Terug naar het overzicht
cover
Various If the Owl Calls Again
€ 22,50 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

If the Owl Calls Again

5054196393755

Componist Various
Titel If the Owl Calls Again
Artiest Stotijn, Christianne \ Stotijn, Rick \ Tamestit, Antoine e.a.
Artikel nr. 5054196393755
EAN Code 5054196393755
Aantal CD's 1
Label WM Benelux - Netherlands
Releasedatum 2014-11-28
# Titel & Artiest Tijd
1 Durch Einsamkeiten — STOTIJN,CHRISTIANNE 003:18
2 Abboen — STOTIJN,CHRISTIANNE 002:28
3 Onbot — STOTIJN,CHRISTIANNE 003:58
4 Arapka — STOTIJN,CHRISTIANNE 003:09
5 Gebet (Molitva) — STOTIJN,CHRISTIANNE 003:11
6 Evening prayer — STOTIJN,CHRISTIANNE 002:20
7 Leise schwebte eine Seele durch die Himmel — STOTIJN,CHRISTIANNE 002:41
8 Nr. 1 Madras: Une belle — STOTIJN,CHRISTIANNE 002:25
9 Nr. 2 Lahore: Un sapin isolé — STOTIJN,CHRISTIANNE 004:17
10 Nr. 3 Bénarès: Naissance de Bouddha — STOTIJN,CHRISTIANNE 001:28
11 Nr. 4 Jeypur: Si vous pensez à elle — STOTIJN,CHRISTIANNE 001:38
12 Kaddish — STOTIJN,CHRISTIANNE 006:13
13 L'énigme éternelle — STOTIJN,CHRISTIANNE 001:33
14 Nr. 1 Les cadeaux — STOTIJN,CHRISTIANNE 002:13
15 Nr. 2 Image de Noël — STOTIJN,CHRISTIANNE 000:57
16 Nr. 3 Les bergers — STOTIJN,CHRISTIANNE 001:41
17 Écoute mon coeur — STOTIJN,CHRISTIANNE 003:50
18 Adagio — STOTIJN,CHRISTIANNE 004:20
19 Far, far from each other (Arnold) (1906) — STOTIJN,CHRISTIANNE 003:51
20 Where is it that our Soul doth go? (Heine) (1906) — STOTIJN,CHRISTIANNE 003:44
21 Music, when soft voices die (Shelley) (1907) — STOTIJN,CHRISTIANNE 002:42

Met haar precieze intonatie en haar natuurlijke warmte en donkere, volle timbre is Christianne Stotijn er weer in geslaagd een liedrecital op cd te zetten dat van begin tot eind boeit. Geïnspireerd door het gedicht If the owl calls again van John Haines zingt zij liederen van wijsheid, inzicht en natuurschoon, gesteund door een handvol fantastische musici. Een cd die je meeneemt op een inspirerende reis naar de eigen binnenwereld aan de hand van componisten als Moessorgski, Ravel, Martin en Marx.

Aangenaam Klassiek 2016


“Een roep voor de mens om terug te gaan naar zijn opdracht, naar de reden van het bestaan en naar de vraag waar je mee bezig bent.” Zo omschrijft Christianne Stotijn de kreet van de uil. ‘Opdracht’, ‘reden van het bestaan’: het zal niet verwonderen dat veel liederen op deze cd een religieus karakter hebben, van diepzinnig en poëtisch tot naïef en nogal zoetsappig. Nee, het is niet alles goud wat hier blinkt, maar het programma bevat voldoende moois voor de liefhebbers van de minder platgetreden paden der liedkunst. De uitvoering van Ravels Kaddisj verrast door de toevoeging van een doedoek, een oud Armeens dubbelrietinstrument, en in de overige liederen, van onder anderen Joseph Marx, Frank Martin, Frank Bridge en Stotijns studievriend Fant de Kanter, maken naast de piano onder meer altviool, contrabas en fluit hun opwachting. Maurice Delages exquise Quatre poèmes hindous, fraai begeleid door de leden van ensemble Oxalys, zouden wellicht gebaat zijn bij een wat sensuelere vertolking. Stotijn bewaart het beste voor het laatst: Frank Bridge’ om onbegrijpelijke redenen zelden uitgevoerde Three Songs, met altviool en piano. Prachtige overpeinzingen over (on)sterfelijkheid op teksten van Heine en anderen, meeslepend getoonzet én uitgevoerd.

Jan Kunst (1-2015)


In het NPO Radio4-programma Diskotabel werd het nieuwe album van Christianne Stotijn op 30 november besproken. De term ‘schitterend’ viel veelvuldig. Luister het programma terug via deze link; het item over Christianne begint vanaf 38:55.

Christianne Stotijn: liederen als intieme gesprekken

Christianne Stotijn brengt een nieuwe cd uit bij Warner Classics, haar eerste album bij dit label: If the Owl Calls Again. Een persoonlijke keuze van liederen die een reeks intieme gesprekken vormen met een schepper, een oerkracht of een kracht in jezelf.

