Haydn

Il Filosofo

3760014196713

Componist Haydn
Titel Il Filosofo
Artiest Antonini, Giovanni / Il Giardino Armonico
Artikel nr. 0000671ALPHA
EAN Code 3760014196713
Aantal CD's 1
Label ALPHA
Releasedatum 2015-05-01
# Titel & Artiest Tijd
1 1. Vivace — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 007:34
2 2. Poco adagio — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 007:27
3 3. Menuet: Allegretto - Trio — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 002:06
4 4. Finale: Presto e scherzando — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 005:57
5 1. Adagio — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 007:18
6 2. Presto — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 004:06
7 3. Menuetto - Trio — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 002:22
8 4. Finale: Presto — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 002:55
9 1. Vivace — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 004:15
10 2. Andante — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 003:52
11 3. Allegro — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 003:15
12 4. Menuetto 1 - Menuetto 2 — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 002:13
13 1. Allegro — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 007:50
14 2. Un poco adagio — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 006:34
15 3. Minuet al roverso - Trio al roverso — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 002:00
16 4. Finale: Presto assai — ANTONINI,GIOVANNI/IL GIARDINO ARMONICO 005:27

Aanbevolen door...

Il Filosofo, is de titel van deze cd met frisse en compositorisch gezien unieke symfonieën van Franz Joseph Haydn en Wilhelm Friedemann Bach. Behalve dat beide componisten tijdgenoten waren, wilden beide heren zich onderscheiden door vernieuwende elementen in hun werken te brengen. Het resultaat was dat het fenomeen Symfonie hierdoor naar een hoger plan gebracht werd en aan intensiteit groeide. Il Giardino Armonico speelt op deze heldere opname met enthousiasme en inlevingsvermogen. Dit is de tweede cd die het label Alpha uitbrengt met werken van Haydn. In het jaar 2032, het 300 jarige geboorte jubileum van Haydn, moeten alle 107 symfonieën beschikbaar zijn.

Boekhandel Dominicanen, Maastricht
Paul Smeets, inkoper (5-2016)


In 2032 is het driehonderd jaar geleden dat Joseph Haydn geboren werd. Giovanni Antonini, de voorman van Il Giardino Armonico, kwam met het lumineuze idee om alle 107 symfonieën van de componist tegen die tijd opgenomen te hebben. Ook wil hij het werk van Haydn in perspectief zetten door de symfonieën te combineren met werk van andere componisten. En afgaande op deze cd met Haydns symfonie Il Filosofo, gekoppeld aan een zelden gehoord werk van Wilhelm Friedemann Bach, geeft dat veel luisterplezier en nieuwe inzichten. ‘We kunnen ons alleen maar verheugen op het vervolg’, schreven vele recensenten.

Aangenaam Klassiek 2016


Aanbevolen door...

Er zijn nog steeds verstokte Haydnhaters die zijn muziek afdoen als mechanische klanken uit het pruikentijdperk. Om dit vooroordeel definitief uit de weg te ruimen is het label Alpha gestart met een Haydnserie die zelfs de beste uitvoeringen uit het verleden in de schaduw stelt. Van mechanisch spel is hier nergens sprake. Iedere frase vertelt een verhaal. De humor, de grilligheid, maar ook de lyrische kant van deze fantasierijke symfonietjes houden de luisteraar voortdurend in de ban. Il Giardino Armonico wordt daarbij ook erg geholpen door een opname die alle details laat horen, maar toch ook de lyrische passages de nodige warmte meegeeft. Het is afwachten of het ensemble dit niveau weet vol te houden; de eerste twee delen in deze serie zijn in ieder geval al een schot in de roos.

Boekhandel Jansen & de Feijter, Velp
Lucas Guitink, verkoper (1-2016)

LABELPORTRET

Alpha; label met een exclusief gezicht
Er gaat veel veranderen binnen Alpha, onderdeel van Outhere Music Group. Andere speerpunten gecombineerd met nieuw gecontracteerde musici moeten samen met gevestigde namen en hun repertoire het label een nog exclusiever gezicht geven. Een korte vooruitblik.

Het Belgische Outhere werd in 2005 opgericht als een onafhankelijk platenlabel met diverse catalogi, ieder met een eigen profiel, variërend van oude muziek tot hedendaagse composities met uitstapjes naar jazz en wereldmuziek. Sublabel Alpha telt momenteel ruim 300 titels. Werd primair gefocust op onbekend werk uit de zeventiende eeuw, thans beslaat de collectie alle stijlperioden en wordt ze gekenmerkt door niet uitsluitend mainstream repertoire met oog voor aanstormend talent.

Nu wordt Alpha gerestyled, zowel in cddvd- omvang als in musici, maar zonder artistieke concessies te doen. Naast nieuwe namen wordt gefuseerd met de reeds gecontracteerde artiesten van Zig-Zag Territoires waardoor ver volgens met 600 titels Alpha Outhere’s blikvanger wordt. Logische keuze, want bij beide ligt een sterke nadruk op oude muziek. Om deze samenvoeging te bezegelen wordt ‘Alpha Collection’ gelanceerd, een veertiendelige serie van heruitgaven met toonaangevende barokwerken.

Onbetwist staat vocale muziek centraal. Sopraan Véronique Gens tekende een contract en nam gelijk met de Amerikaanse pianiste Susan Manoff een Frans liedrecital op. Ook de Weense bariton Georg Nigl komt de gelederen versterken en zijn eerste cd wordt een Bachalbum met fortepianist Andreas Staier. Jongste nieuwkomer is de 32-jarige Noorse sopraan Mari Eriksmoen die debuteert met een onlangs opgenomen Grieg-Strauss-Wolfprogramma.

Opera krijgt een eigen serie, ‘Alpha Opera’, met dvd-registraties uit beroemde theaters zoals de Brusselse Munt en de sprookjesachtige opera van Versailles. Barokorkesten als Christophe Roussets Les Talens Lyriques en Hervé Niquets Le Concert Spirituel staan garant voor kwaliteitsproducties. Dat laatste ensemble komt met een unieke vertolking van de vergeten balletopera Don Quichotte chez la Duchesse van Boismortier (1689-1755), opgenomen in Versailles.

Ook koorprojecten krijgen volop ruimte. Longtermmusici Niquet en de zijnen komen deze herfst met een kleurrijke opname van Vivaldi’s Gloria en Magnificat. Daarnaast presenteert Simon-Pierre Bestions ensemble La Tempête, bestaande uit louter jong vocaal talent, een interessante schijf met Shakespearewerken van oude (Locke, Purcell) en hedendaagse (Hersant, Pécou) toondichters. Ander twintigste-eeuws werk is onlangs verschenen: Honeggers epische oratorium Jeanne d’Arc au bûcher met een indrukwekkende bijdrage van actrice Marion Cotillard als vertelster.

Desalniettemin wordt instrumentale muziek niet vergeten. Nieuw is de jonge Russische pianovirtuoze Anna Vinnitskaya die samen met Kremerata Baltica de klavierconcerten van Sjostakovitsj registreerde. Authentiek is de ‘Re-Sound Beethoven’-serie met Martin Haselböck en het Wiener Akademie Orchester. Alle symfonieën opgenomen in de zalen waar ooit de wereldpremière plaatsvond. Oudgedienden Jos van Immerseel (in november 70!) en Anima Eterna verzorgen, naast een heuse Schubertiade, symfonisch werk van Janácek en Dvorák. Giovanni Antonini met Il Giardino Armonico continueert het meerjarige prestigeproject ‘Haydn 2032’: alle 104 symfonieën, aangevuld met werk van tijdgenoten. Qua kamermuziek springt het Voce Quartet er uit met Mozart en Brahms, waarin respectievelijk fluitiste Juliette Hurel en altvioliste Lise Berthaud soleren.

Het is slechts een greep uit Alpha’s vernieuwde aanbod. Plichtsgetrouw als altijd zal Klassieke Zaken komende maanden adviseren wat de moeite waard is aan te schaffen. Kortom, er is veel moois in aantocht…

Frans Jansen (4-2015)

Kijk hier voor meer informatie.

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht