Terug naar het overzicht
cover
Erkki-Sven TUUR Mythos
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Erkki-Sven TUUR

Mythos

3760014195952

Componist Erkki-Sven TUUR
Titel Mythos
Artiest Estonian Festival Orch.
Dirigent Jarvi, Paavo
Artikel nr. 0000595ALPHA
EAN Code 3760014195952
Aantal CD's 1
Label ALPHA
Releasedatum 2020-03-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Symphony No. 9 "Mythos" - Dedicated to Paavo Järvi — Estonian Festival Orchestra; Florian Donderer; Paavo Järvi 034:11
2 Incantation of Tempest — Estonian Festival Orchestra; Florian Donderer; Paavo Järvi 004:17
3 Sow the Wind — Estonian Festival Orchestra; Florian Donderer; Paavo Järvi 021:19

Het uitstekende Estonian Festival Orchestra nam dit programma mee op zijn eerste Europese tournee in 2018. Tüürs Negende symfonie ging dat jaar in première ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de onafhankelijke Republiek Estland en is opgedragen aan dirigent Paavo Järvi, net als de componist een ‘Baltische ziel’ en de ideale interpreet van deze muziek. De titel Mythos heeft betrekking op “oude mythen over de oorsprong, herkomst en groei naar zelfstandigheid van de Estlandse natie, binnen de context van de lange geschiedenis van Fins-Oegrische volkeren en de natuur van het Balticum”, aldus Erkki-Sven Tüür (1959). We kennen hem als een componist die met indringende energie de elementen te lijf gaat. Hij schept grote, gelaagde klankwerelden die continu van karakter wisselen, waardoor een fascinerende evocatie van oerkrachten in de natuur ontstaat. Melodie, harmonie, ritme en instrumentatie ondergaan allerlei transformaties, van ijle windvlagen tot massieve klankblokken, en weer terug, en weer verder. Deze geraffineerd vormgegeven, vitale, oerspannende muziek neemt steeds weer als vanzelf een radicale wending. Aan Incantation of Tempest uit 2004 en Sow the Wind... uit 2015 kun je goed horen dat ook die werken worden voortgedreven door dezelfde natuurkrachten die uiteindelijk landden bij Mythos. Indrukwekkend.

Gerard Scheltens (Klassieke Zaken 2-2020)

KLASSIEK VOOR KIDS

Geen school
Half april tikte ik dit stukje op. De scholen waren toen dicht. Vervelend voor jullie, je ouders en voor de harde werkers op school die naar jullie verlangden. Let op. Hier komt een advies: ‘Als je geen invloed hebt over de situatie waar je in zit, laat je dan niet meeslepen in een draaikolk naar beneden. Zet jezelf in je eigen bubbeltje.’
Ik had een interviewtje in Magazine van de Volkskrant over mijn Muzikaal Medicijnkastje.* Muziek om er weer tegenaan te kunnen. Jullie hebben vast wel muziek die je opvrolijkt. Onder de muzikale dokters die mij de best werkende medicijnen sturen, verloot ik cd’tjes.

Kreeg een mailtje naar aanleiding van mijn vorige stukje over de Kindermuziekweek: “Beste Edwin, ik weet niet of ik te oud ben om te reageren op uw oproep in Klassieke Zaken, ik ga er zeker iets met mijn kleinkinderen mee doen. […] Vriendelijke groeten, Ari te Enkhuizen.”
HOERA! Ari heeft het begrepen. Niemand is te oud om te reageren! Kom op, geachte lezers: mailen maar! De 11de mailer krijgt een setje cd’s.
In de vorige Klassieke Zaken las ik bij een cd ‘Oerspannend’. Dat wilde ik horen. Cd’tje besteld.

Cd klassiek
Mythos.* Componist Erkki-Sven Tüür. Hij komt uit Estland. Inderdaad oerspannend. Geheimzinnig. Onheilspellend. Je Fantasieknop gaat tollend in het rond.
Track 1. Welk instrument hoor je op 2’51”? 12’48” Daar komen ze aan! 24’24” Een woodblock. 33’01” Een geweldig crescendo. Track 3. 13’43” Wat daar gebeurt!

Cd jazz
Chimes of Freedom - Lynne Arriale. Pianist. Haar 15de cd.
Zij swingt geweldig. Ook eigen composities. Gastvocaliste is de verrassende K.J. Denhert. Wat een stem. Zij zingt onder andere American Tune, oorspronkelijk een 17e-eeuwse hymne, onder meer door Bach gebruikt in de Matthäus-Passion. De Nederlandse bassist Jasper Somsen speelt bas (goed opgenomen) en is de medeproducer.

Boek
Het onwijs grote Filosofie Doeboek geschreven door filosoof Sabine Wassenberg. Een ‘quarantaine’-boek. Al heel lang geleden stelde ik voor dat in het basisonderwijs een uurtje filosofie gegeven werd. Samen al pratend leren nadenken. Lekker doorvragen: Waarom? Hoe weet je dat? Is dat echt zo? Leg eens uit. Wat is daarvoor je argument?
Raadsels (met de oplossing). Filosofische recepten. En mijn vrienden Socrates en Seneca komen voorbij. Veel geestige plaatjes. Boek voor alle (!) leeftijden.
Ik heb er veel van geleerd. Wat dacht je van dit zinnetje: “Ik weet het zeker, denk ik.”

Mailen naar: edwinrutten@edwinrutten.nl. Alle Leeftijden welkom.
Iedere mailer krijgt de intussen felbegeerde KKZ Oorkonde.*

Nou dág!
Edwin Rutten (Klassieke Zaken 3-2020)

PS. De Volkskrant: www.edwinrutten.nl. Bij NIEUWS. Muzikaal medicijnkastje.
PPS. Zoek maar eens op Muziek en Mythologie. Mooie dingen.
PS. “Zeg Edwin, beantwoord je altijd elke mail?” Jazeker wel!

  • ALPHA595 COVER
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht