Terug naar het overzicht
cover
Jacques Ibert Orchestral Works - Flute Concerto
€ 24,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Jacques Ibert

Orchestral Works - Flute Concerto

0760623218564

Componist Jacques Ibert
Titel Orchestral Works - Flute Concerto
Artiest Helen Dabringhaus / Brandenburger Symphoniker / Peter Gülke
Artikel nr. 0121856MDG9
EAN Code 0760623218564
Aantal CD's 1
Label MDG
Releasedatum 2021-04-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Louisville-Konzert — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 012:37
2 1. Le Métro — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 001:55
3 2. Faubourgs — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 002:36
4 3. La Mosquée de Paris — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 001:56
5 4. Restaurant au Bois de Boulogne — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 003:37
6 5. Le Paquebot "Ile-de-France" — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 002:17
7 6. Parade foraine — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 001:48
8 1. Allegro — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 004:59
9 2. Andante — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 007:05
10 3. Allegro scherzando — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 009:20
11 Marinesinfonie — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 014:44
12 1. Calme — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 007:29
13 2. Modéré très rythmé — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 002:16
14 3. Animé — HELEN DABRINGHAUS - BRANDENBURGER SYMPHONIKER - PE 005:39

LABELPORTRET

Label MDG een begrip
Al meer dan veertig jaar is Musikproduktion Dabringhaus und Grimm een begrip in de klassieke-cdwereld. Een kleine maatschappij met veel aandacht voor de geluidskwaliteit en voor de musici. Ook een Nederlands ensemble als het Berlage Saxophone Quartet zweert bij MDG. Onlangs verscheen de derde cd van het viertal met een bewerking van Bachs Goldbergvariaties.

In 1979 vonden Werner Dabringhaus en Reimund Grimm elkaar in hun streven een klassiek platenlabel op te richten dat streefde naar niets minder dan een state-of-the-artgeluidskwaliteit. Al snel schreef het kleine Duitse label geschiedenis. Zeker in het cd-tijdperk groeide het uit tot een geduchte concurrent van de grote labels. Ook nu Grimm op 15 augustus 2020 op 69-jarige leeftijd overleden is, blijft het streven van Dabringhaus, die het bedrijf nog steeds leidt, om de best mogelijke geluidskwaliteit af te leveren.

Het is precies die kwaliteit die de vele audio-liefhebbers over de streep trok. “Ik kocht de MDG-cd’s alleen al vanwege de geluidskwaliteit”, schreef een fan als commentaar op de dood van Grimm. “Ik ben zoveel repertoire tegengekomen waar ik anders nooit naar geluisterd zou hebben.”
En ook met dat repertoire weet MDG zich te onderscheiden. Minder bekende stukken en componisten, bekend werk in een andere vorm dan we gewend zijn, het is er allemaal. En dat zorgde en zorgt in combinatie met de onberispelijke kwaliteit voor een stroom aan memorabele cd’s. Neem de series met complete strijkkwartetten van Beethoven, Schubert en Mendelssohn van het Leipziger Streichquartett. Of de Hindemith-serie van Ensemble Villa Musica, Steffen Schleiermacher met de complete pianomuziek van John Cage en de cd’s van de Nederlandse organist Ben van Oosten die onder andere een Diapason d’or kreeg voor de opname van alle orgelwerken van Vierne.

Van Oosten is niet de enige Nederlander die onderdak vond bij MDG. Zo bracht Calefax tussen 1995 en 2009 een achttal succesvolle cd’s uit. En zo is ook het Berlage Saxophone Quartet inmiddels een belangrijk vlaggenschip van het label. De onlangs verschenen derde cd van het gezelschap, een indringend mooie opname en dito bewerking van Bachs Goldbergvariaties, is een hoogstandje waar het gaat om de MDG-troeven. Het Berlage Saxophone Quartet vond de weg naar MDG een paar jaar geleden via sopraansaxofonist Lars Niederstrasser die met het ensemble Selmer Saxharmonic al twee cd’s bij het label had opgenomen. “Zijn goede ervaringen gaven de doorslag”, zegt baritonsaxofoniste Eva van Grinsven nu. “Wij wilden op cd zo veel mogelijk klinken als in de concertzaal en dat is precies waar Dabringhaus en Grimm ook altijd voor staan. Men is bereid tot in detail met ons mee te denken. En dat is voor de saxofoon heel belangrijk. Als je de opnamemicrofoon te dicht op het instrument hebt staan, hoor je al die bijgeluiden zoals klepperende kleppen. MDG werkt meer vanuit een zaalperspectief.”
Vanwege de aandacht voor het geluid en de enorme vaktechnische ondersteuning nam Van Grinsven in 2016 ook haar solo-cd Rendez-vous Russe bij MDG op. “Het zijn echte vakmensen. Opnameleider Holger Schlegel die ook bij de opname van de Goldbergvariaties betrokken was, heeft heel goede oren en weet op een fijne manier het onderste uit de kan te halen door ons musici te vragen nimmer op te geven en te gaan voor de allerbeste versie die we in ons hebben.”

Paul Janssen (Klassieke Zaken 2-2021)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht