Nice' n' Easy

0190758251523

Titel Nice' n' Easy
Artiest Quasthoff, Thomas
Artikel nr. 002515219075
EAN Code 0190758251523
Aantal CD's 1
Label OKEH
Releasedatum 2018-05-17
# Titel & Artiest Tijd
1 Nice 'N' Easy (Official Music Video) — Quasthoff, Thomas 003:37
2 Body and Soul — Quasthoff, Thomas Feat. Brönner, Till 006:27
3 But Not for Me — Felsch, Fiete 005:42
4 Moonglow — Quasthoff, Thomas 003:57
5 Cry Me a River — Quasthoff, Thomas 004:52
6 Some Enchanted Evening — Quasthoff, Thomas 006:34
7 I Remember You — Quasthoff, Thomas 006:08
8 I've Got the World On a String — Quasthoff, Thomas Feat. Brönner, Till 003:30
9 Stardust — Quasthoff, Thomas 003:47
10 Willow Weep for Me — Quasthoff, Thomas 004:25
11 Too Close for Comfort — Quasthoff, Thomas 004:13
12 Imagine — Quasthoff, Thomas 005:42

AANGENAAM KLASSIEK 2019

Nadat Thomas Quasthoff in 2012 het opera- en concertpodium vaarwel zei, heeft hij niet stil gezeten. Hij is actief als acteur, verteller, cabaretier en jazzzanger. Hij toerde met een eigen trio en nam platen op. Met zijn jongste cd, Nice ’N’ Easy, ging zijn wens met een bigband te werken in vervulling. Schitterende arrangementen van klassiekers als Nice ’N’ Easy, Body and Soul, Cry me a River en zelfs John Lennons Imagine kinken met de stem van Quasthoff alsof Sinatra even uit de dood is opgestaan. ‘Een streling voor de zintuigen’, vond JazzZeitung.

Klassieke Zaken 5-2019

SPECIAL

Dat Thomas Quasthoff niet heeft stilgezeten sinds hij in 2012 zijn klassieke zangcarrière beëindigde is wellicht niet bij iedereen bekend. De gelauwerde bas-bariton is actief als verteller, acteur en cabaretier en ook als jazzzanger. Zijn nieuwe cd Nice ’n’ easy is niet zijn eerste jazzalbum, maar wel zijn debuut met bigband.

Bijna vier decennia lang was de Duitse zanger Thomas Quasthoff een veelgevraagde bas-bariton. Quasthoff heeft een bloeiende zangcarrière gehad met optredens over de hele wereld, samen met topdirigenten als Claudio Abbado, Mariss Jansons, Simon Rattle en Bernard Haitink. Toen hij in 2012 bekend maakte dat hij om medische redenen een punt zette achter zijn carrière liet hij meteen weten dat hij niet helemaal van het podium zou verdwijnen. ‘Mijn gezondheid laat het me niet langer toe om aan de hoge standaard te voldoen die ik altijd voor mijn kunst en mijzelf gesteld heb’, zei Quasthoff destijds. ‘Ik heb erg veel te danken aan dit prachtige vak en stop zonder een spoor van bitterheid. Integendeel, ik zie uit naar de nieuwe uitdagingen die nu mijn leven binnenkomen.’ Inmiddels weten we wat hij daarmee bedoelde: hij is zangdocent aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn, hij geeft regelmatig masterclasses en lezingen en daarnaast is hij actief als verteller, acteur en cabaretier. En hij zingt nog steeds, al heeft hij het klassieke repertoire vervangen door jazzmuziek.

Voor de opnames van Nice ’n’ easy dook Thomas Quasthoff begin 2018 een week lang de studio in met de NDR Bigband (het radio-jazzorkest uit Hamburg) en de gerenommeerde jazzmusici Frank Chastenier (piano), Dieter Ilg (bas), Wolfgang Haffner (drums) en Till Brönner (trompet). Met deze jazzmusici heeft Quasthoff al veel vaker opgetreden, maar het is de eerste keer dat hij samenwerkt met een bigband. Hij zingt twaalf jazzstandards, waaronder Stardust, Cry Me a River, Some Enchanted Evening, But not for me en Body and Soul. Bepaald geen nieuw repertoire voor Quasthoff, want al tijdens zijn studie zong hij in jazzclubs en ook daarna bleef jazz altijd een grote passie.

De originele, rijk georkestreerde arrangementen zijn afkomstig van de Duitse jazzmusicus, dirigent en componist Jörg Achim Keller. Quasthoff noemt Keller een klanktovenaar: ‘Keller weet precies welke kleuren hij nodig heeft om mijn lage stem te ondersteunen, en hij heeft veel houtblazers ingezet. Normaal gesproken hoor je meestal geen hobo en hoorn in een bigband, en een tuba is ook zeldzaam.’ Keller is even enthousiast over de samenwerking: ‘Ik heb voor de arrangementen van deze cd-opname een paar complexe dingen gedaan die ik niet zomaar voor iedere jazzzanger zou doen (…), zoals de vele abrupte toonsoortwisselingen.’ Volgens Keller heeft Quasthoff zijn stem zo goed onder controle dankzij zijn training als klassiek zanger. ‘Maar hij zingt jazz niet met een klassieke stem. Je hoort meteen dat hij jazzmuziek begrijpt en dat hij veel ervaring heeft. Zijn liefde voor jazz en popmuziek is onderdeel van zijn DNA.’ Het resultaat van Quasthoffs debuut met bigband is uiterst aantrekkelijk: twaalf spannende nieuwe versies van bekende jazzklassiekers in een relaxte, swingende en loepzuivere uitvoering.

Noortje Zanen (3-2018)

  • cover
  • cover

Terug naar het overzicht