Terug naar het overzicht
cover
Vardapet \ Pärt \ Garbarek Officium novum
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Vardapet \ Pärt \ Garbarek

Officium novum

0028947638551

Componist Vardapet \ Pärt \ Garbarek
Titel Officium novum
Artiest Garbarek, Jan \ Hilliard Ensemble, The
Artikel nr. 0002125ECM
EAN Code 0028947638551
Aantal CD's 1
Label ECM NEW SERIES
Releasedatum 2010-09-17
# Titel & Artiest Tijd
1 Ov zarmanali — JAN GARBAREK - THE HILLIARD ENSEMBLE 004:11
2 Svjete tihij — JAN GARBAREK - THE HILLIARD ENSEMBLE 004:15
3 Allting finns — JAN GARBAREK - THE HILLIARD ENSEMBLE 004:19
4 Litany — JAN GARBAREK - THE HILLIARD ENSEMBLE 013:07
5 Surp — JAN GARBAREK - THE HILLIARD ENSEMBLE 006:41
6 Most Holy Mother of God — JAN GARBAREK - THE HILLIARD ENSEMBLE 004:35
7 Tres morillas m'enamoran — JAN GARBAREK - THE HILLIARD ENSEMBLE 003:32
8 Sirt im sasani — JAN GARBAREK - THE HILLIARD ENSEMBLE 004:06
9 Hays hark — JAN GARBAREK - THE HILLIARD ENSEMBLE 006:26
10 Alleluia. Nativitas — JAN GARBAREK - THE HILLIARD ENSEMBLE 005:20
11 We Are The Stars — JAN GARBAREK - THE HILLIARD ENSEMBLE 004:19
12 Nur ein Weniges noch — Ganz, Bruno 000:20

AANGENAAM KLASSIEK 2019

In 1994 zorgden de Noorse jazzsaxofonist Jan Garbarek en het Engelse Hilliard Ensemble voor een sensatie door op de cd Offi cium oude polyfone gezangen te combineren met stemmige sax-improvisaties. Op Offi cium Novum breidde de combinatie het repertoire uit naar recentere liederen van onder anderen de Armeense componist Komitas Vardapet, naast Russisch-orthodoxe gezangen en werk van Perotinus. Perfecte samenzang valt ook op deze plaat naadloos samen met stemmige sax-avonturen. ‘Alsof je vanuit een kerkraam uitkijkt over de bergen’, schreef The Absolute Sound metaforisch. Een cd om bij weg te dromen.

Klassieke Zaken 5-2019


Officium krijgt waardige opvolger

Weinig jazzmusici die zijn opgegroeid met John Coltrane, Dexter Gordon en Ben Webster, en die daarnaast een diepe bewondering hebben voor Beethoven, Chopin, Sibelius, Lutoslawski, Penderecki en Takemitsu, slagen erin al die invloeden te integreren in een concept waarin ook nog eens de volksmuziek van de hele wereld onderdak vindt. Voor de Noorse saxofonist Jan Garbarek (1947) is het de gewoonste zaak van de wereld. Samen met The Hilliard Ensemble nam hij onlangs Officium novum op, de opvolger van de eerdere successen Officium en Mnemosyne.

Door Cornell Evers

De vier zangers van het Britse Hilliard Ensemble zijn tijdreizigers. Op het programma van het ensemble staat muziek van Guillaume le Vinier (ca. 1190-1245) en Nicolas Gombert (ca. 1495-1560) maar ook van Morton Feldman (1926-1987), Veljo Tormis (1930) en Stephen Montague (1943). Die laatste vertaalde ooit speciaal voor de zangers een dertiende-eeuws liefdesgedicht alsof het een rap was – Boombox  Virelai – en sloeg zo een brug van de trouvères van destijds naar de hiphop van nu.
En toen was er Jan Garbarek, blazer van grensoverschrijdende wereldmelodieën, en met hem het idee van een combineren van twee werelden. In het najaar van 1993 smolten in het klooster van Sankt Gerold in Oostenrijk in liederen van Cristóbal de Morales, Pierre de la Rue, Magister Perotinus en anderen de echo's van het verleden samen met de welluidende en transparante klanken die op de adem van het heden uit een saxofoon omhoog spiraalden. Het resultaat, dat als titel Officium meekreeg, overtrof alle verwachtingen. De combinatie van stemmen en saxofoon bleek een krachtige en expressieve muzikale waarheid op te leveren, waarin de saxofoon niet alleen een verlengstuk van de zangers maar ook zelf een zangstem werd.

Jan Garbarek mengt improvisatie met gezangen Hilliard
Jan Garbarek werkte eerder samen met de Tunesische udspeler Anouar Brahem en de Pakistaanse tablaspeler Shaukat Hussain, met de Indiase violist Shankar en de Tsjechische bassist Miroslav Vitous. Ook in popkringen werd hij bekend. Peter Gabriel is een bewonderaar en zanger David Sylvian (ex-Japan) noemt Jan Garbarek ‘een voorbeeld van een musicus die op de juiste wijze de muziek van andere culturen in zijn eigen muziek integreert.’ Zelf zegt de saxofonist hierover: ‘Niet het nieuwe van het spelen met iemand uit een andere cultuur is belangrijk, maar het feit dat er met die persoon een spiritueel contact is.’
Dat contact was er in 1993 tijdens de sessies voor Officium en vijf jaar later, toen vanuit hetzelfde principe het dubbelalbum Mnemosyne met onder andere oude Griekse muziek en Peruaanse folksongs werd opgenomen. Het is er nog altijd. Ook het nieuwe album Officium novum werd, net als de eerdere cd’s, opgenomen in Sankt Gerold in Oostenrijk. Officium novum bevat geen jazz. Er wordt door Garbarek geïmproviseerd, maar de inspiratie voor de ritmes en melodielijnen komt direct van de vocalen. En van de akoestische respons in de ruimte waar saxofoon en stemmen samenklinken. Hier kruisen Oost en West elkaar in de op religieuze middeleeuwse gezangen en Kaukasische bardentradities gebaseerde muziek van de Armeniër Komitas Vardapet (1869-1935), in Byzantijnse gezangen en in een a-cappella-uitvoering van Arvo Pärts Most holy Mother of God. Stukken van Garbarek zelf staan naast het Spaanse Tres morillas. Bovenal echter staat Officium novum voor muzikale magie van een lichtende, bijna onaardse schoonheid.

  • cover
Terug naar het overzicht