Terug naar het overzicht
cover
Glass, Ph. Musical Offering
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Glass, Ph.

Musical Offering

0801837605211

Componist Glass, Ph.
Titel Musical Offering
Artiest Deutekom, Feiko - piano
Artikel nr. 0006052OMM
EAN Code 0801837605211
Aantal CD's 1
Label ORANGE MOUNTAIN MUSIC
Releasedatum 2020-02-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Facades — Feico Deutekom 006:42
2 Movement I — Feico Deutekom 002:50
3 Movement II — Feico Deutekom 001:41
4 Movement III — Feico Deutekom 002:11
5 Movement IV — Feico Deutekom 002:13
6 Distant Figure - Passacaglia — Feico Deutekom 014:00
7 Etude No. 16 — Feico Deutekom 005:50
8 Offering — Feico Deutekom 009:45
9 Overture / Scene 1 — Feico Deutekom 003:34
10 Overture / Scene 11a — FEICO DEUTEKOM 005:07
11 Scene 7 — FEICO DEUTEKOM 005:43
12 Etude No. 20 — Feico Deutekom 010:21

AANBEVOLEN DOOR...

Het lijkt onwaarschijnlijk: een jonge breakdancer die er zo sexy uitziet dat hij door grote modehuizen wordt gevraagd om als model te poseren en die tegelijkertijd een van ‘s werelds beste klassieke countertenors is - en toch kan het: Jakub Józef Orlinski, een in Polen geboren Fransman, is niet alleen gezegend met een onweerstaanbaar uiterlijk maar ook met een hemelse stem. Op zijn net uitgekomen tweede cd, Face D’Amore, lijkt die stem nog meer gegroeid, dieper geworden, ronder, warmer, nog los van de uitgekiende muziekkeuze die Orlinski heeft weten te maken. Voorbij komen werken van Cavalli, Bononcini, Hasse, Predieri, Alessandro Scarlatti en vooral Händel, met van de laatste een paar adembenemende aria’s. Voor wie op dit moment cool, sexy, woke en totaal up-to-date wil zijn, en toch gewoon wil genieten van de mooist gezongen barokmuziek: een aanrader!

De Algemene Boekhandel
David Apollonius Coppoolse (Klassieke Zaken 2-2020)

INTERVIEW

Een KEMA-KEUR van Philip Glass
Nadat Feico Deutekom debuteerde met de piano-cd FEICO SOLO, mag hij zijn nieuwe cd meteen een mijlpaal noemen. De geheel aan het werk van Philip Glass gewijde Musical Offering verscheen op het prestigieuze Orange Mountain Music-label van Philip Glass. Feico Deutekom over de weg naar het ‘KEMA-KEUR’ van de meester zelf.

“Ik ben van jongs af aan liefhebber van de muziek van Glass”, verklaart Feico Deutekom direct. “Ik ging consequent naar zijn concerten in Nederland en wilde zijn werk uitvoeren. Omdat ik naast pianist ook zanger ben, richtte ik een koor op, het Attacca Ensemble. We hebben veel mooie muziek uitgevoerd van componisten als Arvo Pärt, David Lang en natuurlijk Philip Glass.” De uitvoeringen van het koor bereikten ook Rob Malasch, Glass-adept en organisator van vele concerten van het Philip Glass Ensemble in Nederland. Hij nodigde het koor uit, en daarmee begon een persoonlijke band te ontstaan tussen Glass en Deutekom.

“Via het koor kwam ik weer terug bij de piano”, beschrijft Deutekom zijn weg. “Het is nu eenmaal makkelijker om concerten met één persoon te organiseren dan om dertig agenda’s gelijk te krijgen.” Er lag een plan om een cd met het koor op te nemen, maar op een gegeven moment stelde Jakko van der Heijden, de man achter de concerten in de Zeeuwse Concertzaal en Zefir Records, voor een solo-cd op te nemen. Dat werd SOLO. Omdat die cd veel enthousiaster ontvangen werd dan Deutekom verwachtte, ontstond het plan om een volledige Glass-cd op te nemen. Deutekom wilde daarbij alleen niet weer een cd met de bekende pianowerken van Glass op de markt brengen. Daarom besloot hij, naast een enkele recente compositie voor piano zoals Distant Figure, vooral eigen bewerkingen op te nemen van andere stukken zoals Facades, Offering en muziek uit de theatervoorstelling Company die Glass zelf al eens omvormde tot zijn Tweede strijkkwartet. “De bewerkingen ontstonden uit de behoefte om deze stukken zelf te spelen”, verklaart Deutekom zijn keuzes.

“Het mooie van veel Glassmuziek is dat deze circulair is, kleine elementen die als scharnierpunten en radartjes in elkaar grijpen, en geen lineaire ontwikkeling laat horen zoals een sonate van Mozart. Het zijn stukken die bewerkt voor piano de essentie van een groot deel van het compositieproces van Glass blootleggen. In een stuk als Facades werkt Glass in blokjes. Hij is een soort Lego-architect die met verschillend gekleurde stenen zijn muzikale gebouwen creëert.”

Daarom wordt hij tegenwoordig ook zo omarmd, aldus Deutekom. “Het is muziek die refereert aan de doordachte constructie van de klassieke wereld, maar de directheid uitstraalt van de popmuziek. Zijn werk is herkenbaar en komt in één klap binnen. Het is dat puur sensuele van de klank dat trekt.”

Dat herkende Glass ook in de bewerkingen van Deutekom. Hij aarzelde niet en nodigde de pianist uit de cd Musical Offering op zijn eigen Orange Mountain Music (OMM) uit te brengen. “Er zit een aardige promotionele kant aan”, bekent Deutekom. “Ik voel mij bovendien opgenomen in de groep van musici die veel Glass uitvoeren. Dat leidde tot fijne muzikale relaties, zoals met Lavinia Meijer en Maki Namekawa. Het voelt echt als een KEMA-KEUR; het is wat Glass aangaat voor een uitvoerend musicus het hoogst haalbare om tussen OMM-musici te mogen staan.”

Paul Janssen (Klassieke Zaken 1-2020)

  • Feico digipakcover 300dpi
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht