Terug naar het overzicht
cover
Various In the Bleak Midwinter
€ 13,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

In the Bleak Midwinter

0822231706021

Componist Various
Titel In the Bleak Midwinter
Artiest King's College Choir / Matthew Martin / Daniel Hyde
Artikel nr. 3170602127521
EAN Code 0822231706021
Aantal CD's 1
Label HARMONIA G - O KING'S COLLEGE,
Releasedatum 2021-11-05
# Titel & Artiest Tijd
1 Once in royal David's city — Daniel Hyde; Samuel Hodson; Matthew Martin; Choir of King's College 005:07
2 A tender shoot — Daniel Hyde; Choir of King's College 002:09
3 How shall I fitly meet thee? — Daniel Hyde; Choir of King's College 001:20
4 In the bleak midwinter — Daniel Hyde; Owen Elsley; Matthew Martin; Choir of King's College 004:58
5 Of the Father's heart begotten — Daniel Hyde; Matthew Martin; Choir of King's College 004:48
6 Angels, from the realms of glory — Daniel Hyde; Choir of King's College 003:44
7 An Old Carol (I sing of a maiden) — Daniel Hyde; Matthew Martin; Choir of King's College 002:50
8 In dulci jubilo — Daniel Hyde; Choir of King's College 003:37
9 The angel Gabriel — Daniel Hyde; Vladimir Pantea; Matthew Martin; Choir of King's College 004:02
10 O come, all ye faithful — Daniel Hyde; Matthew Martin; Choir of King's College 007:26
11 Sussex Carol (On Christmas night) — Daniel Hyde; Matthew Martin; Choir of King's College 002:18
12 While shepherds watched their flocks by night — Daniel Hyde; Matthew Martin; Choir of King's College 002:53
13 Thou who wast rich beyond all splendour — Daniel Hyde; Matthew Martin; Choir of King's College 003:33
14 The Shepherd's Cradle Song (Wiegenlied) — Daniel Hyde; Choir of King's College 004:04
15 In the bleak midwinter — Daniel Hyde; Matthew Martin; Choir of King's College 005:54
16 As I sat on a sunny bank (I saw three ships) — Daniel Hyde; Matthew Martin; Choir of King's College 001:52
17 Still, still, still — Daniel Hyde; Matthew Martin; Choir of King's College 002:48
18 Prelude to 'Hark! the herald angels sing' — Martin, Matthew 001:05
19 Hark! the herald angels sing — Daniel Hyde; Matthew Martin; Choir of King's College 003:25
20 Improvisation on Adeste, fideles — Martin, Matthew 006:37

INTERVIEW

King's College Choir meer dan carols
Het is gelukt! Ook dit jaar verschijnt er een nieuwe kerst-cd van het Choir of King’s College, Cambridge, op het eigen label. Vorig jaar was er, zeer uitzonderlijk, geen live kerstuitzending vanuit King’s College Chapel, maar werd een eerder opgenomen programma uitgezonden. Wereldwijd is het luisteren naar het College Choir, in 1461 opgericht door koning Henry V, een vast onderdeel van de kerstavond.

Maar wat doet dit koor de rest van het jaar? En hoe hebben de zangers zich door de coronabeperkingen heengeslagen? We vragen het dirigent Daniel Hyde, vroeger ook zelf lid van het koor. Hij vertelt: “Vorig jaar was het de vraag of we wel een kerst-cd konden opnemen. We doen dat altijd een jaar vooruit, deze zou dus dit jaar moeten verschijnen. We vonden een manier om, in de weken vlak voor kerst, te kunnen blijven repeteren en opnemen.
Normaal zit bij onze concerten en services heel veel publiek in de kapel, maar vorig jaar natuurlijk niet. Dus hebben we alle stoelen en banken uit de kapel gehaald, waardoor we een ruimtelijke opstelling konden maken. Dat vergde veel van iedereen, niet in de laatste plaats van onze jongenssopranen, die het niet gewend zijn om op grote afstand van elkaar te staan. Bovendien veranderde de akoestiek van de kapel. Doordat bijna al het meubilair eruit was, behalve de meubels die in de vloer gefixeerd zijn, kregen we ineens een heel andere ruimte om in te zingen. Er was meer galm en doordat de zangers veel verder van elkaar af stonden werd de koorklank ook anders.
We hebben van de nood een deugd gemaakt en sommige carols anders gearrangeerd om juist het ruimtelijke effect dat we nu hadden goed hoorbaar te maken. Onze kerst-cd klinkt dit jaar anders dan anders, maar zeker niet minder mooi. Het is ook goed om te laten horen dat we ook onder deze moeilijke omstandigheden iets kunnen neerzetten.”

De cd wordt uitgebracht op het eigen label van King’s College Choir. Welke voordelen biedt dat? Hyde: “Natuurlijk hebben we in de loop van ons bestaan veel opgenomen voor andere labels, maar een paar jaar geleden besloten we dat een eigen label ons meer vrijheid gaf in welke muziek we wanneer wilden opnemen. Bij grote labels moet je dat lang van tevoren plannen, en omdat wij met jongens tussen 7 en 13 jaar werken hebben we niet altijd hetzelfde potentieel aan stemmen. We doen daar wel heel hard ons best voor, we rekruteren het hele jaar door, maar je moet er altijd rekening mee houden dat een nieuwe lichting jongenssopranen net wat anders klinkt dan de vorige, al train je ze nog zo goed. Dan is het lastig om veeleisende muziek snel in te studeren, op tijd voor een geplande opname. Doordat we de opnamen nu zelf uitbrengen kunnen we in die gevallen wat meer tijd nemen. De jongens moeten tenslotte ook gewoon naar school en hebben naast een intensieve vocale training ook algemene muzieklessen. Met ons eigen label zijn we wat dat betreft flexibeler en kunnen we de kwaliteit van onze producties beter managen. Bovendien hebben we meer kans om te laten horen hoe breed ons repertoire is. De meeste mensen zullen ons associëren met kerstmuziek maar we zingen natuurlijk veel meer en dat willen we ook graag uitbrengen op cd. We hebben net een cd met werken van Bruckner uit, dat is repertoire waarbij de meeste mensen niet onmiddellijk aan ons koor denken.”

We kennen King’s College Choir natuurlijk ook van opnamen van grote koorwerken van bijvoorbeeld Händel. Daarvoor wordt de samenwerking aangegaan met orkesten en ensembles. Hyde: “Dat hebben we heel veel gedaan en dat blijven we doen. Met The Academy of Ancient Music hebben we veel Händel gezongen, ook op tournee door Nederland, en met Britten Sinfonia doen we later Engels repertoire. Dat is voor ons ook heel belangrijk en onze jongens leren er heel veel van. We willen ze, zo jong als ze zijn en ook al gaan de meesten later niet door in de muziek, een echte professionele houding aanleren. Ze zijn tenslotte niet zomaar lid van King’s College Choir.”
De kerst-cd kwam vorig jaar dus nog net gereed voor de lockdown werd afgekondigd. Zijn er al plannen voor deze kerst? “Ik hoop dat we dit jaar weer normaal kunnen werken,” zegt Hyde, “maar met alle steeds veranderende regels weet je het nooit. Maar we hebben met de vorig jaar opgenomen en nu verschenen kerst-cd wel laten zien dat we ook onder moeilijke omstandigheden iets heel moois kunnen neerzetten.”

Marcel Bijlo (Klassieke Zaken 5/6-2021)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht