Terug naar het overzicht
cover
Puccini, Giacomo La fanciulla del West
€ 38,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Puccini, Giacomo

La fanciulla del West

0809478070757

Componist Puccini, Giacomo
Titel La fanciulla del West
Artiest Westbroek, Eva-Maria \ Gallo,Lucio \ Nederlands Philharmonisch Orkest \ Ricci, Carlo
Artikel nr. 780707581990
EAN Code 0809478070757
Aantal CD's 1
Label HARMONIA G - O OPUS ARTE
Releasedatum 2013-08-05

Succesproductie met Eva-Maria Westbroek op dvd

Pistool, rode jas, cowboyhoed: DNO ’s La fanciulla del West verschijnt op dvd, met als middelpunt Ev a-Maria Westbroek als het symbool voor de hoop op een betere toekomst.

door Hein van Eekert

‘Ik stop met de school!’ Als een bulderende leraar het roept tegen een paar brugklasmeiden, liggen die gierend van het lachen over hun tafels, maar als Minnie het zegt, krijgt ze een hele kroeg vol ultraruige cowboys smekend op de knieën: ‘Nee Minnie, niet doen!’ De heldin van Puccini’s La fanciulla del West is stoer, lief en wijs. Ze weet wat mannen die de hele dag op jacht zijn naar het grote geld nodig hebben: een stukje Bijbelles.
Door te lezen uit dat boek vol intrigerende verhalen leert ze hun de waarde van schoonheid, van nieuwe onbekende woorden, van het mooie in alle mensen en van de suggestie dat het nooit een goed idee is om met de duivel in zee te gaan. Dat zo eens op een rijtje zettend: is Minnie niet de ideale kandidate om als pleitbezorgster naar de Tweede Kamer te sturen voor het behoud van het culturele leven? Ze zou het zo kunnen, gewapend met haar pistool en begeleid door wat Puccini voor haar componeerde: de allermooiste opkomstmuziek van alle opera’s van alle planeten van alle zonnestelsels van het hele universum. In haar lange, rode jas prijkt ze kordaat op de nieuwe dvd van de opvoering bij De Nederlandse Opera in 2009, als een strijdbaar symbool voor alles wat goed en mooi is aan muziektheater.
De Minnie van DNO was - het was op de televisie bij De Wereld Draait Door, dus ook ‘niet-elitaire’ mensen konden het te weten komen - Eva-Maria Westbroek, in een productie van Nikolaus Lehnhoff en Raimund Bauer. Het is een schouwspel in zwart en wit en sterk op het netvlies werkende kleuren, waarin de vergelijking tussen de goudzoekers van de negentiende eeuw en de geldjagers van de eenentwintigste haarscherp wordt getrokken.
Vocaal en dramatisch is Westbroeks vertolking daarin niet alleen een invulling, maar bijna een liefdesverklaring aan de rol: de volledige oprechtheid van haar gevoelens straalt haar in het eerste bedrijf uit de ogen en in het tweede bedrijf legt ze Minnies verliefde kant met een vleugje luchtigheid aandoenlijk bloot. In het derde draait ze wat in andere handen een lachwekkende regieingreep had kunnen worden om tot een hoogtepunt: haar afdalen van verlichte trappen als een zeer overtuigende Jean Harlow-lookalike is goed voor een open doekje. De andere momenten waarop Lehnhoff de draak lijkt te willen steken met typisch Amerikaans escapisme voegen een stukje romantische humor toe van de allerbeste soort: als intellectueel ingestelde toeschouwer lach je, maar tegelijkertijd droomt de innerlijke gevoelsmens zalig weg bij de grote Bambi’s rond Minnies rozige trailer, bij troubadour Jake
Wallace als countryzanger en Lucio Gallo’s sheriff Jack Rance als een flamboyante Errol Flynn gone evil.
Dat Ellen Rabiner haar mooie alt en natuurlijke waardigheid leent aan het in het libretto ietwat gênant afgeschilderde personage van de indianenvrouw Wowkle, doet de uitvoering enorm veel goed, alsmede het feit dat de groep mannen rond Minnie - een mix van solisten van buitenaf en zangers uit het Koor van de Nederlandse Opera - de bende goudzoekers als een subtiel gedifferentieerde reeks karakters neerzet. Minnie valt voor Dick Johnson en dat heeft ongetwijfeld niet alleen met zijn veelbelovende voornaam te maken, maar zeker ook met de heldhaftig ogende en dito zingende Zoran Todorovich.
Als extra voegt Opus Arte een dvd toe met hoogtepunten uit het repertoire van DNO: mooie, vreemde, soms ietwat weirde producties waarover je lang en intens kunt discussiëren. Gelukkig maar. Mensen die slechts in goedkope termen over kunst kunnen praten, zijn immers stierlijk vervelend.

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht