Terug naar het overzicht
cover
Beethoven, L. Van Missa Solemnis
€ 22,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Beethoven, L. Van

Missa Solemnis

8424562211247

Componist Beethoven, L. Van
Titel Missa Solemnis
Artiest Cappella Amsterdam / Orchestra of the Eighteenth Century
Dirigent Reuss, Daniel
Artikel nr. 0921124GCD
EAN Code 8424562211247
Aantal CD's 1
Label GLOSSA
Releasedatum 2017-03-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Kyrie — SAMPSON, CAROLYN / KIELLAND, MARIA 009:09
2 Gloria — SAMPSON, CAROLYN / KIELLAND, MARIA 016:49
3 Credo — SAMPSON, CAROLYN / KIELLAND, MARIA 018:57
4 Sanctus — SAMPSON, CAROLYN / KIELLAND, MARIA 014:56
5 Agnus Dei — SAMPSON, CAROLYN / KIELLAND, MARIA 015:09

‘Von Herzen, möge es wieder zu Herzen gehen’, schreef Beethoven bij zijn indringende Missa Solemnis. Als een liveopname van zo’n werk dan ook nog eensomringd wordt door sterk emotionele factoren kan het alleen maar een voltreffer worden. En dat is de eerste liveregistratie van het Orkest van de Achttiende Eeuw na de dood van peetvader Frans Brüggen. Onder leiding van Daniel Reuss en met diens Cappella Amsterdam zet het gezelschap een indrukwekkend eerbetoon neer.

‘Von Herzen, möge es wieder zu Herzen gehen’, schreef Beethoven bij zijn indringende Missa Solemnis. Als een liveopname van zo’n werk dan ook nog eens omringd wordt door sterk emotionele factoren kan het alleen maar een voltreffer worden. En dat is de eerste liveregistratie van het Orkest van de Achttiende Eeuw na de dood van peetvader Frans Brüggen. Onder leiding van Daniel Reuss en met diens Cappella Amsterdam zet het gezelschap een indrukwekkend eerbetoon neer.

Aangenaam Klassiek (2018)


De afgelopen herfst droeg het Orkest van de Achttiende Eeuw de uitvoeringen van Beethovens Missa solemnis op aan de nagedachtenis van zijn in 2014 overleden oprichter Frans Brüggen. Na diens dood werkt het orkest geregeld samen met Daniel Reuss. Al ruim een kwarteeuw is hij artistiek leider en chef-dirigent van Cappella Amsterdam, het koor dat in zijn voortbestaan wordt bedreigd nu het Fonds Podiumkunsten de subsidieaanvraag definitief heeft afgewezen. Hoe onrechtvaardig dit besluit is, wordt met de minuut duidelijker als je hoort met hoeveel zeggingskracht het voor de gelegenheid tot veertig zangers uitgebreide ensemble de Olympus van de koormuziek bestijgt. Beethoven vraagt soms het onmogelijke van de leden, maar zij lijken de kelen vrij te hebben voor een maximale expressie van de overweldigende partituur. Zoals wel vaker maken juist de momenten van schijnbaar serene rust het meest indruk, als onbestemde stiltes voor de storm. Daniel Reuss heeft een voorkeur voor vlotte tempo’s, vooral in het Kyrie, en een relatief bescheiden orkestklank waarin de vocale pracht van de Cappella volledig kan opbloeien. Hij beschikt daarbij over voortreffelijke solisten, die samen een homogeen kwartet vormen.

Eddie Vetter (3-2017)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht