Terug naar het overzicht
cover
Purcell, Henry O Solitude
€ 17,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Purcell, Henry

O Solitude

0028947822622

Componist Purcell, Henry
Titel O Solitude
Artiest Scholl, Andreas \ Accademia Bizantina
Artikel nr. 002894782262
EAN Code 0028947822622
Aantal CD's 1
Label Decca
Releasedatum 2010-10-22
# Titel & Artiest Tijd
1 If music be the food of love — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 002:15
2 Sound the Trumpet (Original Version) — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 003:00
3 Strike the viol, touch the lute (Original Version) — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 004:18
4 Chacony, Z628 — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 003:36
5 Fairest Isle Venus (Act 5) — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 004:54
6 What Power art thou Genius (Act 3) — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 003:09
7 Chacony in G minor Z730 — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 004:07
8 "One charming night" (Act 2) — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 002:24
9 Sweeter than Roses (original version) — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 003:17
10 "When I am laid in earth" (Act 3) — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 004:04
11 Overture, Air, Rondeau, Air, Jig, Chaconne, Air, Minuet (Original Version) — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 010:46
12 Here the Deities approve (original version) — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 004:35
13 Music for a While (Original Version) — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 004:13
14 O dive custos Auriacae domus, Z504 — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 006:59
15 O Solitude, My Sweetest Choice, Z.406 — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 005:32
16 Pavan in G minor, Z.752 — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 004:49
17 An Evening Hymn, Z 193 — Andreas Scholl, Accademia Bizantina, Stefano Monta 004:33

Aanbevolen door...

‘O solitude’ is in 2010 verschenen en kreeg toen terecht veel lof toegeworpen in de vakmedia. Ik draai deze cd regelmatig thuis en in de auto en hij verveelt me geen moment: wat een prachtige barokke liederen, spatzuiver gezongen door contratenor Andreas Scholl, smaakvol begeleid door Accademia Bizantina. Natuurlijk biedt ‘O solitude’ een aantal prachtige droevige liederen zoals ‘When I’m laid in earth’ en ‘What power art thou?’ (The cold song), maar u geniet ook van het aanstekelijke ‘Here the deities approve’. U kent misschien de ervaring dat je plotseling en onverhoeds wordt getroffen door de bijna onaardse, niet te vermijden schoonheid van een bepaald schilderij, een muziekstuk of een ander werk van kunst. Deze cd is zo’n kunstwerk!

Boekhandel Binnert Overdiep, Heerenveen
Eduard Kuijt, directeur en liefhebber (6-2015)Andreas Scholl, van koorknaap tot fenomeen 
Na het optreden van Andreas Scholl tijdens The last night of the Proms schreef een journalist: ‘Tijdens zijn drie Händelaria’s durfden zo’n zesduizend mensen nauwelijks te ademen. Als hij op water zou lopen, zou ik hem gevolgd zijn.’ Al meer dan vijftien jaar is Scholl een van de meest vooraanstaande countertenoren ter wereld. Hij werkte met grootheden als William Christie, René Jacobs, Philippe Herreweghe, Ton Koopman en John Eliot Gardiner maar verdiende zijn sporen ook buiten het oude-muziekcircuit. Zo schitterde hij als een van de drie countertenoren in de Habanera uit Carmen van Bizet.

Door Frits de Haen

Andreas Scholl (1967) is afkomstig uit de omgeving van Wiesbaden. Zijn eerste zanglessen kreeg hij bij de Kiedricher Chorbuben. Daarna vervolgde hij zijn opleiding bij onder anderen René Jacobs aan de beroemde Schola Cantorum in Bazel. Zijn prijzenkast is goedgevuld. In 1999 won hij de Echo Klassik Award voor het grootste aanstormend talent en de Prix de l’Union de la Presse Musicale Belge. Zowel in 1996 als in 2002 kreeg hij Gramophone Awards respectievelijk in de categorieën ‘vocale barok’ en ‘middeleeuwen/renaissance’.
De pers en de prijzenregens zijn eensgezind: Andreas Scholl is een van de grootste countertenoren van dit moment, met een krachtige stem van puur goud. Dat hij iets met Henry Purcell heeft, is bekend. Hij zong veel repertoire van de illustere Brit en critici buitelden over elkaar heen in hun loftuitingen. Zo ook The Independent na een recital in de Londense Purcell Room: ‘Dit is een musicus van duidelijke intelligentie wiens stem, voor een zo jonge persoon, op een geweldige manier ontwikkeld is, puur en vol. Hij doet denken aan de jonge Alfred Deller. “Musick for a while”, misschien wel Purcells beste lied, bracht de hemel op aarde toen Scholl zonder enige inspanning straalde op de hoge noten.’ De recensent besloot zijn verhaal met de mededeling dat Scholl zich manifesteerde als een natuurlijke verhalenverteller die zijn publiek op warme wijze inpakt.

Scholl pakt zijn publiek warm in
Op zijn nieuwe cd werkt Andreas Scholl samen met de Accademia Bizantina van Stefano Montanari. En dat klikt. Scholl beschouwt het musiceren met de Italiaanse musici als een groot plezier. Voor de cd stelde hij een selectie samen met liederen die hij al op zijn repertoire had, maar voegde er daarnaast een aantal later ingestudeerde stukken aan toe. ‘Musick for a while’ is erop te vinden, een persoonlijke favoriet van Scholl. Ook het theater komt aan bod, met fragmenten uit King Arthur en The fairy queen. Voor puristen is het misschien vloeken in de kerk, maar op de cd is ook het even indrukwekkende als bekende lamento van Dido ‘When I am laid in earth’ te vinden. Voor wie Scholl live wil bewonderen: er staat een tournee met de Accademia op stapel.

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht