Terug naar het overzicht
cover
Hahn / Duparc / Chausson Néère
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Hahn / Duparc / Chausson

Néère

3760014192159

Componist Hahn / Duparc / Chausson
Titel Néère
Artiest Gens, Véronique / Manoff, Susan
Artikel nr. 0000215ALPHA
EAN Code 3760014192159
Aantal CD's 1
Label ALPHA
Releasedatum 2015-10-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Néère — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 003:16
2 Trois jours de vendange (Je l'ai rencontrée) — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 003:30
3 Chanson triste (Dans ton coeur) — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 002:52
4 Romance de Mignon — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 004:10
5 Phidylé — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 005:14
6 Nr. 1 Nanny — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 002:30
7 Nr. 2 Le charme — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 001:26
8 Nr. 3 Les papillons — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 001:20
9 Nr. 4 La dernière feuille — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 002:29
10 Nr. 5 Sérénade italienne — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 001:49
11 Nr. 6 Hébé — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 002:28
12 Nr. 7 Le colibri — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 002:50
13 Quand je fus pris au pavillon — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 001:13
14 Le Rossignol des lilas (O premier rossignol) — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 002:00
15 A Chloris (S'il est vrai) — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 003:00
16 La chanson bien douce — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 002:25
17 Le temps des lilas — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 004:28
18 Lydé — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 002:31
19 Tyndaris — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 001:43
20 Au pays où se fait la guerre — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 005:07
21 L'Invitation au voyage (Mon enfant, ma soeur) — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 003:56
22 Pholoé — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 001:27
23 Phyllis — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 002:56
24 Le printemps — GENS,VERONIQUE/MANOFF,SUSAN 001:32

Aanbevolen door...

De diepgaande poëzie van dichters als Leconte De Lisle, Gautier en Baudelaire vormde een bron van inspiratie voor componisten tijdens de belle époque, eind negentiende eeuw. Zo ook voor Reynaldo Hahn, Ernest Chausson en Henri Duparc op deze nieuwe cd. De Franse ‘mélodie’ heeft weinig verfraaiing nodig, en Véronique Gens en Susan Manoff voelen dat uitstekend aan. Met haar punctuele poëtische dictie weet Gens de nauwgezette relatie tussen tekst en compositie binnen de Franse liedkunst zeer fraai te verklanken. De nasaliteit die inherent is aan de Franse taal klinkt bij de geboren Française natuurlijk en vrij. Pianiste Manoff kent de marge van de maat maar al te goed en voegt zich daarbinnen stijlvol naar Gens.

Broekmans & van Poppel, Amsterdam
Noëlle Roos, verkoper (6-2015)


Op haar nieuwe cd verlaat Véronique Gens het toneel van tragische operaheldinnen. Ze zoekt de intimiteit op van de ‘mélodie’, het Franse liedgenre dat zijn bloeitijd heeft beleefd in de tweede helft van de negentiende eeuw. Gedichten van Gautier, Baudelaire en Verlaine klinken van zichzelf al als muziek in de oren, maar in deze zettingen krijgt hun poëzie echt vleugels. Duparc reikt het hoogst, onder meer met zijn vroege Chanson triste en zijn fantastische L’invitation au voyage, maar ook de ‘mélodies’ van Chausson zijn niet te versmaden en het neobarokke À Chloris van Reynaldo Hahn is onweerstaanbaar. De stem van de 49-jarige sopraan is in de loop van de tijd voller geworden, rijker geschakeerd in het timbre, ook wat meer gevoileerd, zodat zij de melancholieke ondertoon van veel liederen het nodige reliëf kan geven. Met haar voortreffelijke dictie is zij een ideale vertolkster van dit repertoire. Susan Manoff begeleidt haar zorgvuldig, maar in de opname treedt deze pianiste iets te veel op de voorgrond. Am I too loud? is de titel van de memoires van de befaamde begeleider Gerald Moore. De producer zou ze eens moeten lezen.

