Terug naar het overzicht
cover
Monteverdi Il delirio della passione
€ 20,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Monteverdi

Il delirio della passione

0827949084560

Componist Monteverdi
Titel Il delirio della passione
Artiest Anna Lucia Richter / Ensemble Claudiana
Artikel nr. 5186845PTC
EAN Code 0827949084560
Aantal CD's 1
Label PENTATONE
Releasedatum 2021-03-05
# Titel & Artiest Tijd
1 Dal mio Permesso amato — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 005:44
2 Zefiro torna — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 006:23
3 La mia turca — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 002:18
4 Lasciatemi morire — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 002:21
5 O Teseo, o Teseo mio — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 003:48
6 Dove, dov'è la fede — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 001:46
7 Ahi, che non pur rispondi — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 004:19
8 Pur ti miro — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 003:54
9 Et è pur dunque vero — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 007:39
10 Confitebor tibi Domine — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 008:33
11 Lamento della Ninfa — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 006:58
12 Si dolce è il tormento — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 004:30
13 Ohimè ch'io cado — ANNA LUCIA RICHTER - ENSEMBLE CLAUDIANA - LUCA PIA 004:03

SPECIAL

Gepassioneerde Monteverdi
“Het voelt alsof ik luister naar mijn oude ik, terwijl het pas anderhalf jaar geleden is”, zegt Anna Lucia Richter over haar nieuwe cd met muziek van Monteverdi. Il delirio della passione is tevens haar laatste als sopraan, want tot veler verbazing gaat ze voortaan als mezzosopraan door het leven.

Ze is in 1990 geboren, maar heeft al een lange carrière achter de rug. Ze zegt: “Het is wel een vreemd gevoel dat de cd nu is verschenen. De opnamen zijn al begin 2020 gemaakt, in een andere wereld, een andere tijd. Toen kreunden sommige musici bij het vooruitzicht van drukbezette tournees. Nu is dat pure luxe. Toen zag ik mezelf nog als een echte sopraan en was mijn agenda voor twee jaar gevuld. Als ze me destijds hadden gezegd dat ik maandenlang thuis zou zitten en er amper nog livemuziek zou zijn, had ik het niet geloofd. Laat staan dat ik voortaan als mezzosopraan zou optreden.”

“Bij de eerste lockdown in 2020 werd ik overvallen door een gevoel van leegte. Opeens had ik tijd om na te denken over alles wat er in de afgelopen tien jaar was gebeurd. Natuurlijk was ik dankbaar voor al die prachtige ervaringen, maar ik ontdekte ook dat mijn stem was gegroeid, vooral in het middenregister. Al op mijn negende kreeg ik mijn eerste zanglessen van mijn moeder. Zo werd mijn identiteit als sopraan al vroeg vastgelegd en de stem is lange tijd niet wezenlijk veranderd. Maar geleidelijk merkte ik dat de mezzoligging er eigenlijk beter bij paste. Tijdens de lockdown kreeg ik eindelijk de moed om de grote stap te wagen. Nu ben ik al maanden bezig om me een nieuw repertoire eigen te maken.”

In Il delirio della passione kruipt Anna Lucia Richter in de huid van vrouwen die hartstochtelijk de liefde beleven. Ze zegt: “De opnametijd was heel opwindend. Monteverdi’s muziek vereist nederigheid, precisie en een gedegen voorbereiding. De zangstem volgt voortdurend de spraakmelodie. Daarom was het zo belangrijk de taal diepgaand te bestuderen. Dankzij de Borletti-Buitoni Trust kon ik lang studeren bij Serena Malcangi, een fantastische taalcoach en opera-expert. Zo’n intensieve studie is nodig om bijvoorbeeld de Lamento d’Arianna goed te kunnen zingen.”

“Behalve dit fragment is alleen het libretto van de opera Arianna overgeleverd. Daaruit blijkt dat Ariadne in haar klaagzang oorspronkelijk telkens wordt onderbroken door het koor. Die muziek is verloren gegaan. Luca Pianca heeft er instrumentale tussenspelen voor gemaakt. Ik prijs me gelukkig dat juist deze dirigent me terzijde stond toen ik me waagde in de wereld van de eerste grote operacomponist. Hij kent Monteverdi als zijn eigen broer. Hij is enthousiast en serieus.”

“Een paar jaar geleden zong ik voor het eerst Monteverdi, als La Musica en Euridice in L’Orfeo. Ik werd onmiddellijk gegrepen door de muziek. Daarom begint de cd met de Proloog van La Musica: dat was ook het begin van mijn persoonlijke reis met Monteverdi.” In februari van dit jaar heeft Anna Lucia Richter zich al in haar nieuwe identiteit laten horen. Bij het Freiburger Barockorchester zong ze het programma Stolze Frauen met aria’s van Hasse en Händel, als mezzo. Ze moest zonder publiek optreden, maar de radio was erbij. Ze zegt: “Ik kan niet wachten tot ik weer echt op het podium kan staan om mijn nieuwe muzikale ervaringen te delen met de mensen in de zaal.”

Eddie Vetter (Klassieke Zaken 2-2021)

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht