Terug naar het overzicht
cover
Various Morning Star
€ 14,99 € 24,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Morning Star

0034571284040

Componist Various
Titel Morning Star
Artiest The Gesualdo Six
Dirigent Owain Park
Artikel nr. 7128404132560
EAN Code 0034571284040
Aantal CD's 1
Label HARMONIA G - O HYPERION
Releasedatum 2023-12-01
# Titel & Artiest Tijd
1 III. The Three Kings — The Gesualdo Six; Owain Park 002:47
2 Ecce advenit — The Gesualdo Six; Owain Park 003:09
3 Maria wallt zum Heiligtum — The Gesualdo Six; Owain Park 003:28
4 Ecce advenit — The Gesualdo Six; Owain Park 005:26
5 Omnes de Saba venient — The Gesualdo Six; Owain Park 003:07
6 In winter's house — The Gesualdo Six; Owain Park 006:00
7 Mirabile mysterium — The Gesualdo Six; Owain Park 003:59
8 I. Here is the little door — The Gesualdo Six; Owain Park 004:18
9 Alleluia. Vidimus stellam — The Gesualdo Six; Owain Park 002:42
10 I. Magi veniunt ab oriente — The Gesualdo Six; Owain Park 003:12
11 II. Magi videntes stellam — THE GESUALDO SIX OWAIN PARK 003:46
12 Morning star — The Gesualdo Six; Owain Park 002:41
13 There is no rose — The Gesualdo Six; Owain Park 003:09
14 Reges Tharsis — The Gesualdo Six; Owain Park 002:08
15 Tribus miraculis — The Gesualdo Six; Owain Park 003:18
16 O send out thy light — The Gesualdo Six; Owain Park 002:38
17 Vidimus stellam — The Gesualdo Six; Owain Park 000:59
18 In Mary's love — The Gesualdo Six; Owain Park 005:06
19 I. Illuminare, Jerusalem, quia venit lumen tuum — The Gesualdo Six; Owain Park 003:35
20 II. Filii tui de longe venient — THE GESUALDO SIX OWAIN PARK 003:13
21 Bethlehem, of noblest cities - Stuttgart — The Gesualdo Six; Owain Park 002:57

De klank van Kerst
Het is met de kerstdagen in aantocht altijd fijn om weer wat nieuwe cd’s in huis te hebben die de geur van dennennaalden en glühwein van een bijpassende klank kunnen voorzien. Voor dit jaar kunt u de zoektocht staken en onverwijld Morning Star aanschaffen. Deze nieuwe cd van The Gesualdo Six, het a-capellamannensextet dat de sterren van de hemel zingt, ademt kerst in elke noot. Of het nu de anonieme gregoriaanse melodieën zijn, traditionele kerstliederen, klassiekers van Orlando di Lasso en Clemens non Papa of recentere werken zoals Morning Star van Arvo Pärt of In Mary’s Love van Judith Bingham, alles gonst van de sfeer van donkere dagen, kaarslicht en warm samenzijn. Dat de cd thematisch is opgehangen aan de tijd tussen kerst en Driekoningen doet er niet toe: dit is de klank van kerst ten voeten uit.

Klassieke Zaken (5-6-2023)

INTERVIEW

Een juweel van een label
Hyperion Records. Het was altijd dat mooie onafhankelijke label dat fier standhield naast grote maatschappijen als Universal, Warner en Sony. Nu is de door velen gekoesterde Engelse cd-maatschappij ingelijfd bij hetzelfde Universal Music waar Deutsche Grammophon en Decca deel van uitmaken. CEO Global Classics & Jazz Dickon Stainer verklaart en stelt gerust. “Het is heel belangrijk om de signatuur van het label te behouden.”

Hyperion is het geesteskind van Ted Perry. Vanaf 1980 nam hij repertoire op dat andere labels lieten liggen. Zo had hij in 1985 veel succes met het Hildegard von Bingenalbum A Feather on the Breath of God door Gothic Voices, vergezeld door een even jonge als briljante Emma Kirkby. Met series als The Romantic Piano Concerto en de Schubert Edition met de complete liederen, geïnitieerd door pianist en meesterbegeleider Graham Johnson, schreef Hyperion verder geschiedenis. Toen Ted Perry in 2003 overleed nam zijn zoon Simon de leiding over. Hij ging op dezelfde voet verder.
“Ik ken Simon al heel lang”, begint Dickon Stainer zijn relaas over de overname van Hyperion door Universal Music. “Hij wilde altijd onafhankelijk blijven, maar op een gegeven moment liet hij vallen dat hij Hyperion wilde verkopen. We waren er bij Universal niet op uit, maar zo’n mooi label toevoegen naast Decca en Deutsche Grammophon is een once-in-a-lifetimekans.” Stainer noemt het ‘een juweel van een label’. “Er is niets dat op Hyperion lijkt. De inspiratie van Ted lag bij zaken als kamermuziek en de meerstemmige koormuziek. Zijn visie en artistiek ethos hebben het label groot gemaakt.”

Sinds februari 2023 valt Hyperion onder de verantwoordelijkheid van Stainer. Simon Perry is op eigen verzoek grotendeels teruggetreden. Wel is het hart van het Hyperionteam meeverhuisd. “Dat is goed voor de fans. Hyperion bedient een specifiek publiek en het team zorgt dat de eigen identiteit van Hyperion behouden blijft. Het is ook voor ons heel belangrijk om de signatuur van Hyperion te bewaken. Daarom komen er mooie nieuwe cd’s aan van onder anderen Marc-André Hamelin, Angela Hewitt en Mahan Esfahani. Bovendien verschijnt er met Morning Star een mooi kerstalbum van The Gesualdo Six.”
Ook Stainer, die in zijn jonge jaren koorknaap was en viool en altviool in het National Youth Orchestra of Great Britain speelde voordat hij na zijn studie Engelse literatuur zijn weg in het marketingwezen vond, heeft zo zijn eigen favorieten in de Hyperioncatalogus. “Ik denk meteen aan de opnamen van Angela Hewitt en Stephen Hough, toch zo’n beetje de peetvader van Hyperion, maar ik ben vooral gecharmeerd van de vocale opnamen met meerstemmige werken. Bijna niemand weet dat, maar toen ik als jongetje van twaalf in het knapenkoor van de Ely Cathedral zong hebben we een keer een opname gemaakt voor Hyperion: Service High and Anthems Clear. Die jongenssopraan die solo zingt in Blessed be the God and Father, dat ben ik.”

Over de reden dat Hyperion in de etalage kwam te staan heeft Stainer zo zijn eigen idee. “Ik denk dat streaming een grote factor is geweest. Het is niet makkelijk voor een onafhankelijk label om alles goed met de streamingsdiensten te regelen. En het wordt steeds lastiger om publiek te bereiken als je niet op streamingsdiensten beschikbaar bent. Het fenomeen streaming beweegt zich op dit moment enorm door het demografisch spectrum. Inmiddels raakt ook het publiek voor klassieke muziek en jazz er steeds meer mee vertrouwd. We zijn hard bezig om de complete Hyperioncatalogus beschikbaar te maken. In april 2024 moeten alle ruim tweeduizend titels ook gestreamd kunnen worden. En dat is mooi, want er valt veel te ontdekken. Streaming is grenzeloos; je vindt, ook in de Hyperioncatalogus, vele zaken die je nog niet kende en die wel direct een snaar raken.”

Paul Janssen (Klassieke Zaken 5-6-2023)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht