Terug naar het overzicht
cover
Bach, Johann / Bach, Johann Christoph / Bach Johann Michael Motetten - Vox Luminis
€ 31,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Bach, Johann / Bach, Johann Christoph / Bach Johann Michael

Motetten - Vox Luminis

5400439003477

Componist Bach, Johann / Bach, Johann Christoph / Bach Johann Michael
Titel Motetten - Vox Luminis
Artiest Vox Luminis
Dirigent Meunier, Lionel
Artikel nr. 0000347RIC
EAN Code 5400439003477
Aantal CD's 2
Label RICERCAR
Releasedatum 2015-05-01

Vox Luminis legt Bachs inspiratie bloot

Vox Luminis is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de beste vocale ensembles voor oude muziek. Het gezelschap heeft een heel eigen geluid, gekenmerkt door helderheid en expressiviteit. Op de nieuwe dubbel-cd klinken Johann, Johann Michael en Johann Christoph Bach.

Opgericht in 2004, door een aantal jonge zangers die voor het merendeel studeerden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, heeft het internationaal samengestelde ensemble Vox Luminis – sinds 2009 gevestigd in Namen – een grote reputatie op het gebied van de vocale muziek uit de zestiende en zeventiende eeuw. Vox Luminis is geen koor maar ook geen enkelvoudig bezet vocaal ensemble: het zit ertussenin. Er zijn tien kernleden en het gezelschap kan naar believen worden uitgebreid.

In Nederland kennen we Vox Luminis, behalve van zijn cd’s – alle verschenen bij Ricercar – van zijn optredens op het Festival Oude Muziek. Dit jaar zal het gezelschap zelfs ‘ensemble in residence’ zijn op het festival dat in zijn geheel is gewijd aan Engelse muziek. Maar op de nieuwe cd gaat het om motetten van Johann, Johann Michael en Johann Christoph Bach. Deze drie ooms van Johann Sebastian waren belangrijke figuren in het Thüringse muziekleven, net als veel andere leden van de familie Bach vóór Johann Sebastian.

De Bachfamilie bezette aan het eind van de zeventiende eeuw zo’n beetje alle muzikale posten in Thüringen. De familieleden die we nu kennen zijn alleen die waarvan composities zijn overgeleverd, maar de familie Bach was veel groter. Er werd wel gezegd dat in Thüringen de naam Bach gelijk stond aan het woord muziek. Andere musici kwamen er gewoon niet aan te pas. Johann Sebastian heeft altijd veel belang gehecht aan de muziek van zijn oudere familieleden, hij verzamelde die in zijn Altbachisches Archiv, en hij heeft er veel van geleerd en er veel inspiratie uit geput.

Vox Luminis brengt nu op een rijkgevulde dubbel-cd alle motetten bijeen van de genoemde drie ooms van Johann Sebastian. Die stonden dan weer model voor de zes motetten BWV 225-230 van Bach zelf. Bachs ooms gebruikten, net als hun neef, in hun motetten een dubbelkorige techniek die in de zeventiende eeuw nog wel, maar in de achttiende eeuw eigenlijk al niet meer zo in zwang was. De dubbelkorigheid was door Heinrich Schütz uit Venetië meegenomen naar Duitsland en heeft daar gedurende de hele zeventiende eeuw nog gebloeid. De oudere leden van de Bachfamilie werden dus geheel in die traditie opgeleid. Maar toen Johann Sebastian Bach zijn zes motetten schreef was de dubbelkorige stijl ook in Duitsland al verdwenen. Bach greep zoals bekend echter graag terug op oudere vormen. Iets van zijn genialiteit horen we ook in de motetten van zijn ooms die over het algemeen wat compacter zijn. Het zegt wel iets dat een aantal van deze motetten lange tijd aan Bach zelf is toegeschreven.

Vox Luminis is wendbaar en krachtig in deze uitvoeringen en blijft ook in de achtstemmige polyfone gedeelten optimaal verstaanbaar. Het genie van Johann Sebastian Bach is, zo blijkt uit deze prachtige nieuwe uitgave, absoluut niet zomaar uit de hemel komen vallen.

Marcel Bijlo (3-2015)

Vox Luminus
Festival Oude Muziek, Utrecht
28 augustus t/m 6 september
Voor meer info zie oudemuziek.nl

  • ric 347 cover hd 300dpi
  • cover
  • cover

Festival Oude Muziek Utrecht 2015

> za 29 aug 20.00 uur, TivoliVredenburg Grote Zaal - Purcell: Funeral Sentences
> ma 31 aug 20.00 uur, TivoliVredenburg Grote Zaal - Purcell: King Arthur
> wo 2 sept 17.00 uur, Pieterskerk - Light and shadow: anthems van Tallis, White, Sheppard
> vr 4 sep 17.00 uur, Geertekerk - The Triumphs of Oriana

Voor meer informatie zie oudemuziek.nl.

Terug naar het overzicht