Terug naar het overzicht
cover
Various Love Letter
€ 17,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

Love Letter

0602507126704

Componist Various
Titel Love Letter
Artiest Heath, Jimmy
Artikel nr. 060250712670
EAN Code 0602507126704
Aantal CD's 1
Label Verve
Releasedatum 2020-07-17
# Titel & Artiest Tijd
1 Ballad from Upper Neighbors Suite — Heath, Jimmy 005:49
2 Left Alone — Heath, Jimmy 004:29
3 Inside Your Heart — Heath, Jimmy 004:51
4 La Mesha — Heath, Jimmy 007:13
5 Don't Misunderstand — Heath, Jimmy 005:32
6 Con Alma — Heath, Jimmy 005:13
7 Fashion Or Passion — Heath, Jimmy 005:45
8 Don't Explain — Heath, Jimmy 007:11

JAZZ

Levenskunst
Geen muziekgenre balt menselijke kracht en menselijk falen zo mooi samen als jazz. Op zijn best lijkt de jazzmusicus op een mythologische held, die zich tot het uiterste strekt in de hoop de druiventros te kunnen grijpen die hij nooit zal bereiken, die een steen tegen de berg oprolt terwijl hij weet dat hij hem nooit tot op de top zal krijgen. Vooral het niet-slagen, hoort bij het leven. Je beperkingen leren aanvaarden, is de grootste levenskunst.

Saxofonist Jimmy Heath (1926) overleed begin dit jaar. Hij was een van de grootse saxofonisten van zijn generatie, maar – zoals in zijn generatie akelig gewoon was – ook een man die door verslavingsproblemen menig grootse kans heeft gemist. Op het postuum uitgebrachte Love Letter treft de luisteraar echter geen spoor van berouw aan, alleen dat al maakt het zo’n voorbeeldige plaat. Heath weet hoorbaar dat niemand heeft wat hij bezit; hij kent het inzicht dat na een lang en vaak zwaar leven elke ademtocht van waarde is. En als je dan zo goed bent als hij, kun je ballads spelen waarbinnen zelfs de eenvoudigste, met een mangel aan adem geblazen noot heel diep in de luisteraar doordringt.

Ook Bobby Watson (1953) behoort tot een oudere generatie saxofonisten. Watson is een zeer vitale blazer, een die in de uptempo-nummers opgewekt ja zegt tegen het leven en zijn gloedvolle jazz graag met het levenselixer van de gospel doorspekt. Wie na het horen van het titelnummer van zijn nieuwe album Keepin’ it Real nog somber is, heeft een serieus probleem. Dat Watson in zijn spel graag de zon opzoekt, betekent trouwens niet dat hij oppervlakkig is. Beluister bijvoorbeeld zijn versie van Flamenco Sketches en je weet hoe een wijs man klinkt.

Abrazo betekent omarming. Het is het zoveelste album waarop de Franse saxofonist Emile Parisien (1982) laat horen dat hij in technisch opzicht niet gek veel meer te leren heeft. En verder maakt de plaat de titel volmaakt waar. Tezamen met accordeonist Vincent Peirani omarmt Parisien zijn liefde voor jazz en tango, omarmt hij zijn warmte en de geestdrift en nieuwsgierigheid van zijn jong zijn.

Warmte en nieuwsgierigheid zijn ook de karakteristieken van Source, het debuut van de Britse belofte Nubya Garcia (1991). Blakende muziek, met veel schwung en inzet gespeeld en continu uit op verkenning van waar ze nog niet was, wat ze nog niet kan, wat ze goddank nog te leren heeft.

Mischa Andriessen (Klassieke Zaken 5-2020)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht