Terug naar het overzicht
cover
Ravel / De Falla / Severac Les Apaches
€ 22,50 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Ravel / De Falla / Severac

Les Apaches

8717774570746

Componist Ravel / De Falla / Severac
Titel Les Apaches
Artiest Ellen Valkenburg, sopraan / Maurice Lammerts van Bueren
Artikel nr. 0009678ZEF
EAN Code 8717774570746
Aantal CD's 1
Label ZEFIR
Releasedatum 2021-01-22

Met zijn albums voor Zefir Records creëert pianist Maurice Lammerts van Bueren niet alleen bijzondere projecten, hij werkt ook samen met belangrijke Nederlandse zangers die we door het castingbeleid van onze operahuizen en concertzalen nog niet vaak genoeg in het klassieke circuit tegenkomen. Sopraan Ellen Valkenburg verrast op het album Les Apaches met haar stralende sopraanstem die in het middenregister en de laagte nog een speciale warmte om de al fraaie klank heen legt. En ze is een vertelster: we horen mooie noten, maar ook woorden. Aan het begin van de cd benadert het tweetal het openingslied Asie uit Ravels cyclus Shéhérazade met bijzondere intelligentie: het wordt verteld met intimiteit, als de aanzet tot een kleurrijk sprookje, zonder dat de uitvoerenden op een geforceerde manier de sensualiteit van de orkestversie proberen te imiteren.
Les Apaches is een verzameling liederen uit een kunstenaarskring die rond 1900 in Parijs bij elkaar komt. Ze zien zichzelf als artistieke buitenbeentjes, maar manifesteren zich niet in de wereld met een gezamenlijk kunstzinnig statement, al zijn ze allemaal hartstochtelijke bewonderaars van Debussy’s opera Pelléas et Mélisande. Maurice Ravel, Manuel de Falla, Déodat de Séverac en Maurice Delage maken deel uit van Les Apaches en van hen hebben Lammerts van Bueren en Valkenburg een groep liederen opgenomen. Het resultaat is een album met Franse en Spaanse liederen, repertoire waarin de stem van Ellen Valkenburg zich heerlijk lijkt te voelen. In de Siete canciones van Manuel de Falla is ze zo goed op haar plaats, juist omdat ze het Spaanse karakter van de liederen niet artificieel aandikt. Dat karakteriseert de aanpak van deze musici: de smaakvolle benadering zorgt dat het nooit te veel tegelijkertijd wordt en dat er een spanning wordt opgebouwd. In het Franstalige lied Chinoiserie van Falla geven zowel pianist als zangeres het onderliggende Chinese karakter van de muziek in kleine doseringen prijs.
De cd reist van een muzikale droomwereld via zowel speelse als berustende liederen naar de dreiging van oorlog: het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog lijkt een einde te hebben gemaakt aan de samenkomsten van Les Apaches. Tussen die twee uitersten vinden we Zuid-Europese invloeden en oriëntalisme, ook in het minder bekende werk van De Séverac en Delage. Lammerts van Bueren en Valkenburg smeden het gehele recital op succesvolle wijze tot een eenheid, terwijl een bijzonder lied als Du livre de Monelle van Delage er anderzijds ook weer uitspringt. Zullen we nog even zeuren? In het informatieve boekje bij de cd staan de liederen per componist geordend en niet helemaal in de volgorde waarop ze op het album verschijnen. Laat dat zo zijn: Les Apaches is een cd die plezier, troost en mooie dromen biedt. En dat is genoeg.

Hein van Eekert (Klassieke Zaken 1-2021)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht