Terug naar het overzicht
cover
Various I think I'm good
€ 30,99 Bestellen
Toevoegen aan winkelmandje Bestellen

Various

I think I'm good

5060180324254

Componist Various
Titel I think I'm good
Artiest Kassa Overall
Artikel nr. 0000219BWOODLP
EAN Code 5060180324254
Aantal CD's 1
Label BROWNSWOOD
Releasedatum 2020-02-28

JAZZ

Stemmen met een verhaal
Je zal zo’n peetvader hebben: als jongen werd zanger David Linx door saxofonist en doopvader Nathan Davis naar Frankrijk gereden waar ze drummer Kenny Clarke en zangeres Betty Carter ontmoetten, alsook de eveneens uit de Verenigde Staten geëmigreerde schrijver James Baldwin. Terugkijkend is dat een cruciaal treffen gebleken, de vier legendes waarmee Linx als jongeling in contact kwam, riepen een levenslange liefde voor muziek en taal wakker.

Linx’ nieuwste plaat is een autobiografische terugblik en een muzikale stap in de toekomst in een. De hoesfoto spreekt boekdelen over de bedoelingen van de Belgische jazzzanger en chansonnier: daar staat hij, het bovenlichaam ontbloot, spieren gespannen, schouders naar achter, de borst vooruit en de mond wijd open als bij een schreeuw. Zonder enige terughoudendheid laat Linx zijn hart spreken, wetend dat hij kan vertrouwen op een fantastische techniek, waardoor hij iedere lettergreep, zelfs iedere adempauze de juiste kleur en emotionaliteit kan geven. Songs als Azadi en het titelnummer hebben een overrompelende vitaliteit. In de langzamere liederen neemt Linx afscheid van dierbaren of wezenlijke levensfases op een manier die ronduit ontroerend is. Dat doet hij niet alleen natuurlijk. Er zijn de spoken-word-bijdragen van Marlon Moore die Linx’ woorden van contrast voorzien en de muziek de eenentwintigste eeuw binnentrekken. En er zijn de frisse, steeds verrassende akkoorden van pianist Grégory Privat die Linx’ verhaal zowel persoonlijker als universeler maken.

In het spanningsveld tussen wat privé is en wat algemeen geldt, gaat rapper-zanger Kassa Overall nog een stap verder. Bij hem lijkt er nauwelijks een filter te zijn. Openhartig vertelt hij over zijn dromen en angsten. Hoe hij als kind voor zich zag dat hij misschien ooit een muzikale beroemdheid zou zijn, bijvoorbeeld. Dat had larmoyant kunnen uitpakken, maar het raakt, omdat Overall zijn teksten van een intrigerend eigenzinnige soundscape voorzag waarin prachtmuzikanten als Bigyuki, Brandee Younger, Craig Taborn en Aaron Parks haast ongemerkt schitteren. Maar meer nog omdat Overall zelf juist helemaal niet zo’n begaafd vocalist is en van die beperking juist een kracht maakt.

Het is de vraag of Kurt Elling het woord beperking überhaupt kent. Hij is een briljante zanger die alleen niet constant briljante muziek heeft gemaakt. Zijn nieuwste plaat is echter niets minder dan een meesterwerk. Met odes aan grote Amerikaanse dichters. Met subtiel-verpletterend pianowerk van Danillo Pérez. Met indringende songs en met Elling niet alleen technisch, maar ook emotioneel in een absolute topvorm.

Mischa Andriessen (Klassieke Zaken 3-2020)

  • cover
Terug naar het overzicht