Terug naar het overzicht
cover
Verdi, G. Il trovatore
€ 38,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Verdi, G.

Il trovatore

0809478070061

Componist Verdi, G.
Titel Il trovatore
Artiest Cura, José \ Hvorostovsky, Dmitri e.v.a.
Artikel nr. 780700684742
EAN Code 0809478070061
Aantal CD's 1
Label HARMONIA G - O OPUS ARTE
Releasedatum 2013-08-05

Net vertrouwd met de dvd? De opvolger staat al te trappelen. Blu-ray heeft de toekomst en ook de wereld van de klassieke muziek moet er aan geloven.


door Paul Janssen


Voor opera- en balletliefhebbers is het een absoluut feest.’ Hans Petri, het Nederlandse brein achter het Engelse dvd-label Opus Arte, is stellig. Voor hem en voor vele enthousiaste consumenten is blu-ray inmiddels de standaard. Blu-ray? Even snel en kort dan maar: een blu-ray disc is de opvolger van de dvd. De blu-ray disc heeft een veel grotere opslagcapaciteit dan de huidige dvdschijfjes. Dit maakt blu-ray geschikt voor het opslaan van High Definition (HD), wat vele malen scherper is dan de op dvd gebruikelijke Standard Definition (SD). Dat de blu-ray disc niet op een normale dvd afgespeeld kan worden, is daarmee ook duidelijk. Speciale blurayspelers zijn nodig, maar ook de Playstation 3 of de Xbox 360 bieden uitkomst.
En met een goede geluidsinstallatie erachter is ook de klankweergave vele malen beter omdat de opgenomen surround sound niet gecomprimeerd is en dus werkelijk alles weergeeft. ‘Toch is de waarde voor de instrumentale klassieke muziek niet groot,’ zegt Petri zonder blikken of blozen.
‘Voor de opera- en balletliefhebber is de waarde daarentegen fenomenaal. Ik heb het altijd onzin gevonden om alleen naar opera of ballet te luisteren. Het is ook een kijkspel. Opera is bloed, zweet en tranen, een topprestatie die je live vast moet leggen en die je zo scherp en helder mogelijk moet reproduceren.’ Een opera op cd is een halffabricaat, aldus Petri. ‘Opera alleen in de studio opnemen met zes zangers op een rijtje is bijna blasfemie. Zo heeft de componist het niet bedoeld.’ Bij de reproductie van operavoorstellingen streven fabrikanten naar de ‘next-best-ervaring’. ‘Live blijft het mooiste, maar als dat niet mogelijk is, ga dan voor het beste beeld en het beste geluid.’ 
Nu was de dvd een goed product, maar blu-ray is van een heel andere orde. ‘Als je het voor het eerst ziet, geeft het een absoluut wow-effect, zoiets als bij de introductie van de cd,’ zegt Petri. Het beeld is minstens vier keer zo scherp als dat van de normale dvd en dat betekent veel meer diepte, veel meer detail. ‘Een goede close-up geeft nog meer drama, nog meer emotie weer. Zo krijg je het zelfs in de zaal niet te zien.’
Opus Arte heeft inmiddels een achttal titels op blu-ray beschikbaar, zoals Tsjaikovski’s Zwanenmeer in de Parijse choreografi e van Rudolf Nureyev, de spectaculaire Madrileense enscenering van Puccini’s La Bohème en Verdi’s Il Trovatore met o.a. Dmitri Hvorostovsky, producties die gediend zijn bij haarscherp beeld en geluid. ‘We zijn tien jaar geleden al begonnen opnamen te maken in HD,’ verklaart Petri de voorsprong op andere dvd-producenten. ‘We wisten immers dat het er aan zat te komen.’ Deze opnamen komen als blu-ray-uitgaven eindelijk volledig tot hun recht. Van de voor het komende najaar aangekondigde blu-ray-heruitgaven zijn Pierre Audi´s versie van Rameau´s Zoroastre en het oogverblindend mooie ballet Jewels van George Balanchine misschien wel de meest opvallende, en vanaf januari zullen alle nieuwe producties ook op blu-ray worden uitgebracht. Dat blu-ray een blijvertje is, moge tevens blijken uit de plannen die o.a. Deutsche Grammophon en Euroarts voor de komende herfst met blu-ray hebben. Er staat ons nog veel moois te wachten!

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht