Terug naar het overzicht
cover
Verdi Les Vêpres Siciliennes
€ 38,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Verdi

Les Vêpres Siciliennes

0809478010609

Componist Verdi
Titel Les Vêpres Siciliennes
Artiest Haveman, Barbara \ Fritz, Burkhard \ Marco-Buhrmeister, Alejandro \ Nederlands Philharmonisch Orkest \ De Nederlandse Opera \ Carignali, Paolo
Artikel nr. 780106082192
EAN Code 0809478010609
Aantal CD's 2
Label HARMONIA G - O OPUS ARTE
Releasedatum 2013-08-05

Wat waren de meningen weer verdeeld na de uitvoering van Verdi’s eerste Franse grand opera Les Vêpres Siciliennes bij De Nederlandse Opera vorig jaar september. Steen des aanstoots vormde de regie van de Duitse coming man Christof Loy. Om het menselijk drama naar voren te halen ontdoet hij elke opera van alle franje en houdt hij een kaal palet over waarop hij het verhaal schildert.

Ook Les Vêpres Siciliennes, waarin tegen de achtergrond van de Siciliaanse volksopstand op 31 maart 1282 een onmogelijk liefdesverhaal speelt met dramatische afloop, ontkomt niet aan deze benadering. Weg is de grandeur die zo hoort bij de grand opera, verdwenen zijn opvallende decorstukken en sprankelende kleding. De Franse machthebbers lopen in maatpak en de Sicilianen in vrijetijdskledij, de ruimte is vrijwel leeg en de sfeer van de vroege jaren veertig van de twintigste eeuw angstvallig dichtbij. Ondertussen schuift Loy met de Ouverture en geeft hij een eigen invulling aan het ballet. Hij oogstte daarmee meer boe’s dan bravo’s. En toch beklijft deze versie van Les Vêpres Siciliennes. Wie de wederom schitterend verzorgde dvd onbevangen bekijkt ziet een beklemmend actueel drama en hoort een schitterende uitvoering van Verdi’s noten. Absolute uitblinker is de Nederlandse Barbara Haverman die op het laatste moment insprong voor de zware rol van de Siciliaanse hertogin Hélène.
Paul Janssen

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht