Terug naar het overzicht
cover
Mahler Mahler 3 - Jaap van Zweden
€ 25,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Mahler

Mahler 3 - Jaap van Zweden

0844667036053

Componist Mahler
Titel Mahler 3 - Jaap van Zweden
Artiest O'Connor, Kelley / Dallas Symphony Orchestra / Children's Chorus of Greater Dallas
Dirigent Zweden, Jaap van
Artikel nr. 0000007DSOLIVE
EAN Code 0844667036053
Aantal CD's 1
Label DSO LIVE
Releasedatum 2016-06-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Kräftig. Entschieden — DALLAS SYMPHONY ORCHESTRA/VAN ZWEDEN,JAAP 033:36
1 2. Tempo di menuetto: Sehr mässig — DALLAS SYMPHONY ORCHESTRA/VAN ZWEDEN,JAAP 009:53
2 3. Comodo. Scherzando. Ohne Hast — DALLAS SYMPHONY ORCHESTRA/VAN ZWEDEN,JAAP 017:07
3 4. Sehr langsam. Misterioso — DALLAS SYMPHONY ORCHESTRA/VAN ZWEDEN,JAAP 008:53
4 5. Lustig im Tempo und keck im Ausdruck — DALLAS SYMPHONY ORCHESTRA/VAN ZWEDEN,JAAP 003:56
5 6. Langsam. Ruhevoll. Empfunden — DALLAS SYMPHONY ORCHESTRA/VAN ZWEDEN,JAAP 022:59

LABELPORTRET

Dallas Symphony Orchestra - DSOLive

Het is een hard gelag in Dallas. Net nu het eigen label van het Dallas Symphony Orchestra, DSOLive, een gevestigd cd-merk als LSOLive en RCOLive begint te worden, vertrekt de grote motor achter het orkest en het label naar de New York Philharmonic. Jaap van Zweden heeft nog tot het einde van seizoen 2017-2018 om de discografie uit te breiden.

Het is en blijft een meesterlijk idee dat alle macht en rechten bij het orkest laat: een eigen label met louter liveopnamen. Sinds dirigent Jaap van Zweden in 2008 chef-dirigent in Dallas werd, maakte hij zich sterk voor dat eigen merk en voegde hij zo’n zestal, zeker in de Verenigde Staten veelbesproken, liveopnamen toe. Het orkest zal de inspiratie en harde hand van de man die in 2018 Dallas verruilt voor New York straks missen, want algemeen geldt dat ‘die violist uit Amsterdam’ het niveau van de symfonische trots van Dallas de afgelopen jaren significant verbeterd heeft. Vooral de strijkersectie heeft een ware klankmetamorfose ondergaan dankzij de inspanningen van Van Zweden. En hoewel de geruchten over zijn veeleisende houding jegens de orkestleden welig tieren, is op de opnamen van DSOLive alleen maar een orkest te horen dat straalt en op het scherpst van de snede musiceert. De cd met de liveopname uit januari 2014 van Dvoráks Negende symfonie, Uit de nieuwe Wereld, werd terecht de hemel in geprezen als een ‘thrilling old-school performance’.

Deze symfonie vormt met Mahlers Zesde symfonie, de symfonieën vier en vijf van Tsjaikovski en een cd met Beethovens Vijfde en Zevende de klassieke tak van de DSOLive- catalogus met Van Zweden aan het roer. Dat Van Zweden niet veel van hedendaagse muziek moet hebben, zoals al in New York gesuggereerd werd, wordt ontkracht door de registratie die de orkestdiscografie completeert van nota bene de wereldpremière van Steven Stucky’s oratorium August 4, 1964. Dit werk werd geschreven ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de Amerikaanse oud-president Lyndon B. Johnson, en Van Zweden bracht het in september 2008 in première. De zeventig minuten durende compositie werd meteen goed genoeg bevonden voor DSOLive. The New York Times was destijds zeer tevreden over de uitvoering en noemde het ‘een complex eerbetoon aan een complexe man, gevat in een gevarieerde, kleurrijke en levendige partituur.’

Gelukkig is de erfenis die Van Zweden voor Dallas op cd achterlaat hiermee nog niet voltooid. Er zit nog meer in de pijpleiding dan de genoemde opnamen, en bovendien blijft de gevierde dirigent nog zeker tot 2021 als eredirigent aan het orkest verbonden. Hij zal in die hoedanigheid zo’n vier concerten per jaar dirigeren. Verdere uitbreiding van het nog jonge orkestlabel ligt daarmee in het verschiet.

En dat is mooi, want hoewel de cd’s die tot nu toe zijn uitgebracht de unieke bijdragen van Van Zweden aan de sound van het Dallas Symphony Orchestra al overtuigend binnen de muren van de huiskamer brengen, is de nieuwsgierigheid naar de verdere ontwikkeling van deze Nederlands-Amerikaanse twee-eenheid juist door de reeds gemaakte cd’s alleen maar groter geworden.

Paul Janssen (3-2016)

  • Mahler3 cover EAN 844667036053
  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht