Terug naar het overzicht
cover
Händel / Graun e.a. Mirrors
€ 11,99 € 24,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Händel / Graun e.a.

Mirrors

0885470020174

Componist Händel / Graun e.a.
Titel Mirrors
Artiest Jeanine de Bique / Concerto Köln
Dirigent Luca Quintavalle
Artikel nr. 0302017BC
EAN Code 0885470020174
Aantal CD's 1
Label BERLIN CLASSICS
Releasedatum 2021-10-22
# Titel & Artiest Tijd
1 Tra le procelle assorto — VARIOUS 007:17
2 Che sento? Oh Dio! — VARIOUS 001:10
3 Se pietà di me non senti — VARIOUS 008:42
4 L'alma mia fra le tempeste — VARIOUS 002:44
5 Rimembranza crudel — VARIOUS 006:09
6 Ouvertüre — VARIOUS 006:05
7 Ritorna, oh caro e dolce mio tesoro — VARIOUS 004:59
8 L'empio rigor del fato — VARIOUS 005:48
9 M'hai resa infelice — VARIOUS 003:59
10 Chi può dir che rea son io — VARIOUS 006:40
11 Ouvertüre — VARIOUS 003:34
12 Mi restano le lagrime — VARIOUS 006:28
13 Mi restano le lagrime — VARIOUS 004:14

Is het een zelfportret vol vrouwelijke facetten of een spiegel die de ultieme vrouwelijkheid in vele barokaria´s reflecteert? In elk geval is het debuutalbum van Jeanine de Bisque, de sopraan uit Trinidad, een sensatie van de eerste orde. ‘An electrifying debut from a new star of opera’, schreef The Times zonder enige terughoudendheid. En Trouw sprak van een ‘prachtig debuutalbum’. Met Concerto Köln tovert de sopraan aria’s van Händel en tijdgenoten om tot hartenkreten van hedendaagse vrouwen. Barokke aria’s op hun krachtigst.

Aangenaam Klassiek 2023

COVERINTERVIEW

Mirrors
Met haar debuutalbum Mirrors is Jeanine De Bique, de sopraan uit Trinidad en Tobago, de winnaar van de Edison Award: de zangeres nam even de tijd in haar drukke agenda om te praten over haar werk.

Sopraan Jeanine De Bique is net terug van een volle repetitiedag als we de kans krijgen om haar te spreken: ze zingt Susanna in Mozarts Le Nozze di Figaro in Parijs. Ze is de Edisonwinnaar in de categorie Nieuwe Ontdekking. De Nederlandse operaliefhebber kent haar al van onder meer Micha Hamels Caruso a Cuba bij De Nationale Opera. In feite bezocht ze Nederland voor het eerst toen ze tien jaar oud was, omdat haar moeder hier een masterdiploma behaalde.

Toch is haar debuutalbum Mirrors een ontdekking op zich: namelijk van onbekende barokke aria’s, gekoppeld aan bekende aria’s van Händel. We horen de personages uit diens opera’s telkens nog een keer, maar dan in aria’s van Graun, Telemann, Broschi, Manna en Vinci, die vaak cd-premières zijn. Een tweede ontdekking is hoe Jeanine – we mogen in het artikel haar voornaam gebruiken – de karakters in deze technisch moeilijke aria’s tot levensechte personages maakt. Ze voert deze werken uit met Concerto Köln onder leiding van Luca Quintavalle.

Jeanine besprak met haar lerares Patricia McCaffrey en haar management wat het beste materiaal zou zijn voor dit debuutalbum. Barokmuziek was een natuurlijke keuze. Händel was de componist die ze het vaakst had uitgevoerd en haar leraar moedigde haar altijd aan in de richting van de barok: “Vanaf het moment dat Trish mij tijdens de les voor de eerste keer ‘O Sleep’ uit Händels Semele hoorde zingen, was ze ervan overtuigd dat ik een album met barokmuziek moest maken. Ik zou daarmee zeker de erkenning krijgen van wat ik als kunstenaar te bieden had. Ik betwijfelde dat, maar mijn lerares heeft het zelden mis.” Het idee werd snel opgepakt door Concerto Köln en Berlin Classics en alles kwam op gang. “Ik wilde geen compleet Händelalbum presenteren, omdat ik me niet als specialist wilde profileren. Er waren al diverse Händelalbums op de markt, ik wilde iets fris en nieuws doen dat in 76 minuten mijn stem en persoonlijkheid zou beschrijven.”

Jeanine kreeg hulp van Yannis François, een succesvolle operazanger uit Guadeloupe. Vanwege zijn enorme kennis van het repertoire is hij een veelgevraagd researcher voor en samensteller van innovatieve cd-albums. “Hij heeft een natuurlijke gave voor het maken van programma’s. Hij beschouwt zichzelf niet als musicoloog, maar ik wel, want hij is gewoon briljant in het veld. We ontmoetten elkaar tijdens de productie van Rodelinda in de Opera de Lille. Countertenor Jakub Orlinski stelde ons aan elkaar voor. Zijn gezicht zag er aangenaam naam vertrouwd uit, als een déjà vu. We klikten meteen, als Caribische medeburgers. Hij vertelde dat hij al programma’s had voorbereid voor wanneer ik klaar was om een album te maken. Toen de kans eindelijk kwam, nodigde ik hem uit en overtuigde ik het label en het orkest om zijn programma te doen. Het werd uiteindelijk een succes.”

Yannis François zocht naar passende muziek voor Jeanines stem. Ze wijst erop dat het voor een dergelijk proces niet genoeg is om alleen naar het bereik of de flexibiliteit van de stem te kijken: “Je hebt iemand nodig die echt houdt van je stem.” Ze voerden gesprekken over het repertoire en hij luisterde naar haar om erachter te komen wat goed zou passen. “Voor dit album was het belangrijk om stukken toe te voegen die nooit eerder zijn opgenomen, maar die tegelijkertijd heel dicht bij Händel staan, omdat Händel het bekendst is.” Jeanine raakte in de loop der tijd steeds meer vertrouwd met het materiaal. “Als je bijvoorbeeld Graun niet vaak hebt gezongen, is het moeilijk te begrijpen waar hij heen gaat met zijn muziek. Dat heeft tijd nodig, dus in eerste instantie was de aria ‘L’empio rigor del fato’ uit Grauns Rodelinda niet mijn favoriet, maar nu vind ik het geweldig om deze aria te zingen, misschien zelfs meer dan die uit Händels versie”, lacht ze. Voor het leren van de wereldpremiè- res creëerde Yannis eerst digitale arrangementen, waar Jeanine naar kon luisteren. Ze neuriede ze mee en speelde ze ook op de piano voor verdere verdieping: “Ik moet de muziek zien, horen en spelen om haar in mijn vingers te krijgen. Mijn geest maakt foto’s van de partituur en onthoudt het geluid en het gevoel van de akkoorden die bij het manuscript horen. Dit proces zit in mijn hoofd gegrift om gemakkelijk en snel te leren, vooral als ik te maken heb met een tijdslimiet van slechts een paar maanden.”

Jeanine schrijft haar sterke karakterisering van de personages in de aria’s toe aan haar liefde voor acteren en aan het rijke culturele leven in Trinidad en Tobago: “Ik ben opgegroeid in een multidiverse cultuur, ik was omringd door muziek, kunst en dans. Trinidad en Tobago is rijk aan erfgoed. We barsten bij bijna elke gelegenheid in gezang uit – op het werk, tijdens het spelen, op bruiloften en begrafenissen – in feite op elk moment van emotie. Met al die elementen in mijn jeugd ben ik gevoelig geworden voor dingen en mensen die dicht bij mij staan. Dat werd de subtekst voor de personages die ik portretteer op het podium en op het album.”

Haar jeugd in Trinidad leerde haar open te staan voor anderen. “We zijn een trotse, multi-etnische samenleving met wisselende culturen, veelzijdig eten – mijn favoriete onderdeel – en veelkleurige mensen die allemaal met hetzelfde accent praten en elkaars verschillen delen en vieren. Op school leerden alle kinderen over Diwali, het feest van het licht van de Hindoes, en vierden dat met elkaar. Hetzelfde geldt voor Kerstmis en andere belangrijke religieuze feestdagen, omdat er belang wordt gehecht aan het feit dat we een mooi en verenigd volk zijn. Dat maakt ons Trinidadiaans.”

En dit is hoe Jeanine contact maakt met de personages: hoewel hun situaties misschien niet precies dezelfde zijn als die ze zelf heeft meegemaakt, zijn ze nog herkenbaar. “Als je als zanger in staat bent om kwetsbaar te zijn, om diep naar binnen te gaan zonder jezelf te verliezen, en om verschillende aspecten van je persoonlijkheid in deze muziek tot uitdrukking te brengen, heb je toegang tot je volledige potentieel en vertel je het publiek je individuele waarheid en ervaring met deze karakters.” Inmiddels zijn deze karakters verder ontwikkeld, omdat de muziek meer in haar lichaam zit en ze meer kan spelen met het materiaal. In haar succesvolle en drukke carrière komt Jeanine De Bique gelukkig ook naar Nederland: in april 2023 met de Matthäus-Passion in Rotterdam en in juni 2023 met aria’s van de cd in Leeuwarden.

Hein van Eekert (Klassieke Zaken 5/6-2022)

  • cover
  • cover

Terug naar het overzicht