Dat Christianne Stotijn van uilen houdt, is duidelijk te zien als ze met Anduril, een bubo lacteus van ridderwinkel en museum Dragonheart uit Enschede, op de arm staat te poseren voor foto’s en een promotiefilm voor haar nieuwe cd. Ze spreekt hem liefdevol toe, blijkbaar zonder angst voor zijn klauwen of de imposante spanwijdte van zijn vleugels, die hij toont als hij niet helemaal in balans staat. “Ik was altijd al gefascineerd door deze dieren”, zegt de mezzosopraan, die een nieuwe recital-cd uitbrengt bij Warner Classics, haar eerste album bij dit label. Anduril luistert geduldig als Stotijn uitlegt waar haar cd over gaat en hij is zelfs bereid om van enige afstand aan te vliegen en te landen op Stotijns arm.

De cd is genoemd naar een gedicht van John Haines: If the Owl Calls Again, waarin een ik-persoon een nacht beschrijft waarin hij het leven en de gewoonten van een uil deelt. “Het gedicht roept een verlangen op om een vlucht mee te genieten met een uil en op reis te gaan naar een andere ruimte. Het gaat over het vliegen naar een laag in het bewustzijn, naar het oerprincipe van leven.” De uil, bekend als symbool van de wijsheid, is voor Christianne Stotijn verbonden met de herkenning van de natuur en de oorsprong van alles. Als de uil zijn geluid laat horen, is het alsof een leermeester je oproept om je af te vragen waar je vandaan komt, waar je naartoe gaat en waarvoor je in het leven staat: “De roep van een uil – ik hoor wel eens de bosuil omdat ik in een bos woon – is als een oerkreet: hij roept op tot een gesprek met een heel diepe kracht.”

En zo ontstond de inspiratie voor de cd. De liederen zijn allemaal vanuit hetzelfde grondprincipe gekozen. “Ik heb gezocht naar liederen die een wijsheid en een boodschap in zich dragen. Het zijn vragen over oorsprong en doel.” Het lijkt op het eerste gezicht een reeks gebeden, maar het gaat in feite om een muzikale reis vol overdenkingen die in allerlei verschillende religies hun oorsprong vonden en die vaak draaien om levensvragen, twijfel en zelfs kritiek.

De roep van een uil is als een oerkreet

Niet alles is bloedserieus: er is ironie en bitterheid in sommige van de liederen en humor in weer andere stukken. Zo vinden we bijvoorbeeld een deel uit De Kinderkamer van Moessorgski: dat gaat over een kind dat niet weet hoe het moet bidden, de zegen over al zijn familieleden afratelt en dan alsnog op zijn donder krijgt van het kindermeisje. De Quatres poèmes hindous van Maurice Delage, waarin de geboorte van Boeddha ter sprake Er zijn composities van Maurice Ravel, Frank Martin, Joseph Marx en de Nederlandse componist Fant de Kanter, van wie Stotijn onder meer Abboen, een Aramese versie van het Onze Vader zingt. Het is een lied zonder begeleiding, de oudste tekst op de cd. “Ik studeerde samen met Fant. Hij kent me al bijna vijftien jaar. Als een van de minder bekende componisten op de cd heeft juist hij het beste voor mijn stem geschreven. Hij heeft Abboen zo gecomponeerd alsof ik het op dat moment verzin. En het mooie is dat ik het voor hem de eerste keer heb gezongen tussen de bomen, in de natuur.” Aan de cd werken meer verwante geesten mee: onder anderen haar broer, contrabassist Rick Stotijn, pianist Joseph Breinl en altviolist Antoine Tamestit. “De altviool in de liederen van Marx en van Frank Bridge is als mijn compagnon en zielsverwant. Hij is als een beschermengel die met me meereist.”

De combinaties van stem en instrument op If the Owl Calls Again zijn opmerkelijk: aan Kaddish van Ravel is een doedoek toegevoegd, een Armeense voorloper van de hobo. In een ander stuk van De Kanter gaat Stotijn in duet met de contrabas: “Het gebed met contrabas is virtuoos geschreven. Het gaat over een jonget je dat God vraagt of zijn buurman eindelijk wil stoppen met het spelen van toonladders en dat zit in de muziek verwerkt.”

Een diversiteit aan liederen in uiteenlopende bezettingen, met de ‘roep’ als rode draad en een scala aan talen: van Hebreeuws tot Nederlands. De uil Anduril komt aangevlogen als Christianne Stotijn hem toeroept. Nu is het aan ons om de roep van de uil te horen.

Hein van Eekert (6-2014)

Klik hier voor een overzicht van concerten van Christianne Stotijn.
o.a. 15 & 16 januari 2015 met het Koninklijk Concertgebouworkest
o.l.v. Daniele Gatti met Mahlers Derde symfonie. Laatste kaarten!

  • cover
  • cover
Terug naar het overzicht