Terug naar het overzicht
cover
Rossini, Gioachino Julia Lezhneva
€ 14,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Rossini, Gioachino

Julia Lezhneva

0822186052211

Componist Rossini, Gioachino
Titel Julia Lezhneva
Artiest Lezhneva, Julia \ Sinfonia Varsovia \ Warschau Opera Kamerkoor \ Minkowski, Marc
Artikel nr. 860522193512
EAN Code 0822186052211
Aantal CD's 1
Label HARMONIA G - O NAIVE CLASSIC
Releasedatum 2012-01-09
# Titel & Artiest Tijd
1 La donna del lago/Tanti affetti — LEZHNEVA, JULIA/MINKOWSKI, MARC/SINFONIA VARSOVIA 007:43
2 Guillaume Tell/Ils s'eloignent enfin — LEZHNEVA, JULIA/MINKOWSKI, MARC/SINFONIA VARSOVIA 008:20
3 Semiramide/Bel raggio lusinghier — LEZHNEVA, JULIA/MINKOWSKI, MARC/SINFONIA VARSOVIA 009:42
4 Otello/Assisa a' pie d'un salice — LEZHNEVA, JULIA/MINKOWSKI, MARC/SINFONIA VARSOVIA 008:34
5 La cerenentola/Sinfonia — LEZHNEVA, JULIA/MINKOWSKI, MARC/SINFONIA VARSOVIA 007:24
6 La cerenentola/Della fortuna istabile...Nacqui all'affa — LEZHNEVA, JULIA/MINKOWSKI, MARC/SINFONIA VARSOVIA 009:52
7 L'assedio di corinto/L'ora fatal s'apressa — LEZHNEVA, JULIA/MINKOWSKI, MARC/SINFONIA VARSOVIA 006:18

Julia Lezhneva
Recentelijk schitterde Julia Lezhneva in Vivaldi’s opera Ottone in villa. Het label Naïve smeedt het ijzer nu het heet is en gunt haar wijselijk een eigen album. Marc Minkowski is met zijn Sinfonia Varsovia de ideale begeleider voor een kwikzilveren schijfje met Rossini-aria’s.

Gioachino Rossini en Julia Lezhneva hebben een ding gemeen: een op jeugdige leeftijd volkomen uitgebalanceerd fenomenaal muzikaal talent. Over de Italiaanse componist later meer. Eerst de Russische sopraan die wereldwijd een sensatie is. Julia Lezhneva werd 22 jaar geleden geboren op het Russische eiland Sachalin, boven Japan. Ze begon op haar vijfde met pianospelen en zingen en kwam via de Gretchaninov muziekschool in Moskou op het conservatorium in dezelfde stad, waar ze in 2008 met onderscheiding voor piano en zang afstudeerde. Vervolgens sloeg ze haar vleugels uit om bij ondermeer aan de Accademia Rossiniana haar reeds goddelijke zangkunst te volmaken. In 2007 won ze de Grote Prijs tijdens de Elena Obraztsova Competitie voor jonge operazangers. Met in de jury Christa Ludwig, Teresa Berganza en Eva Marton was grotere professionele erkenning niet mogelijk. Lezhneva’s repertoire loopt van Vivaldi, Bach en Händel via Mozart naar Mahler en Rachmaninov, maar opera is natuurlijk hét podium waar een soprano sfogato, een ‘onbegrensde sopraan’, kan schitteren. Sterren als Malibran, Viardot en Callas behoorden tot dit uitzonderlijke stemtype. Met Julia Lezhneva heeft de operawereld opnieuw een mezzosopraan die schijnbaar moeiteloos alle vocale acrobatiek rond de hoge C aankan. Rossini was achttien jaar toen zijn eerste opera in 1816 te Venetië ging. De jonge componist had mazzel want het belcanto was ruimschoots traditie en het orkestleven bloeide. Nog meer dan Donizetti wist Rossini die ontwikkelingen optimaal te combineren. Als het aan Beethoven had gelegen had Rossini zich na zijn Il barbiere di Siviglia beperkt tot komische opera’s, maar gelukkig volgden ook serieuze werken als GuillaumeTell en Otello. Het moge duidelijk zijn: Julia Lezhneva kan het nu al allemaal aan. De delicate coloraturen in ‘Tanti affetti’ uit La donna del lago zijn van een onwaarschijnlijk kristalijne zuiverheid en in ‘Assisa a piè d’un salice’ uit Otello is de verstilde melancholie hartverscheurend. Zoveel vocale en emotionele beheersing met zoveel jeugdige souplesse: we zijn getuige van een levende legende.
Arjan van Dijk

Julia Lezhneva raakt Rossini in de kern
Ze is tweeëntwintig, Russische en weet uitstekend de weg in de halsbrekende coloraturen van Rossini. Maar daarmee heb je nog maar een miniem tipje van de sluier van de vocale kunst van Julia Lezhneva opgelicht. Achter het kindergezichtje van de sopraan schuilt een dame met passie. En, heel plezierig, ze heeft een stem met een natuurlijke diepte. Daardoor klinkt onder het vuurwerk een basis van diep doorvoeld drama mee. Bij Lezhneva geen Russisch ruim vibrato maar een slanke toon die desondanks een rijke kern heeft. Geen wonder dat ze naast Rossini graag ruimte vrijhoudt voor een barokke opera als Ottone van Handel. De hoge kwaliteit die ze in die uiteenlopende genres laat horen maakt haar tot een zeldzaam fenomeen.

  • cover
Terug naar het overzicht