Terug naar het overzicht
cover
Various La Lumiere
€ 23,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

La Lumiere

8711801017822

Componist Various
Titel La Lumiere
Artiest Bauwien van der Meer / Gerrie Meijers / Doriene Marselje
Artikel nr. 0001782KTC
EAN Code 8711801017822
Aantal CD's 1
Label ETCETERA RECORDS
Releasedatum 2022-12-01
# Titel & Artiest Tijd
1 Beweis zu nichts — BAUWIEN VAN DER MEER - GERRIE MEIJERS - DORIENE MA 002:48
2 Hinter der Wand — BAUWIEN VAN DER MEER - GERRIE MEIJERS - DORIENE MA 004:53
3 Strömung — BAUWIEN VAN DER MEER - GERRIE MEIJERS - DORIENE MA 004:00
4 Medea (Fassung für Sopran, Orgel und Streichquartett) — BAUWIEN VAN DER MEER - GERRIE MEIJERS - DORIENE MA 015:59
5 Pie Jesu (für Stimme, Streichquartett, Harfe und Orgel) — BAUWIEN VAN DER MEER - GERRIE MEIJERS - DORIENE MA 003:36
6 Tant que mes yeux pourront — BAUWIEN VAN DER MEER - GERRIE MEIJERS - DORIENE MA 006:10
7 Baise m'encore — BAUWIEN VAN DER MEER - GERRIE MEIJERS - DORIENE MA 003:50
8 Je vis, je meurs — BAUWIEN VAN DER MEER - GERRIE MEIJERS - DORIENE MA 004:04

KLASSIEKE KINDERZAKEN

Muziek van de toekomst
Ik had het in mijn vorige stukje over mijn verjaardag. Wat ben ik jarig geweest! Veel hoogtepunten, maar twee wil ik er noemen. Het concert in het stampvolle Bimhuis in Amsterdam met de Konrad Koselleck Big Band met solisten die ik zelf als kadootje mocht uitzoeken. De fenomenale veelzijdige zangeres Claron McFadden, de swingende en lyrische violiste Julia Philippens en Frits Landesbergen, de onovertroffen vibrafonist, arrangeur en slagwerker. En ik zong ook een potje mee.
Ik beloofde als ik een lezer van Klassieke Zaken tegen zou komen dat ik…en ja, vader en dochter kregen de KK Bigband- cd My favourites sing! cadeau. Een aanrader. En met dezelfde band op televisie bij Podium Klassiek. Tweede hoogtepunt: op 11 januari werd op elk uur op het carillon in Maastricht Deze vuist op deze vuist gespeeld met aansluitend Lang zal die leven door stadscomponist Frank Steijns. Ik hoorde dat Ome Willem het geweldig vond.

2023. Er wacht jullie weer een jaar met verjaardagen, concerten, festivals, cd’s, boeken, feestjes, af en toe een rouwrandje maar dan kies je een cd’tje uit je Muzikaal Medicijnkastje. O ja, en er is ook nog wat op school te doen. Iets leren hoeft niet tegen je te werken, zeg ik altijd maar. ’s Ochtends beginnen met lekker zingen, meesters en juffen! Lees de voor mij nog steeds geldende stokpaardjes in dit nieuwe jaar nog maar eens, zie mijn stukje ‘Ik kan het niet laten’ november 2021*. Dan komt het vast goed met jullie.
De cd’s. Parrot Milo schudde zijn veren op toen hij de cd’s gehoord had. Er vloog ook her en der een veertje in de rondte.

Cd Klassiek
Toonzetters. Primo Ish-Hurwitz met een meesterlijk initiatief. De eerste regel van het voorwoord: ”Hoe klinkt de muziek van de toekomst? …hoewel deze vraag nu nog onmogelijk te beantwoorden lijkt, ligt een deel van het antwoord verborgen in de hoofden van jonge componisten.” Hij zocht 20 componisten tussen de 20 en de 30 jaar. Zij maakten composities voor twee pianisten en twee slagwerkers, daar kan de componist een boel mee: beide melodie- en ritme-instrumenten.

Ik ga niet op de afzonderlijke composities in. Zet je Fantasieknopje op ‘veel, gevarieerd en nieuw’. Luister en stel je voor dat jij het bent die daar speelt, waar je dan bent, hoe oud je bent, dat je de technicus bent die de muziek opneemt. Probeer elke compositie in 1 zinnetje te omschrijven. Mail je me wat jij ervan vindt? De 11de en de 80ste mailer krijgen een cd-pakketje van mij. Zet je adres erbij.
”Hoe klinkt de muziek van de toekomst?” Deze cd brengt ons een toekomst waar muziek in zit. Ik ben onder de indruk.

En nu een potje jazz. Cd Jazz
We never stop. Candy Dulfer, saxofoon Jazz, soul, dampende funk, partypop of hiphop. Hoe je het maar noemen wilt. Stel je je ouders voor met een brede smile te midden van duizenden mensen, heupwiegend in de Ziggo Dome of op het North Sea Jazzfestival. “Wáaaat, mijn ouders?” Nou en of, zeker en vast. Er zijn ook klassieke liefhebbers die van deze muziek houden. Maar er zijn ook ‘klassieke mensen’ die dit vréselijk vinden. Ze mopperen “Eentonig, allemaal hetzelfde”. Maar let eens op welke instrumenten je hoort, wat elk van de instrumenten doet, wat de basgitaar doet, de solo’s van Candy, de koortjes, de meerstemmigheid, allemaal geweldig in elkaar gezet en geproduceerd. Neem de moeite en luister erdoorheen. Candy is een supervrouw, een rolvoorbeeld voor vele meisjes én jongens die denken: “Ik wil saxofoon spelen.” Zij weet wat ze wil en zij is daarbij heel aardig. Je ziet dat de jazz en de klassieke muziek elk een kant hebben van een ritmisch kloppend hart. Met oren die openstaan voor nieuw, nieuw, nieuw. En voor contrasten.

Cd Klassiek
La Lumière. Zangeres, orgel, harp en het Helikon Quartet.
Wat een combi van instrumenten. Vier vrouwelijke componisten. Hoezo vrouwelijk? Wat maakt dat uit? Ja we moeten dat (helaas) nog steeds zeggen, het zou eigenlijk niet ‘moeten hoeven’. Drie van de componisten zou je nu nog tegen kunnen komen. Composities dus van deze tijd.

Goed gezongen door sopraan*
Bauwien van der Meer. Ik zit op mijn gemak, denk niet: “Oei gaat dat wel goed?” Teksten staan in het boekje.
#1. Wat een kleuren, wat een sferen in deze compositie, de diepe tonen van het orgel, wat een veelzijdig en rijk instrument, besef ik weer eens.
#4. Medea. Heb ik live gezien en gehoord op het Oranjewoud Festival. Ik blijf het herhalen: ga naar live concerten en scoor daarna de cd. Medea* is een meer dan gruwelijk verhaal. Ik weet het, ik maak je nieuwsgierig dus wil je het weten. En dat is maar goed ook.
“Zijn kinderen hier niet te jong voor, Edwin?” Misschien nu wel maar…ze worden ouder en dan denken die kinderen: “Hé, ik ga dat cd’tje nog eens beluisteren.” De muziek is in ieder geval NU op je oren gekomen. “Tussen 0 en 12 jaar wordt de basis gelegd.”
#6 Wat een intro vóór de zang begint... je kleeft vast aan de noten… wat een akkoord op 1’32”, wat gaat er komen?! Fantaknop tolt. Een heerlijke cd!

Met de hartelijke groeten van Parrot Milo, die altijd over mijn schouder meekijkt en -luistert.
Iedere mailer krijgt de intussen felbegeerde KKZ Oorkonde.
edwinrutten@edwinrutten.nl

Nou dág!
Edwin Rutten (Klassieke Zaken 1-2023)

PS. Alle columns zijn na te lezen op www.edwinrutten.nl bij LEZEN
PPS. Sopraan. Nooit zeggen “soepraan”, tenzij als grap.
PS. Medea. Toneelstuk, opera, film. De Griekse mythologie heeft mij veel gebracht aan spannende, gruwelijke, lieflijke, gemene en fantasievolle verhalen.

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht