderen Max Richter dé DG-troef worden op het gebied van de aansprekende hedendaagse muziek. En direct aanspreken doet Orphée. Schijnbaar simpele repetitieve melodielijnen van eenzame instrumenten dobberen in een stemmig elektronisch bad of worden omringd door oude radiostemmen. Gezamenlijk vormen de stukken een reis door een landschap, een leven dat culmineert in de meesterlijke Orphic Hymn vol renaissance-invloeden, gezongen door Theatre of Voices van Paul Hillier. “Het geheel voelt als een soort wedergeboorte, een nieuw licht”, zegt Jóhannsson tevreden. “Ik ben heel benieuwd hoe het pad zich vervolgt.”

Paul Janssen (4-2016)

Jóhannsson, Jóhann
2 december 2016
Doornroosje, Nijmegen

4 december 2016
Paradiso, Amsterdam

Voor meer informatie zie Johannjohannsson.com.

  • cover
Terug naar het overzicht