Eddie Vetter (6-2015)

LABELPORTRET

Innovatief label
Met volle kracht ertegenaan, is het devies van het Franse label Alpha Classics. Explosief groeien en een groter deel van de markt veroveren. Geen spoor van twijfel over de toekomst van de klassieke cd. Alleen al voor dit najaar zijn zo’n vijfentwintig nieuwe uitgaven voorzien.

Talloze nieuwe ensembles en solisten zullen worden ingelijfd. Sterker nog, er wordt zelfs een oogje geworpen op andere labels. De nieuwe man van Alpha Classics komt van het label Naïve. In zijn kielzog zijn grote namen meegetrokken. Die krijgen onderdak bij een ambitieus label dat als geen ander de boer op gaat.

Een label dat een fusie aanging met Zig-Zag Territoires, het Franse kwaliteitslabel dat jarenlang zoveel schitterende opnamen uitbracht, met grote namen als de onvolprezen Jos van Immerseel, het Belcea Quartet (van de spraakmakende complete Beethovenkwartetten), Nelson Goerner, François-Frédéric Guy, het Filharmonisch Orkest van Luxemburg en vele anderen. De kroonjuwelen uit dat enorme bestand zullen in heruitgave verschijnen, gedistribueerd door Outhere, dat als ‘parent label’ van Alpha Classics fungeert.

Toen Alpha in 1999 ten doop werd gehouden waren de ambities meteen duidelijk. Met minder dan absoluut toptalent werd geen genoegen genomen. Een hele reeks musici kwam model te staan voor het kwaliteitsniveau, zoals sopraan Véronique Gens, bariton Georg Nigl en alleskunner Andreas Staier. Vele nieuwelingen die hun sporen aantoonbaar hebben verdiend zullen hierna hun intrede doen, zogezegd een nieuwe generatie. Pianiste Anna Vinnitskaja bijvoorbeeld, die met Kremerata Baltica concerten van Sjostakovitsj opneemt. Het Quatuor Voce maakt een Mozart-cd. Sopraan Mari Eriksmoen schittert op een cd met negentiende-eeuws liedrepertoire. Zo kunnen we nog even doorgaan.

Inmiddels bouwt het nieuwe Alpha Classics gestaag aan de repertoire-uitbreiding. Het oude Alpha mag van oorsprong sterk de nadruk hebben gelegd op barokmuziek, het nieuwe wil als het even kan de gehele muziekgeschiedenis gaan omvatten. Daarom zijn contacten aangeknoopt met Ensemble Intercontemporain en bijvoorbeeld ook met Peter Eötvös. Overal ter wereld strekt Alpha Classics de voelhoorns uit, op zoek naar toptalent en originele invalshoeken. In ons land is dat niet ongemerkt voorbijgegaan. Zo zullen volgend jaar projecten worden opgestart met zangeres Barbara Hannigan, alsmede met het Nederlands Kamerkoor, wat ongetwijfeld zal leiden tot oorstrelende producties met een innovatief programma. Het van het label Ricercar bekende oudemuziekensemble Vox Luminis uit België komt in november met een Bach-cd.

Zo zit Alpha Classics boordevol initiatieven. De uitgaven beperken zich trouwens niet tot cd of digitale luistermogelijkheden. Net als veel andere labels neemt het een nostalgische duik in het verleden: de ouderwetse maar tegelijk tijdloze lp krijgt nieuw leven ingeblazen. Inmiddels is daar voorzichtig een markt voor ontstaan, verrassend genoeg ook bij jongeren. Dit najaar verschijnen diverse opnamen op vinyl. Even afwachten natuurlijk hoe dat loopt, maar het tekent de innovatieve atmosfeer die bij het label heerst. Nieuwe musici, fusies, nieuw repertoire – hier zijn krachten actief die de wereld van de klassieke cd nieuw elan bezorgen. We gaan er in de nabije toekomst vast nog heel veel over horen.

Jos van der Zanden (KZ 6-2016)

Voor info zie outhere-music.com.

  • cover
  • cover

Terug naar het overzicht