Terug naar het overzicht
cover
Mozart, W.A. Mozart Plus
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Mozart, W.A.

Mozart Plus

0190759190524

Componist Mozart, W.A.
Titel Mozart Plus
Artiest Peretyatko, Olga / Sinfonieorchester Basel
Dirigent Boltorn, Ivor
Artikel nr. 001905219075
EAN Code 0190759190524
Aantal CD's 1
Label SONY CLASSICAL
Releasedatum 2019-02-07
# Titel & Artiest Tijd
1 Ombra cara, amorosa — PERETYATKO, OLGA 003:31
2 Io resto sempre a piangere — PERETYATKO, OLGA 002:49
3 Finito è il mio tormento — PERETYATKO, OLGA 003:33
4 Chi sà, chi sà, qual sia (Arie zu da Pontes Il burbero di buon cuore) KV 582 — PERETYATKO, OLGA 003:19
5 Vado, ma dove? O Dei! (Arie zu Martin y Solers Il burbero di buon cuore) KV 583 — PERETYATKO, OLGA 004:21
6 Infelice ad ogni istante — PERETYATKO, OLGA 003:43
7 Welcher Wechsel herrscht in meiner Seele — PERETYATKO, OLGA 002:08
8 Traurigkeit ward mir zum Lose — PERETYATKO, OLGA 006:39
9 Martern aller Arten — PERETYATKO, OLGA 009:10
10 Giusto ciel, che conoscete — PERETYATKO, OLGA 004:04
11 E Susanna non vien! — PERETYATKO, OLGA 001:46
12 Dove sono i bei momenti — PERETYATKO, OLGA 004:45
13 Or sai chi l'onore — PERETYATKO, OLGA 002:55
14 Non più di fiori — PERETYATKO, OLGA 007:08

SPECIAL

Mozart en tijdgenoten uitgelicht door Olga Peretyatko
Mozarts opera-aria’s hebben geen introductie nodig en kunnen altijd en overal op belangstelling van muziekliefhebbers rekenen, vooral als ze door zangers als de internationaal steeds bekender wordende Olga Peretyatko uitgevoerd worden. Welke Mozart-aria’s tot de favorieten van deze veelgevraagde sopraan behoren en hoe ‘haar’ Mozart klinkt, valt te beluisteren op Peretyatko’s nieuwe album bij Sony.

Mozart+ is Olga Peretyatko’s zesde cd, en tevens de tweede waar ze samen met het Sinfonieorchester Basel onder leiding van Ivor Bolton aan werkte. Op Peretyatko’s nieuwe album klinkt niet alleen Mozart, zoals de cd-titel Mozart+ al doet vermoeden. Waar menig zangeres de handen vol heeft aan Mozarts veeleisende muziek, gaat deze Russin een stapje verder door naast het bekende repertoire ook plaats voor Mozarts oudere collega’s en tijdgenoten te maken.

Na La Bellezza Del Canto, Arabesque, Rossini!, Russian Light en haar recentste opname The Secret Fauré maakte de zangeres een muzikale selectie uit veertien aria’s van Mozart en tijdgenoten. Bij Mozart viel de keuze op de beroemde aria’s en recitatieven uit Die Entführung aus dem Serail, Le nozze di Figaro, Don Giovanni en La clemenza di Tito, stuk voor stuk horend tot Peretyatko’s geliefde operarepertoire dat haar al jaren na aan het hart ligt. Met het toevoegen van twee aria’s die Mozart in 1789 speciaal voor de uitvoering van de opera Il burbero di buon cuore van Vicente Martín y Soler componeerde, én de minder bekende aria Infelice ad ogni istante van Soler zelf, richt Peretyatko zich op de operamuziek uit de jaren 1770-1780. Naast Soler biedt Mozart+ de luisteraar gelegenheid om ook de zo goed als vergeten aria’s uit Tommaso Traetta’s Antigona en Giovanni Paisiello’s Il barbiere di Siviglia te leren kennen. Geen onbekende namen voor Mozart en zijn publiek, en zeker interessant om opnieuw in het zonnetje gezet te worden.

Dit achttiende-eeuwse repertoire past bovendien uitstekend bij Peretyatko’s sprankelende stem, die de Duitse radio BR Klassik onlangs heel treffend met ‘een licht veertje’ vergeleek. Volgens dit radiostation wordt men van het luisteren naar deze zangeres alleen al gelukkig. Niet voor niets kreeg de cd Russian Light, die Peretyatko met het Oeral Philharmonisch Orkest onder leiding van Dmitri Liss opgenomen heeft, de Duitse OPUS Klassik 2018 Award in de categorie ‘solo recording / vocal of the year’.

Zelf wordt de uit Sint-Petersburg afkomstige en in Italië woonachtige Olga Peretyatko gelukkig van zingen en van de mogelijkheid om zich steeds nieuw repertoire eigen te maken. Als klein meisje zong ze al in het kinderkoor van het Mariinski Theater in haar geboortestad en genoot ze van de operavoorstellingen die ze mee mocht maken. Na haar studie aan de Hanns Eisler-Hochschule für Musik in Berlin maakte ze deel uit van de Internationale Opera Studio van de Staatsoper Hamburg. Het winnen van de tweede prijs van Plácido Domingo’s Operalia Competition in 2007 opende de deuren van operatheaters over de hele wereld. Nederlandse operaliefhebbers herinneren zich haar Amsterdamse DNO-debuut in januari 2012 als de Nachtegaal in De Nachtegaal en andere fabels van Stravinsky en haar overtuigende Donna Fiorilla in Rossini’s Il Turco in Italia, slechts enkele maanden later. Dit laatste optreden bezorgde Peretyatko de Prix d’Amis 2011-2012 van de Vereniging Vrienden van De Nederlandse Opera.

Inmiddels rekent Peretyatko de Weense Staatsopera, Opera Monte Carlo, La Fenice in Venetië, Opéra Bastille in Parijs, La Monnaie in Brussel, het Teatro alla Scala in Milaan, het Teatro Real in Madrid en de Metropolitan Opera in New York tot haar vaste podia. Alleen dit seizoen al is de sopraan te gast in Mozarts Don Giovanni en Donizetti’s Lucia di Lammermoor in de Weense Staatsoper. Ook is zij te horen als Leila in Bizets Les Pêcheurs de Perles in het China National Center for Performing Arts te Beijing en als Anna Bolena in de gelijknamige opera van Donizetti bij Opéra Royal de Wallonie te Luik. Haar repertoire reikt van Händel, Mozart en Rossini tot Wagner, Strauss en Stravinsky. Nu Olga Peretyatko haar favoriete Mozartrepertoire op cd vastgelegd heeft, brengt ze het verder ten gehore in concerten.

Olga de Kort (1-2019)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht